A ravasz bűnözés netovábbja – Emberek, akik orvosnak adták ki magukat

betegség diagnosztizálás történet orvos beteg kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Úgy tűnik, a Kapj el, ha tudsz című film főszereplőjének, a Leonardo DiCaprio által megformált Frank Abignalenek a való életben is akadtak utódai – már ami az orvoslást illeti. Elsőre nehezen gondolnánk, de igen gyakori jelenség, hogy valaki mindenféle előképzettség nélkül orvosnak adja ki magát, és környezetét megtévesztve akár még operálni is képes – amíg le nem bukik. 

Egy 18 éves floridai srác saját rendelőt is tartott fenn, beosztottai is voltak, sőt saját weboldalt is működtetett. A szerencséje nem tartott sokáig: miután egy ellenőrzés során lebukott, többé nem tudott hódolni különös hobbijának.

Malachi Love-Robinson, aki 18 évesen adta ki magát orvosnak Forrás: Palm Beach County

Egy 25 éves máltai lakos három modellt is sikeresen becsapott azzal, hogy orvosnak tettette magát, ezért a lányok hagyták, hogy megvizsgálja őket. Azt hazudta neki, hogy egy weboldal számára keres modelleket, ám a biztosító cég elvárása, hogy az alkalmazottak előzetes orvosi vizsgálaton essenek át, és mivel erre neki képesítése van, ő maga is elvégezheti a szükséges vizsgálatokat. A vizsgálati lapra azután a következő diagnózis került fel: „Neked egy fiúra van szükséged, aki minden nap megmasszíroz.” A lányok persze azonnal a rendőrséghez fordultak, így a férfi két évre börtönbe került.

Rick Van Thiel a Youtube-ról tanulta meg az orvosi praktikákat, és saját bevallása szerint a célja az volt, hogy minél több emberen segítsen. Állítása szerint

közel 30 éven át tanult orvoslástant, de diplomát sosem szerzett,

viszont számtalan rablással és betöréssel vádolták, így ma már ő sincs szabadlábon.

Rick Van Thiel Forrás: lvmpd.com

Hol kezdődik az öndiagnózisok útvesztője?

Több orvos találkozott már azzal a jelenséggel, amikor a betege fejvesztve, letörten vagy határozottan jelenti ki, mi a valódi problémája, és hogyan kellene azt a doktornak kezelnie. A témában két szakértőt kérdeztünk meg: a pszichológus szerint az öndiagnózissal sokszor magunkkal szúrunk ki, a háziorvosnál pedig több influenzás jelentkezett már, mint amennyi a földön él.

Még ennél is van rosszabb...

Az a San Francisco-i „plasztikai sebész” pedig végül húsz év börtönre kényszerült, aki műtét közben rágyújtott, a páciensekről leszívott zsírt pedig a wc-n húzta le. Természetesen ő is mindenféle engedély nélkül szabta át a nőket: végzett ráncfelvarrást vagy éppen mellnagyobbítást.

Carlos Guzmangarza, aki műtét közben rágyújtott Forrás: sanfranciscopolice.org

Donald R. Lee-Edwards úgy hirdette magát, mint aki a tragikus szeptember 11-i események áldozataira specializálta magát, ha kellett antidepresszánst írt fel, de vért is vett és vizeletmintát is begyűjtött. Ám róla is kiderült, hogy

mindezt engedély nélkül tette.

Frank Abignale ma már az FBI-nak dolgozik, de egykor számtalan szerepbe bújt, volt hogy pilótának adta ki magát, úgy menekült a hatóság elől, ám végül ő is úgy döntött, hogy orvosnak áll. A rendőrség azonban korábbi rablások miatt körözte, és végül el is fogták, ám felajánlották neki, hogy ha beáll hozzájuk, és segít nekik elkapni a hasonló szélhámosokat, akkor nem kerül börtönbe. „Kapj el, ha tudsz” címmel film is készült az életéből Leonardo DiCaprio főszereplésével.

Forrás: Youtube

A 69 éves Vincent Gammill igen vállalkozó szellemű volt, mivel kuruzslása mellett még rákkezeléseket is felírt „betegei” számára, ám

mindenféle otthon kotyvasztott szerrel kezelte őket,

ezért végül feljelentették őt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.