A plasztika, és ami mögötte van – Miért akarunk mindenáron másképp kinézni?

Forrás: Dreamstime -
mellmegnagyobbítás plasztikai beavatkozás plasztika2016 pszichológia szépség szakértő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A plasztikai sebészet mostanra már annyira elérhetővé és a hétköznapjaink részévé vált, mintha boltba járnánk. Nem ritka jelenség, hogy a fiatalok már érettségire is plasztikai műtétet kérnek a szüleiktől. Lássuk, mi áll ennek az olykor kényszeres változásra való törekvésnek a hátterében?!

A legtöbb ember egészséges hiúságának „köszönheti”, hogy még nem feküdt kés alá, ám mi a helyzet azokkal, akik magukon kívül a külvilágnak is betegesen meg akarnak felelni? „Hogy valaki mennyire elégedett a külsejével és testével, annak sokszor nem objektív oka van. Sokszor látunk olyan esetet, amikor valaki egy extrém testi hibával is elégedett, boldog életet tud élni” – mondja Somogyi Katalin, a Life.hu pszichológus szakértője.

Forrás: Dreamstime

Minden fejben dől el: miért érezzük magunkat csúnyának vagy szépnek?

„Ha valaki túlságosan elégedetlen a saját testével, és evvel sokat is foglalkozik, az komoly lelki szenvedéssel jár. Amikor ez az elégedetlenség egy bizonyos szintet elér, azt testképzavarnak vagy diszmorfiás zavarnak hívjuk” – folytatja.

Hol a szépség határa?

Beteges kitűnni akarás a tömegből, pszichológiai eset vagy hóbort? Mindenki más okból plasztikáztatja magát! A Life.hu összegyűjtött öt nagyon kirívó plasztikai esetet, amelyeknél a megváltozást kiváltó okok mind különbözőek voltak, bár némelyikkel kapcsolatban még mi sem térünk napirendre.

Lehet valaki kevésbé előnyös kinézetű, mégis vonzónak élheti meg magát, és elégedett lehet a külsejével, ám mindehhez fontos, hogy elfogadjuk önmagunkat. „Az önelfogadás és az önszeretet kérdésével és nehézségével gyakorta találkozom terapeutaként, nemcsak a testképzavaroknál, hanem minden más probléma esetében. Az önmegvetésnek számos oka lehet, ezeknek a gyökere a gyerekkorból hozott tapasztalat, amely aztán egy hitrendszerré alakul, ennek átformálásán dolgozunk a terápia során.”

Forrás: Dreamstime

Mit gondoljunk át egy beavatkozás előtt?

„Aki plasztikai műtéten gondolkozik, annak mindig mérlegelnie kell, hogy melyik út a helyes. Nem lehet, hogy egyszerűen mindenki szépnek talál engem, csak én magamat nem? Nem lehet, hogy a saját testemet nem tudom elfogadni, és hogy lelki munkával ez az önelutasítás oldható lenne? Lehetséges megoldás lehet, ha nemcsak műtéti beavatkozás, de terápia is zajlik egy időben. Előfordulhat, hogy bár nagyobbak lettek a mellek, egy idő után a műtét által okozott lelkesedés és eufória visszaáll egy szintre. Mint amikor megszokjuk, hogy egy jobb kocsira cseréltük a régit. De az is igaz, hogy sokszor láthatjuk, hogy egy műtét javít az önértékelésen, önelfogadáson, és ez a lendület jó irányba is viheti a személy életét” – mondta a pszichológus.

Támogatott tartalom

Plasztikatörténelem, avagy már az ősember is hiú volt?

Pörgessük vissza az idő kerekét, és vegyük szemügyre, hogyan alakultak ki a ma már bárki számára elérhető szépészeti beavatkozások. Nem hiába, az ember más ősidők óta arra törekszik, hogy kinézetét vonzóbbá, a másik nem számára kívánatosabbá tegye. A történet kezdetéhez menjünk vissza az időben, jó sokat.
Nagy dilemma: Most akkor el tud törni a pénisz vagy sem? http://www.life.hu/drlife/20160513-torik-vagy-szakad-a-ferfiak-himvesszoje.htmlForró és izgalmas együttlét során bizony előfordulhatnak balesetek. A túl heves együttlét alatt a férfiak legbecsesebb kincse is megsérülhet, de most akkor törik vagy sem a pénisz? Dr. LifeThinkstockA lány, aki kétszer kapott új tüdőt: „Azt hittem, hogy el akarják venni a tüdőmet, és nem szeretnek” http://www.life.hu/drlife/20160511-lendvai-anna-elete-a-cisztas-tudofibrozissal-ketszeres-transzplantacio-utan-interju.htmlLendvai Annáról születése után derült ki, hogy a legritkább betegségek egyik leggyakoribbja érinti őt. Azóta már sok-sok évnyi kórház, betegeskedés és két tüdőtranszplantáció van a fiatal lány háta mögött. Ő mégis pozitív, és mindenáron élni akar. Dr. LifeFotó: Szabó Gábor - Origo6 inspiráló ember, akik súlyos bőrhibájuk ellenére is tökéletesen érzik magukat http://www.life.hu/drlife/20160513-inspiralo-emberek-akik-borhibajuk-ellenere-sikeresek-az-interneten-es-a-vilagban.htmlFiatalok, egészségesek és szépek – csak nem a társadalmi normák szerint néznek ki. Kevesebbek ettől? Dehogy, sőt, milliókat motiválnak és hasonló kinézetű sorstársaikat ösztönözik arra, hogy büszkén vállalják tökéletlenségüket.Dr. LifeDrámai hangú üzenetben mondta le a fellépését Majka - Komoly baj van a családbanhttp://www.life.hu/drlife/20160513-dramai-hangu-uzenetben-mondta-le-szekelyudvarhelyi-afellepeset-majka.htmlEgy, a Facebookra feltöltött videóban mondta le romániai koncertjét Majka. Helyesebben a székelyudvarhelyi fellépés nem maradt el, csak Curtis és Kollányi Zsuzsi tudtak ott lenni. Dr. LifeFotó: Polyák Attila - Origo13+1 tipp, hogy kedved legyen a tavaszi sportoláshozhttp://www.life.hu/drlife/20160512-tavaszi-sportolas-szivderito-tippek-hogy-orommel-sikeresen-vagj-bele.htmlMostanra sokan szembesültek az újévi fogadalmaik kudarcaival - ilyenkor új motivációra van szükség, pláne, ha az eddig elhanyagolt mozgást szeretnénk beiktatni az életünkbe. Dr. Life--A Pszichológus Pasi: Az alak kérdéshttp://www.life.hu/drlife/20160512-pszichologus-pasi-alakformalas-kerdes-mi-a-mai-szepsegideal.htmlHogy mi az adott kor szépségideálja, meglepően változó, néhány évente megújulhat a trend és az egyszerű halandók kapkodhatják a fejüket. Tény és való azonban, hogy az étkezési zavarok elterjedése már szervesen összefonódott a divatvilág trendjével. Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.