Szinte nincs is olyan ember a világon, akiknek néha ne fájna a feje. E mögött nincs is semmi tragikus, persze csak egy bizonyos pontig. A fejfájás ugyanis a magas vérnyomás betegség egyik lehetséges tünete, amellyel sokan nem számolnak.

A magas vérnyomás betegséget néma gyilkosként is szokták emlegetni, hiszen sokszor teljesen tünetmentesen jelentkezik. Bár a tünetek valóban elmaradhatnak, a következmények azonban nem, melyek között az egyik legsúlyosabb a stroke. 

Forrás: Dreamstime

A betegség egyik tünete lehet a reggeli fejfájás, amellyel sokan küzdenek: ilyenkor az emberek többsége a kávégép felé veszi az irányt, attól remélve megoldást. Ám tudni kell, hogy az enyhén vagy közepesen magas vérnyomás miatti fejfájás is a reggeli órákban jelentkezik. Gyengeség és koncentrációzavar kíséri, valamint a tarkótáji nyomás érzése jelentkezik. Néhány óra alatt a fejfájás spontán megszűnik, ám a gond ettől még nem oldódik meg.

Figyelj oda a jelekre!

Dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája azt is elmondta, hogy a 160 Hgmm felé hirtelen emelkedő vérnyomás már hipertóniás krízissel járhat, amit kétoldali, pulzáló, erőteljes fejfájás kísérhet, amely fizikai aktivitásra fokozódik. A fájdalom a vérnyomás rendeződése után egy órával csillapodik. 

Forrás: tumblr.com

A tartósan 160 Hgmm feletti értékek diffúz, pulzáló, igen erőteljes fejfájást produkálhatnak, melyhez sokszor csatlakozik tudatzavar, szédülés, látászavar, akár átmeneti vakság is előfordulhat.

Hogy mit tehetsz ellene, és hogyan kezelheted a magas vérnyomást, arról bővebben a Szívderítő.hu-n olvashatsz.