Anyagyilkosság, téveszmék és hajléktalanság - hat ismert skizofrén ember a történelemből

betegség Vincent van Gogh napidoktor John Nash skizofrénia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világ legismertebb művészei – festők, színészek, zenészek – közül nem kevesen voltak skizofrének. Szakemberek máig vitatkoznak arról, hogy melyiküknek pontosan mi is volt a betegsége.

Vincent Van Gogh

A világ egyik legünnepeltebb festője, aki egész életében mentális betegséggel küzdött. Egyes történetekből, amelyek fennmaradtak róla, arra lehet következtetni, hogy skizofrén volt. Az egyik leghírhedtebb jelenetről mindenki hallhatott: egy vita során, amely festő barátja, Paul Gauguin és közte robbant ki, Van Gogh állítólag hallotta, amint egy hang azt mondja neki: öld meg. Ehelyett azonban a festő fogta magát, és a késsel a saját füle egy részét vágta le. Egyes pszichiáterek depresszióval vagy bipoláris zavarral magyarázzák a viselkedését.

Forrás: Wikipédia

Jim Gordon

Nagyjából két évtizeden át az egyik legnépszerűbb dobos volt a rock világában. Együtt dolgozott többek között John Lennonnal, Frank Zappával, Jackson Browne-nal. Grammy-díjat nyert Eric Claptonnal közös szerzeményével, a Layla című dallal. 1983-ban azonban a skizofrén művész megölte az édesanyját. Rács mögött maradt, és gyógyszereket szedett a betegségére. Ügyvédje, Scott Furstman tragikusnak írta le a helyzetet, kiemelve, hogy Jim Gordon szentül hitte és váltig állította: önvédelemből ölt…

Veronica Lake

Skizofrén volt a gyönyörű színésznő is, aki a 40-es években nézők millióinak csavarta el a fejét a mozivásznon. Egyik leghíresebb szerepe a Sullivan utazásai, de a Hold Back the Dawnban vagy a Kék dáliában is nagyot alkotott. Már gyermekként skizofréniával diagnosztizálták. Szülei azt gondolták, a színészet majd segít kordában tartani a betegségét, Hollywoodban azonban ismertté vált nehéz természetéről. Egy 1944-es magazin időzített bombaként emlegette a szép színésznőt, aki azonban megvonta a vállát, és annyit mondott erre: „A fantáziátlan férfiak számára a nők mindig is bajosak voltak.”

Forrás: AFP

A híres skizofrének listája folytatódik a Napidoktor.hu cikkében.

A jelenkor három leggyakoribb női betegségehttp://www.life.hu/drlife/20160603-ezek-a-jelenkor-leggyakoribb-noi-betegsegei-mioma-mellrak-endometriozis.htmlSokáig azt hisszük, sebezhetetlenek vagyunk, és a rémisztő betegségek minket nem érinthetnek. Dehogynem! Vannak olyanok, amelyek kizárólag vagy nagyobb számban a gyengébbik nemet érintik. Ezek a 21. század leggyakoribb női betegségei. Dr. Life--Súlyos betegséggel küzd a Szex és New York Samanthája?http://www.life.hu/drlife/20160607-a-szex-es-new-york-samanthaja-kim-cattrall-sulyos-betegseggel-kuzd.htmlKim Cattrall nemrég őszintén mesélt arról, hogy súlyos szorongása olyannyira megkeserítette mindennapjait, hogy már aludni sem tudott. Sajnos a helyzet továbbra sem változott, sőt, inkább rosszabb lett. Dr. Life--Túl sovány! Nagyon aggódnak rajongói Solti Ádámérthttp://www.life.hu/drlife/20160607-aggodnak-a-rajongoi-solti-adamert-tul-sovanynak-tartjak-az-rtl-klub-baratok-kozt-sztarjat.htmlA Barátok közt sztárja rendesen ráijesztett a követőire. Legutóbbi fotóján ugyanis nagyon vékonynak tűnik, amit rajongói szóvá is tettek a színésznek. Dr. LifeFotó: Zsigmond László/Life.huEgyre csak butulsz, és észre sem veszed – Alzheimer, a rettegett emlékfalóhttp://www.life.hu/drlife/20160603-alzheimer-kor-a-rettegett-betegseg-sulyos-visszafordithatatlan-tunetekkel-jar.htmlTétlenül végignézni, ahogy a szerettünk leépül? Szörnyű és idegtépő helyzet, hiszen még segítséget sem tudunk nyújtani neki. A rettegett betegség nem válogat kor vagy nem szerint, sőt egyre több érintett van a világon, aki időskorának nagy részét úgy tölti, hogy egyáltalán nem emlékszik a fiatal éveire. Dr. Life--Miben különbözik a demencia és az Alzheimer?http://www.life.hu/drlife/20160606-kulonbseg-a-demencia-es-alzheimer-kor-kozott-az-utca-embere-valaszol.htmlAz egyik legrettegettebb időskori betegség az Alzheimer-kór. Egyesek családjukon keresztül, mások csak hallomásból ismerik. Megkérdeztük az utca emberét, hogy ismeri-e a betegséget és tudja-e, hogy miben különbözik a demenciától. Dr. LifeA mindennapi nassolás veszélyes?http://www.life.hu/drlife/20160602-edesseg-falas-veszelyei-ez-a-kulonbseg-a-kis-etkezes-es-a-nassolas-kozott-napi-doktor.htmlA táplálkozási napló rendszeres vezetése rengeteg fontos dologra rávilágít, ami segíthet abban, hogy végre leadjuk a pluszkilókat, és egészségesebben éljünk! A Napidoktor.hu szakértője, dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos szerint azonban az is fontos, hogy megkülönböztessük a kis étkezéseket a nassolástól. De hogyan is tehetjük ezt meg? Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.