Ezt minden túlsúlyos embernek tudnia kellene, de az orvosok nem szólnak róla

Forrás: Thinkstock -
túlsúly túlsúlyos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengeteg túlsúlyos, fiatal amerikai felnőtt nem tudja, hogy vesebeteg lehet.

"Noha a krónikus vesebetegség inkább az idősek körében jelenik meg, sajnos sokkal korábban is kialakulhat, különösen akkor, ha nem vesz részt rendszeresen a veszélyeztetett csoportba számító páciens" - mondja a kutatást vezető Dr. Michal Melamed, a New York-i Albert Einstein College of Medicine munkatársa.

Forrás: Thinkstock

Melamed és csapata közel 7 ezer 20 és 40 év közötti felnőtt adatait vizsgálta. Kiderült, hogy a túlsúlyos mexikói amerikaiak 11, illetve a fehérek és feketék közel 6 százaléka esetében kimutatható az emelkedett fehérje albumin szint a vérben. Ez az állapot az albuminuria, amely arra utal, hogy a vese nem normálisan működik.

Azoknak a felnőtteknek a körében, akiknél kimutatható az albuminuria, csupán 5 százalék kapott olyan diagnózist, amely vesebetegségre utal a PLOS ONE című szaklapban publikált kutatás szerint.

Mivel az amerikaiak mintegy egyharmada küzd krónikus vesebetegséggel élete során,

fontos a problémáról beszélni. Mivel azonban a többség csak időskorban döbben rá a betegségre, a fiatalkorban történő szűrővizsgálatok kiemelkedő jelentőségűek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.