Az oltásokat a jövő hét elején adják be a 123 debreceni óvodásnak, mert az egyik óvodai dolgozónál tbc-t mutattak ki. 

"A debreceni Mesekert Óvoda három telephelyének 205 óvodása közül 123 gyermeket oltanak be, mert egyik dolgozójuk tüdőtuberkulózissal fertőződött meg" – közölte Fekete Valéria, az intézmény vezetője.

Az óvoda munkatársa január vége óta egy üzemi baleset miatt nem dolgozik.

A kép illusztrációForrás: Thinkstock

Az intézmény vezetőjét március 23-án értesítette a tüdőgondozó intézet főorvosa arról, hogy az éves kötelező tüdőszűrő vizsgálat eredménye az egyik dolgozójuk esetében pozitív lett. Ezt követően
fertőtlenítettek a három óvodában a kilincsektől a játékokon át minden lehetséges eszközt.

123 gyereket oltanak be

Az érintett szülőknek rendkívüli szülői értekezletet tartott április 5-én a tüdőgondozó intézet vezető főorvosa és a megyei tiszti főorvos, majd tájékoztatták őket arról, hogy előfordulhatnak ilyen megbetegedések,

ám kicsi a valószínűsége annak, hogy bárki megfertőződött.

A szülők megnyugtatására kötelező bőrpróbaoltást rendeltek el.

Ez a három óvodában a 205 óvodás közül 123 gyermeket érint.

A kép illusztrációForrás: Thinkstock

Kötelező szűrések

Fekete Valéria közölte még, hogy az intézmény valamennyi felnőtt dolgozója kötelező tüdőszűrésen vett részt, a leletük negatív lett.

Az intézményvezető elmondta: szigorú előírások vonatkoznak az óvodai dolgozók alkalmazására. Ennek értelmében minden évben kötelező tüdőszűrésen és munkaköri alkalmassági vizsgálaton vesznek részt. Olyan nem fordulhat elő, hogy valakiről kiderül, fertőző beteg és tovább dolgozna, mert a járványügy azonnal „kiemeli” a dolgozót, és megteszi a megfelelő intézkedéseket – tette hozzá Fekete Valéria.