Dr. Ahmed Ismail londoni nőgyógyász szerint az egészséges vagina szagtalan, és tulajdonosa nem tapasztal égető, viszkető érzést, továbbá váladékozásra sem kerül sor. A szakember nyolc tanácsot oszt meg a nők szexuális egészsége érdekében.

1. Nyilvános helyen fontos, hogy mindig egy törölközőn üljünk.

Amikor a nő lenge öltözékben uszodában, jacuzziban vagy épp szoláriumban jár, a legjobb, ha törölközőre ül le, hogy elkerülje a fertőzéseket.

2. Igenis kell tisztítani a hüvelyt, de ne antibakteriális szappannal.

Bő vízzel érdemes tisztítani a hüvelyt, és fontos, hogy az alsónemű már a száraz részekkel érintkezzen. Az antibakteriális szappan használata tilos, mivel felborítja a hüvely érzékeny pH-egyensúlyát.

3. A szintetikus alsónemű kerülendő.

Érdemes pamut alsóneműt használni, aminek segítségével a terület tisztán tartható, és az allergiás reakciók is elkerülhetők.

4. A szexjátékokat fontos rendszeresen tisztítani.

Az önkielégítés és a szex során használt szexjátékokat tiszta gézzel, meleg víz és szappan segítségével érdemes tisztítani.

Forrás: Thinkstock

5. A szűk ruházat árthat a hüvely egészségének.

A szellőzés hiánya miatt a szűk nadrágok abszolút kerülendők.

6. Az is rendszeresen járjon nőgyógyászhoz, aki nem él szexuális életet.

Nem csak a rendszeres szexuális életet élők jó, ha időről időre orvoshoz fordulnak.

7. A szexuálisan aktív nők is járjanak nőgyógyászhoz.

Van, hogy a régi, de főként az új partner következtében hüvelyfolyás alakul ki. Ilyenkor muszáj ellenőrizni, nem nemi betegségről van-e szó. Ha igen, fontos, hogy a partner is átessen a kezelésen.

8. Csak óvatosan az anális szexszel!

Aki az anális szexet előnyben részesíti, semmiképp se térjen át hüvelyi szexre közvetlenül a hátsó bejárat foglalkoztatása után, hiszen az E. coli baktérium a hüvelybe kerülve súlyos problémákat okozhat.