7+1 dolog, amit tudnod kell, ha a párodnak mentális betegsége van

betegség harag párkapcsolat tolerancia mentális betegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mentálisan beteg személlyel együtt lenni rendkívüli dolog, hiszen sokszor teljesen másképp látják a világot, mint mi. Íme, 7+1 dolog, amit jó tudni velük kapcsolatban. 

1. A mentális betegséggel együtt kell tudni élni

Időt vesz igénybe a mentális állapot elfogadása és kezelése, hiszen az agyban alakul ki. Nem egy olyan helyzet, amiből egyszer csak ki lehet jönni, ezért szükségük van a környezetük türelmére.

Forrás: Thinkstock

2. Nem számítanak őrültnek

A mentális betegséget sokszor egybemossák az őrültség fogalmával. Ugyanolyan betegségnek számít, mint mondjuk a rák, csak utóbbi testi betegségnek minősül, szóval érdemes kerülni az elmebeteg és hasonló kifejezéseket.

3. Egyszer fent, egyszer lent

Egy napon kicsattannak a boldogságtól, képesek a világot megváltani, a következőn pedig azt érzik, hogy minden föléjük kerekedik. Sosem lehet tudni, melyik nap mi zajlik bennük.

4. Nem rád mérges

Hiába dühös, ez legtöbbször nem neked szól, csak rajtad tölti ki. A mentális problémák főbb jellemzői a hangulatváltozások, ide sorolhatjuk a depressziót, a dühöt és a mániás depressziót.

5. Kezelhető a helyzet

Végtelenül sok módszerrel kezelhetők ezek a problémák: terápia, gyógyszeres kezelések, testmozgás, csoportos foglalkozások. Fontos azonban tudni, hogy nem egy kaptafára mennek, és nem mindenkinek használ ugyanaz a módszer.

Forrás: Thinkstock

6. Az ölelés segíthet

Vagy egy telefon, vagy egy üzenet, vagy egy fagyi. Bármi, ami jobb kedvre deríti őket, és egyúttal megbizonyosodnak róla, hogy nincsenek egyedül. Ha ezt érzik, akkor is biztosítsuk őket ennek ellenkezőjéről.

7. Nem baj, ha kérdezünk

Beszélgessünk velük, járjunk utána mi, hogyan működhet náluk. Minél többet tudunk az állapotukról, annál könnyebben értjük meg őket. Azonban ha nem akarnak beszélni, legyünk elfogadóak, nem tudni, éppen mi zajlik bennük, hogyan dolgozzák fel a kérdéseket.

+1 Fizikailag is rossz nekik

A pszichiátriai betegségek nem csak az érzelmekkel szórakoznak. A depresszió és a szorongás fej- és gyomorpanaszokat is okozhat egyéb tünetek mellett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.