testtömeg-index karcsúság elhízás egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Két friss kutatás arra utal, hogy ha egész életünkben megőrizzük a karcsúságunkat, tovább élhetünk.

Az első kutatásban amerikai kutatók kimutatták, hogy a sovány emberek esetében alacsonyabb a 15 éves időszakban megfigyelt halálozás kockázata (a nőknél 12 százalék, a férfiaknál 20 százalék), mint az elhízottak esetében (a nőknél 20 százalék, a férfiaknál 24 százalék).

Forrás: Thinkstock

"Azokra a személyekre leselkedik a korai halálozás legalacsonyabb kockázata, akik a legkarcsúbb testalkatot tudják megőrizni" – mondta a kutatás vezetője, Dr. Mingyang Song, a Harvard T.H. Chan közegészségügyi karának táplálkozási szakértője és epidemiológusa. Dr. Song szerint a testsúly kezelését már egészen fiatal korban el kell kezdeni, és egész életünkben folytatni kell. "Mire középkorúak leszünk, már nehéz fogyni" – mondta. "Az elhízást úgy kell megelőzni, hogy már gyermekkorban és kamaszkorban odafigyelünk a testsúlyunkra."

Egy másik, szintén a British Medical Journal május 5-i számában megjelent nemzetközi kutatásból az derült ki, hogy az idő múlásával bekövetkező testsúlynövekedés összefügg a korai halálozás kockázatával. Az Imperial College London kutatói Dagfinn Aune vezetésével 230 korábban publikált kutatást elemeztek, amelyek összesen 30 millió embert és közel 4 millió halálozást vizsgáltak. Eredményeik azt mutatták, hogy azok az emberek közül, akik soha életükben nem dohányoztak, a legvékonyabbak éltek a leghosszabb ideig.

A tanulmány szerzői szerint a korai halálozás felnőttkori megelőzéséhez a 20 – 23 pontos testtömeg-index (BMI) tartomány az ideális.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.