Éjjel legény voltál, ugye? - A kutyaharapást szőrével elve csak egy mítosz

Forrás: Dreamstime -
másnaposság alkohol brit tudósok kutyaharapás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs is jobb egy átdorbézolt esténél, csak hát hiába vagyunk legények éjjel, annak nappal viselnünk kell a következményeit. A híres brit kutatók ismét alkottak, már ami a másnaposság elleni módszereket és megoldásokat illeti.

Amikor egy átdorbézolt éjszaka után kiszáradt szájjal ébredsz fel, első körben azt konstatálod – azon kívül, hogy mennyire fáj a fejed – hogy a szomjadat azonnal oltanod kell valamivel. A megoldás általában a kezed ügyébe akadó folyadék, jobb esetben víz szokott lenni. Egy friss, brit felmérés szerint

életünkből átlagban két évet másnaposan töltünk el.

Ez azt jelenti, hogy hetente öt óránk telik el fejfájósan, izom- és gyomorfájással, hányingerrel. A jelenség körül azonban rengeteg tévhit és fikció kering.

Forrás: Dreamstime

Ahhoz, hogy megértsük a másnaposságot, tudnunk kell az elvét is: az alkohol vizelethajtó, ami azt jelenti, a szervezetnek szüksége van vízre ahhoz, hogy a véráramban lévő szeszt hígítsa. Az agyunk 70 százaléka víz, éppen ezért elegendő víz hiányában valamelyest összezsugorodik, amely szintén fájdalomként jelentkezik.

Mik a „gyógymódok”?

1. Víz

A víz egy elég nyilvánvaló gyógymódja a macskajajnak, azonban nem mindegy, hogy milyen fajtát iszunk. Érdemes kókuszvizet vagy olyan ásványvizet inni, ami – nevéből adódóan – ásványi anyagokban gazdag, így az elektrolit-háztartást is rendbe hozza. A víz ráadásul felgyorsítja a test méregtelenítési folyamatát is.

2. Gyümölcs

Másnaposan fetrengve talán a gyümölcsök és a zöldségek az utolsó ételek, amelyeket a gyomrunk kíván, pedig másnapos állapotban előbbiek rehidratálják a testet, és fejfájásunknak is természetes módon vetnek véget. A kutatók megvizsgálták a különböző gyümölcsöket, és az eredményeik szerint a körte az, amely a legjobban segít lebontani szervezetünknek az alkoholt, de a bogyós gyümölcsök és a banán sem kullog az utolsó sorban ilyen téren.

Forrás: Dreamstime

3. C-vitamin

A C-vitamin segít a szervezetnek felocsúdni a bevitt méreganyagokból, felgyorsítja az anyagcserét, a hozzáadott B-vitaminnal még akár az energiaszintet is növeli.

4. Bőséges lakoma

A kutatók szerint egy egészséges reggeli tojásból, zöld leveles zöldségekből és teljes kiőrlésű kenyérből áll. Egy finom és tartalmas reggeli szintén kiválthatja a szörnyű, másnaposság okozta negatív testi hatásokat. A tojás ciszteintartalma szintén segít megszüntetni a dehidrált állapotot, a bab rost- és folsavforrás, azonban a bacont és a szalonnát érdemes elfelejteni.

5. Az a bizonyos kutyaharapás

Habár a tegnapi koktélok még másnap is csábíthatnak, a tudósok szerint a másnaposság ellen nem segít az alkoholfogyasztás, mi több, még fokozhatja is a meglévő fejfájást, rossz érzéseket, és tovább szárítja a szervezetet.

A jelenkor három leggyakoribb női betegségehttp://www.life.hu/drlife/20160603-ezek-a-jelenkor-leggyakoribb-noi-betegsegei-mioma-mellrak-endometriozis.htmlSokáig azt hisszük, sebezhetetlenek vagyunk, és a rémisztő betegségek minket nem érinthetnek. Dehogynem! Vannak olyanok, amelyek kizárólag vagy nagyobb számban a gyengébbik nemet érintik. Ezek a 21. század leggyakoribb női betegségei. Dr. Life--Túl sovány! Nagyon aggódnak rajongói Solti Ádámérthttp://www.life.hu/drlife/20160607-aggodnak-a-rajongoi-solti-adamert-tul-sovanynak-tartjak-az-rtl-klub-baratok-kozt-sztarjat.htmlA Barátok közt sztárja rendesen ráijesztett a követőire. Legutóbbi fotóján ugyanis nagyon vékonynak tűnik, amit rajongói szóvá is tettek a színésznek. Dr. LifeFotó: Zsigmond László/Life.huEgyre csak butulsz, és észre sem veszed – Alzheimer, a rettegett emlékfalóhttp://www.life.hu/drlife/20160603-alzheimer-kor-a-rettegett-betegseg-sulyos-visszafordithatatlan-tunetekkel-jar.htmlTétlenül végignézni, ahogy a szerettünk leépül? Szörnyű és idegtépő helyzet, hiszen még segítséget sem tudunk nyújtani neki. A rettegett betegség nem válogat kor vagy nem szerint, sőt egyre több érintett van a világon, aki időskorának nagy részét úgy tölti, hogy egyáltalán nem emlékszik a fiatal éveire. Dr. Life--5+1 meglepő ok, amiért antidepresszánsokra lehet szükségünk http://www.life.hu/drlife/20160603-antidepresszansokra-nem-csak-depresszio-eseten-van-szuksegunk.htmlEgy kutatás során kiderült, hogy az orvosok által felírt antidepresszánsok 45 százalékát teljesen másra is adhatnák a hozzáértők, mint amire valójában szánják. Emellett sok laikus azzal sincs tisztában, hogy pontosan milyen tünetek esetében lehetne még alternatíva a gyógyszer. Dr. Life--A mindennapi nassolás veszélyes?http://www.life.hu/drlife/20160602-edesseg-falas-veszelyei-ez-a-kulonbseg-a-kis-etkezes-es-a-nassolas-kozott-napi-doktor.htmlA táplálkozási napló rendszeres vezetése rengeteg fontos dologra rávilágít, ami segíthet abban, hogy végre leadjuk a pluszkilókat, és egészségesebben éljünk! A Napidoktor.hu szakértője, dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos szerint azonban az is fontos, hogy megkülönböztessük a kis étkezéseket a nassolástól. De hogyan is tehetjük ezt meg? Dr. Life--David Copperfield műsora alatt szenvedett agykárosodást egy férfi http://www.life.hu/drlife/20160606-david-copperfield-egy-nezo-tartos-agykarosodast-szenvedett-a-musora-alatt-a-ferfi-perel.htmlA többszörös Emmy-díjas amerikai illuzionista három évvel ezelőtt az egyik előadásán hívta a színpadra Gavin Coxot. A férfi a trükk közben megcsúszott, és beverte a fejét. Most kártérítést követel. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.