El tudnád képzelni, hogy választanod kelljen, melyik gyermeked életét mented meg egy szerveddel, netán hogy a második férjed ugyanolyan módon haljon meg, mint az első? Ezek az emberek olyan rendkívüli transzplantációs történeteket tapasztaltak meg a saját bőrükön, amelyekre nincs vagy csak igen kevés példa akad.

Öngyilkos ember szívét kapta – ő is így halt meg 

1995-ben Sonny Graham komoly szívelégtelenséggel küzdött, az orvosok szerint csupán hat hónapja volt hátra, amikor lehetőséget kapott egy szívbeültetésre. Sonny a nem sokkal azelőtt öngyilkosságot elkövető Terry Cottle szívét kapta meg. Graham a műtét után nemcsak Cottle kedvenc ételeit és italait kezdte el megkedvelni, hanem az özvegyét is, miután a donorság kapcsán folytatott levelezések után találkoztak. 

Képünk illusztrációForrás: Dreamstime

A találkozók olyannyira jól sikerültek, hogy szerelmesek lettek, és összeházasodtak. A sikeres transzplantáció után tizenkét évvel véget ért a tündérmese, ugyanis Graham 69 éves korában hasonló körülmények között lett öngyilkos, mint a szív első „gazdateste” – a pár közös otthonának garázsában, fegyverét a torkának tartva húzta meg a ravaszt. 

Választania kellett: beteg fiának vagy lányának adja a saját szervét 

Anthony Levin szembesült egy olyan helyzettel, ami talán a legnehezebb döntés lehet egy szülőnek: döntenie kellett, hogy melyik gyermeke életét menti meg. Eleinte lányának, Jade-nek volt szüksége új vesére örökletes betegsége miatt, majd egy év múlva a fia, Keegan szorult veseátültetésre. A 47 éves apa mindkét gyermekét meg akarta menteni, de végül a lánya mellett döntött, akinek állapota súlyosabb volt. A lány azóta az apjától kapott vesével él, testvére továbbra is várólistán van. 

Anthony Levin két gyermekévelForrás: Facebook/Anthony Levin
A transzplantáció (azaz átültetés) folyamata során műtéti úton szövetet vagy sejtet távolítanak el az eredeti helyéről; a szerv ekkor az adott szervezet másik helyére vagy egy másik szervezetbe kerül át. Autotranszplantációnak hívjuk, ha a műtét szervezeten belül történik, a másik testbe való átültetését homotranszplantációnak, a különböző fajok között lebonyolított eljárást pedig heterotranszplantációnak nevezzük. Az eljárás abban az esetben indokolt, ha valamely létszükségletű szerv működőképessége vagy funkciója leállt, és csak mesterséges úton lehet pótolni.

Vesére volt szüksége, de szerelmet is kapott 

Kyle Froelich és Chelsea Chair 2009-ben találkoztak egy autós bemutatón, a fiú 22, a lány 19 éves volt akkor. A kósza ismeretségből barátság lett, és időközben kiderült, hogy Kyle-nak vesére van szüksége ahhoz, hogy tovább éljen. Egy évvel később a lány neki adta egyik veséjét – a fiatalok a műtét és a velejáró nehézségek átvészelése közepette egymásba szerettek. A fiú sikeresen átesett a beavatkozáson, majd megkérte Chelsea kezét; a szerelmesek 2013 októberében házasodtak össze. 

Chelsea és Kyle ma már egy párForrás: Facebook/Chelsea Froelich

Kirúgták, mert szervet adott 

Debbie Stevens csak jót akart cselekedni, ezért főnökének, a transzplantációra szoruló Jackie Bruciának odaadta volna egyik veséjét. A kedves adományt Jackie elfogadta. A műtét után azonban furán kezdett viselkedni, mindent elkövetett azért, hogy alkalmazottját ellehetetlenítse. Eleinte megszűntette a nő túlóradíját, majd lefokozta, és áthelyeztette a cég egy messzebb lévő helyére. Amikor Debbie ügyvédje hivatalos levelet írt a nőnek, az elbocsátotta alkalmazottját. Debbie azóta jógi úton követeli vissza a veséjét. 

Debbie StevensForrás: Youtube
Emberek, akik orvosnak adták ki magukat

Úgy tűnik, a Kapj el, ha tudsz című filmben Leonardo DiCaprio által megformált Frank Abagnale-nek a akadtak utódai is – legalábbis, ami az orvoslást illeti. Elsőre nehezen gondolnánk, de igen gyakori jelenség, hogy valaki mindenféle előképzettség nélkül orvosnak adja ki magát, és környezetét megtévesztve akár még operálni is képes – amíg le nem bukik. ITT olvashatsz a kamu orvosokról!