plasztikai műtét műtét plasztika2016 plasztika őskor történelem ókor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pörgessük vissza az idő kerekét, és vegyük szemügyre, hogyan alakultak ki a ma már bárki számára elérhető szépészeti beavatkozások. Nem hiába, az ember más ősidők óta arra törekszik, hogy kinézetét vonzóbbá, a másik nem számára kívánatosabbá tegye. A történet kezdetéhez menjünk vissza az időben, jó sokat.

Egyértelmű bizonyítékok nem állnak rendelkezésre arról, hogy milyenek voltak a jelenkori plasztikai beavatkozások elődei, ám egyes források alapján

már i.e. 800-ban, az ősi Indiában végezhettek rekonstrukciós eljárásokat

bőrgraft segítségével.

Illusztráció az indiai orrműtétről Forrás: Robert Thom

Olybá tűnik, hogy a keleti kultúra nyitottabb volt erre, hiszen az európai országokban jóval később terjedt el. Ez „áttörés” volt a köztudatban, egészen az ókori orvostudomány fejlődéséig. Egy római orvos, Aulus Cornelius Celsus ugyanis akkor írta meg a La Mediciana kötetét, amelyben taglalta az ajkak és az orr sebészeti átalakításának alapjait.

Habár az alapok le voltak fektetve, a vallás elterjedése, valamint a Nyugatrómai Birodalom bukása mind keresztény irányba terelték az orvoslás fókuszát, és valamelyest meg is rekesztették egy szinten. A tudományos ismeretek helyett a szellemi megvilágosulások jelentek meg, persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy akkoriban

a plasztikai műtétek higiéniai feltételei nem voltak biztosítottak.

A reneszánsz a műtéteket tekintve is a felvirágzást jelentette, jelentős fejlesztések történtek a biztonságosabb eljárások érdekében. Egy 15. századi, Serafeddin Sabuncuoglu tollából származó szöveg már beszámolt száj-, szem- és mellkisebbítő műtétekről. Ekkor jelent meg a szakma ősatyjának tekintett olasz sebésznek, Gasparo Tagliacozzinak a szakmába vágó alkotása is, az 1597-ben megjelent De curtorum chirugiau.

Illusztráció Serafeddin Sabuncuogluról Forrás: Wikipédia

Tudtad?

Az ókorig visszavezethető plasztikai sebészet neve a görög plastikos szóból ered, amelynek jelentése: megformálni.

A munkások inspiráló műtétje és a világháború

A 17. századi stagnálást követően 1794-ben a brit sebészek végignézték, ahogy indiai építőmunkások orrot rekonstruálnak – a műtött félnek az akkori szultán, Tiu vágatta le szaglószervét. Az eljárási módszert az orvosok elvitték magukkal Európába, amely nagy érdeklődésnek örvendett. A plasztikai műtétek a 20. században kerültek ismét középpontba, főként a világháborúban megsérült katonák arcának rekonstruálása segítette elő az ágazat fellendülését.

A modern kori fegyverek olyan sérüléseket okoztak a katonák arcán, amelyekre korábban nem volt példa,

ekkoriban realizálódott az emberekben, mennyire fontos a küllem. Ok-okozatként a sebészek kezdték megérteni az altatás, valamint a fertőzések megelőzésének fontosságát, így nyert magának akkortájt teret a szépészeti beavatkozások két zászlóshajója is: a mellnagyobbítás és az orrplasztika.

Orrplasztika után Forrás: Dreamstime

A plasztikai sebészet fejlődésében jelentős szerepet játszott az amerikai John Hopkins Intézet, ahol Dr. William Stewart Halsted az első általános sebészeti képzés programot létrehozta, majd az 1904-ben megjelent „Sebészi képzés” kötet. A modern sebészet alapjai gyorsan elterjedtek.

Az első mellnagyobbítási kísérlet 1890-re vezethető vissza, eleinte paraffint fecskendeztek a nők mellébe; annak ellenére, hogy az eljárás fertőzésveszéllyel járt, több tíz évig ezt a módszert alkalmazták. Az 1920-as években a paraffint felváltotta a sebészi úton eltávolított zsír, amely a testben felszívódva torz mellformát hagyott. A II. világháborúban kezdődött a szilikon fénykora, a japán prostituáltak mind ily módon akartak tetszeni az amerikai katonáknak.

A plasztikai sebészet az 1950-es évekre teljesen beivódott a köztudatba és az egészségügybe, már nemcsak rekonstrukciókat tudtak csinálni, de deformitásokat is kezeltek az orvosok. Az 1960-as években annyira kibontakozott az ágazat, hogy a plasztikai sebészek elismertek lettek,

némelyikük Nobel-díjat is nyert.

Részlet a Brazil című filmből Forrás: AFP

Az 1980-as években az emberek számára már anyagilag is elérhetővé válhatott a szépség és a tökéletesség. E népszerűség az 1990-es években fokozódott, és habár mindig vannak, akik támadják a beavatkozásokat, máig sokan döntenek úgy, hogy kés alá fekszenek.

Támogatott tartalom

Mellnagyobbítás érettségire, testképzavar minden napra?

Húszmillió ember nem tévedhet, vagy inkább túlságosan is engedünk a hiúságnak, és igyekszünk a diktált dogmáknak megfelelni? A következő szint már az, amikor a fiatalok is sebészeti eljárásokkal akarnak szépségideálokká válni. Egy magyar plasztikai sebész segítségével nyertünk betekintést ebbe az ellentmondásos világba.
Műtétje után végre beindíthatja karrierjét a színésznő, akinek súlyos gerincferdülése volthttp://www.life.hu/drlife/20160419-caroline-heinle-szineszno-gerincferdules-mutetje-utan-beindithatja-karrierjet.htmlA 31 éves Caroline Heinle reméli, hogy végre megvalósíthatja álmát, és színésznő lehet New Yorkban. Dr. LifeOrigoHat hete is átesett egy műtéten Kulka Jánoshttp://www.life.hu/drlife/20160416-edzett-fel-eve-szokott-le-a-dohanyzasrol-kulka-janos-nyilatkozta-kaszas-attila-edzo.htmlAhogy írtunk is róla, a kedden este stroke-ot kapott Kulka János jóbarátja Árpa Attila szerint semmi előjele nem volt a történteknek: a színész remek formában volt. Edzője is hasonlót állít, aki szerint reggelente ugyan fáradt volt Kulka, de tökéletesnek tűnt a fizikai állapota. Dr. Life--Életmentő műtéten esett át Balázs Fecóhttp://www.life.hu/drlife/20160407-balazs-feco-zenesz-enekes-eletmento-muteten-esett-at.htmlAz énekes hosszú évek óta figyel az egészségére, hiszen 1994-ben infarktuson esett át. Ám most újra operációra volt szüksége. Dr. LifeFotó: Hámori Zsófia/Life.huA kórosan elhízott férfi életmentő műtétje után alvásfüggő letthttp://www.life.hu/drlife/20160212-gideon-yeakley-a-tulsulyos-ferfi-eletmento-mutetje-utan-alvasfuggo-lett.htmlA 33 éves Gideon Yeakley már az életét is kockáztatta kóros túlsúlyával, ami a családi kapcsolataira is rossz hatással volt. Azonban hiába vetette magát alá műtétnek. Egyik függőségből a másikba esett. Dr. LifeNorthfotoIsmét kórházba került Andy Vajna: műtétei szövődményeként léphetett fel valami problémahttp://www.life.hu/drlife/20160123-andy-vajnat-ujra-korhazban-kezelik-az-ereivel-illetve-a-verkeringesevel-vannak-gondok.htmlVissza kellett szállítani a kórházba Andrew G. Vajnát: a TV2 tulajdonosának kiújultak a láb­problémái, ezért szorul újra kórházi kezelésre. Dr. LifeOrigoSürgős műtétet végeztek Rózsa Györgyönhttp://www.life.hu/drlife/20160220-varatlan-kellett-megmuteni-rozsa-gyorgyot.htmlKénytelen volt kés alá feküdni Rózsa György, ugyanis már hetek óta gerincfájdalmak kínozták, és a helyi kezelések sem segítettek. Nem kizárt, hogy az elmúlt évben történt két tragédia is hatással volt Rózsa állapotára: meghalt öccse és édesanyja is. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.