8 dolog, ami még inkább másnapossá tesz

Forrás: Dreamstime -
másnaposság alkohol Másnap alvás evés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Éjjel sokkal inkább viselkedünk legényként, mint másnap, amikor alkoholszagúan, nyúzott arccal, hányingerrel és fejfájással küszködve vegetálunk. Mégis van pár dolog, ami még rosszabbá tudja tenni ezt az állapotot.

1. Túl gyors ivás

Körülbelül 30-60 percre van szükség ahhoz, hogy az alkohol felszívódjon a szervezetben és az agyra is hatást gyakoroljon. Ha sok alkoholt iszol egymásután, az ítélőképességed előbb csökken és is száradhatsz ki.

2. Későig ébren lenni és szuper későn lefeküdni

Hajnali kettőig inni és fenn lenni buli, viszont másnap nem fogod szeretni magad miatta. A mítoszok szerint alkoholmámoros állapotban minél előbb fekszel le, annál nagyobb az esélye, hogy kialszod magad. Tévedés, hiszen ha az elalvás előtt két órával még ittál alkoholt, akkor nem garantált a nyugodt és mély alvás, tehát nem csak másnapos, hanem fáradt is leszel, mikor felkelsz.

Forrás: Dreamstime

3. Éhgyomorra ivás

Tanulmányok kimutatták, hogy az alkoholt akár 30 százalékkal jobban megérzi a szervezet, ha éhgyomorra iszol. A hányinger amúgy is a másnaposság egyik velejárója, ha még üres gyomorra iszol, az érzés még rosszabb lesz. Ennek kivédése érdekében érdemes egy kiadósat enned az esti buli előtt.

4. Hinni a mágikus gyógymódokban

Habár léteznek már olyan teák, orvosságok és mágikus találmányok, amelyek elméletben csökkentik a másnaposságot, de tudományos bizonyíték még nincs rá.

5. Cukros italok és koktélok

A cukor nem befolyásolja a véralkoholszintet, azonban gyomorproblémákkal és lezuhant vércukorszinttel teheti még rosszabbá a következő napot.

Forrás: Dreamstime

6. Rövideket inni részeg állapotban

Feleseket inni nem a legjobb ötlet akkor, amikor pár üveg alkohol már lecsúszott előtte. Egyrészt, mert már eleve csökkent az ember ítélőképessége, másrészt nem tudni, hogy a különböző alkoholfajták hogyan reagálnak egymásra.

7. Csak nasizás

Ha sokat és hosszú ideig iszol, akkor hiába ettél sokat előtte, előbb-utóbb a gyomrod ismét üres lesz. Ezt elkerülheted, ha rendes ételt eszel, és amikor utána iszol, folyamatosan rágcsálnivalókat is eszel.

8. Folyamatos fizikai tevékenység

Az egész éjjel magassarkúban rohangálás, a táncolás, és a barátnőkkel való birkózás miatt nem csak a fejed, hanem a lábad is jobban fog fájni másnap. Az alkohol vérben való jelenléte ugyanazokat a biokémiai folyamatokat váltja ki a szervezetből, mint amikor a szövet más módon megsérül.

A buli utáni evés sem ment meg minket a másnaposságtól

Kinek ne lenne ismerős a helyzet, amikor buli után betér egy vendéglátó egységbe, és valamilyen étellel igyekszik azért tenni, hogy az alkohol „felszívódjon a szervezetében"? Egy friss kutatás szerint azonban ez nem elegendő, a másnapi macskajaj ellenszere igen egyszerű: kevesebb alkoholfogyasztás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.