Új csodaszer? Gyomorba adott botoxinjekció segíthet a fogyásban

Forrás: Thinkstock -
orvosok botox injekció fogyás kutatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az orvosok fontolgatják a kozmetikai használatban elterjedt botox újfajta használatát. Egy új kutatás szerint a szer segíthet a túlsúlyosok fogyásában.

A Norvég Tudományos és Műszaki Egyetem (NTNU) munkatársai folyamatosan toboroznak önkénteseket a gyomorba injektált botox fogyást csökkentő hatását igazoló klinikai vizsgálatokhoz.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

A kutatók elképzelése szerint a kezelés valószínűleg úgy működik, hogy blokkolja a gyomrot és az agyat összekötő kulcsfontosságú ideget, a bolygóideget, amelyen át visszajelzés érkezik az agyba az éhségről és a jóllakottságról. A kutatók endoszkópot vezettek a gyomorba, és a szerv alsó részébe injektáltak botoxot.

Forrás: AFP

A betegek a tanulmány kezdetén, majd hathavonta kaptak injekciót. Egy év elteltével a résztvevők 70 százalékánál figyeltek meg súlyvesztést.

18 hónap múlva, amikor a páciensek három injekciót kaptak, a vizsgált személyek 75 százaléka fogyott, és átlagosan súlytöbbletük 28 százalékát vesztették. Az orvosok még csak tesztelik a módszert, így egyelőre nem tanácsolják a szer ilyesfajta használatát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.