Nem kell sokat tennünk ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket: csupán napi fél órát kell mozognunk ahhoz, hogy a szívünk is megfelelően működjön hosszú távon. Miért és milyen mozgás ajánlott? Lássuk! 

Nem véletlen egybeesés, amikor a szívinfarktus előfordulási arányának csökkenése és a rendszeres mozgás egy lapon vannak említve. A sok rizikófaktor – mint az elhízás, a dohányzás, a stressz és a magas koleszterinszint, valamint a mozgásszegény életmód – mind szerepet játszik a szív- és érrendszeri problémák kialakulásában. A mozgásnak nagy jelentősége van a szívbetegségek megelőzésében! 

Forrás: Dreamstime

Kutatási adatok szerint rendszeres edzéssel már gyógyszer nélkül csökkenthető a magas vérnyomás. Persze különbséget kell tenni az élsportolók, a hobbiszinten és az egyáltalán nem mozgók között. Nagyobb jelentőséggel bír az, ha valaki rendszeresen sportol, mint ha minden egyes alkalommal nagyon magas intenzitású edzésen venne részt. Egy harmincas éveiben járó embernek a heti 5-6 óra mozgás ajánlott – ez a szám a korral fordított arányban tízévente csökken, akár betegségek miatt is. 

Mozgás közben erősödik a szívünk

A mozgással nemcsak a testünket mozgatjuk át, hanem a szervezetünket is felrázzuk. Azonnali hatásként felgyorsul a pulzusunk, beindul az izzadás, kipirul az arcunk, és oxigénhez jutnak a sejtjeink. Hosszabb távon azonban más előnyei is vannak a mozgásnak: a szív erősebb lesz, és csökken a nyugalmi pulzus; ennek előnyeit a hétköznapokban is élvezhetjük, könnyebben kivitelezhetőbbé válnak a hétköznapi elintéznivalók, a busz utáni futások vagy a lépcsőn felszaladgálások egyszerűbbé, a stresszhelyzetek kezelhetőbbé válnak. 

Forrás: Dreamstime

Az erősebb szív nem csak a kiváló közérzetért felel, de a sejtek aktívabb működéséhez, regenerációjához, valamint a vér gyorsabb áramlásához is hozzátesz. Minél többet sportolunk, annál jobban alszunk, kevésbé vagyunk fáradtak, a szívünk könnyebben tud visszaállni a normál szívverés állapotába. A sportolás egyik fontos melléktermékéről, azaz az egészséges testképről sem szabad megfeledkeznünk. 

Öt őszinte sztárvélemény a testképzavarról
A tökéletes test és a vékonyság bizonyos berkekben komoly elvárásnak számít. Néhány sztár azonban szembemegy a dogmákkal, és nyíltan vállalja kerekded alkatát vagy éppen éles véleményét a (tévesen) tökéletesnek kikiáltott lányokról.

Mely sportok erősítik leginkább a szívet? 

Minden olyan sport javasolt, amely rekreációs tevékenység, és amellett, hogy feszültségoldó szereppel jár, nem egy nehéz, állóképességi mozgás. Sokkal fontosabb, hogy az adott sport olyan dinamikus, teljes testet átmozgató legyen, mint például a labdajátékok, az aerobic, a futás, az úszás és a biciklizés. 

Támogatott tartalom 

Tudtad?
Az orvosok szerint napi fél óra nem túl megerőltető, ám intenzív mozgással karbantartható a test: legyen szó sétálásról, kocogásról, takarításról vagy olyan sportokról, amelyek karbantartják szívünk egészségét.