Szép formájú fogak és esztétikus fehérség – Ezek lennének a szépség zálogai?

Forrás: Dreamstime -
fogfehérítés fogfehérítés praktikák szépség fog dentálhigiénikus esztétika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fogfehérítés sokaknál napirendi téma, a fehér fogak pedig nemcsak egészséget, de esztétikumot és igényességet sugallnak a külvilág számára. Milyen módon tehetjük még igézőbbé a mosolyunkat, és hogyan zajlik egy fogfehérítés? A Life.hu utánajárt!

Hogy kinek mennyire fehérek a fogai, az több tényezőtől is függ. Először is sokat számít a genetikai faktor: van, aki fehérebb fogzománcot örököl, és van, aki kevésbé.

Forrás: Dreamstime

Az elszíneződésnek pedig számos oka lehet:

kávé, tea vagy kóla fogyasztása, a dohányzás, a tetraciklines vagy fluoridos kezelés által okozott elszíneződések, trauma, rossz idegi működés, és akár a gyökérkezelés is. Az életkor előrehaladtával is „kopik” a fogak fehérsége.

Horváth Erika dentálhigiénikus szerint nagyon fontos, hogy milyen technikával történik a fogmosás. „Több milliárd baktérium él a szájban, amelyekre szükség van, azonban nagyon leegyszerűsítve az emberek baktériumflóra szempontjából két csoportra oszthatók. Vannak, akiknek kariogén flórája van, ennek a csoportnak a tipikus problémája a fogszuvasodás. A másik csoport, akiknek paradontogén baktériumflórájuk van; ebben olyan baktériumok is megtalálhatók, amelyek megtámadják a fogágyat. Ez a rosszabb eset, mely nagyon nehezen befolyásolható. Ekkor a rögzítő szerkezet kerül veszélybe, és úgy mozdulnak meg fiatal felnőttkorban a fogak, hogy még csak tömés sincs bennük. Ezt nevezi a köznyelv fogínysorvadásnak” – mondta.

Horváth Erika Forrás: Dent-Art Klinik

Az olyan otthoni fehérítő technikáktól, mint például a szódabikarbónás, erős dörzsölés, a szakember óva int mindenkit. „A mostanában egyre divatosabb, úgynevezett kozmetikai fogfehérítők, a smile centerek rövid távú fehérítő hatás elérésére képesek. Egy-egy fontosabb esemény előtt, gyorsan, a fehérítésre használatos anyagok igen minimális koncentrációját tartalmazó szerekkel fehérítik a fogakat, szakorvosi felügyelet nélkül. Emellett fontos megemlíteni, hogy az otthoni fogfehérítési eljárások (pl. fogfehérítő krém, oldat stb.) több nap alatt csak néhány árnyalatnyi világosodást eredményeznek.”

A fogfehérítési igény leginkább a fiatal felnőttek korosztályánál, valamint a 40-50 éveseknél vehető észre, nem ritka az sem, hogy valaki ünnepek, családi események, esküvők alkalmával szeretne magának szép mosolyt.

A 4 leggyakoribb fogfehérítési tévhit

A fogfehérítés már-már hétköznapi eljárássá vált, mégis vannak olyan kérdések, amelyek gyakran visszatérnek vele kapcsolatban. Egy fogorvos eloszlatja az eddigi kételyeket, és választ ad a négy leggyakoribb feltételezésre, mítoszra.

"A professzionális fogfehérítés az esztétikai fogászat egyik leglátványosabb eljárása, amelyet minden esetben dentálhigiéniai kezelés előz meg, ám olykor egy-egy fogat is kezelni kell annak érdekében, hogy a fogfehérítés eljárás megkezdhető legyen. A professzionális fogfehérítés lényege, hogy oxidáció útján bontsa le a fogak elszíneződéséért felelős festékanyagokat (pigmenteket). Ez a folyamat a fogzománc szerkezetét nem sérti, a klinikai vizsgálatok tanúsága szerint káros hatása nincs, a fogpótlás sem kizáró tényező” – mondta a szakértő.

Lézeres fogfehérítés Forrás: Dent-Art Klinik

Az esztétikai fogfehérítés egy-két kivétellel mindenkinek ajánlott, azonban a kezelésnek előfeltétele egy alapos fogászati vizsgálat.

Azzal tisztában kell lennünk, hogy a fogfehérítés során a koronák, héjak, tömések nem fehérednek ki. Nem végezhető el a fehérítés gyulladt íny esetén, lepedékes, fogköves, lyukas fogazaton, elégtelenül záródó tömés esetén. Ilyenkor előzetes kezelésekre, ezen problémák orvoslására van szükség. Várandós és szoptatós kismamák számára a fogfehérítő eljárás nem ajánlott, ahogyan a gyerekeknek sem.”

Öt természetes fogfehérítő módszer

A kávé, a tea, a dohányzás, sőt a csokoládé is nyomot hagyhat a fogon. Idővel eltűnik a fogsor üde színe és ragyogása, és még akkor is, ha egyébként egészségesek a fogaid, a sárgás, tompa látvány miatt nem tűnnek annak. A módszerekről cikkünkben olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.