Rosszul vagy az utazástól? Ezekkel enyhítheted a gyűlölt hányingert

Forrás: Dreamstime -
betegség tippek utazás trükkök rosszullét
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokaknál előfordul az úgynevezett utazási betegség, ami előjöhet kocsikázás, repülőút, vagy hajózás közben is. Nagyon kellemetlen lehet, éppen ezért mutatunk néhány trükköt, amivel enyhítheted a rosszullétet.

Nem klasszikus betegségről van szó, mégis gyűjtőnéven utazási betegségnek nevezik a különböző járműveken előjövő rosszullétet. Általában az okozza, hogy a mozgást érzékeljük, de a szemünk ezt nem erősíti meg, tehát a látás és az egyensúlyérzékelés ellentétbe kerülnek egymással. Ennek az eredménye a rosszullét, amit nem lehet örökre megszüntetni, enyhíteni viszont igen.

Forrás: Dreamstime

Az autóban és a repülőgépeken a problémát általában az okozza, ha nem az ablakon kifelé, hanem lefelé nézünk, és például olvasunk. Míg a hajón, annak imbolygó mozgása váltja ki a rosszullétet.

Tünetei fáradtságérzés, kábultság, tompaság, szédülés, rossz közérzet és hányás.

Sokat segít, ha szemünkkel is követjük a jármű mozgását, de ha ez nem elég, akkor akár különböző gyógyszereket is alkalmazhatunk. Ezeket általában orvos írja fel, és célszerű kérni utazás előtt, ha tudjuk, hogy nekünk ez problémát okoz. Természetesen is csökkenthetünk a szédülésen. Sokan esküsznek a gyömbér jótékony hatására, de már az is enyhíthet a tüneteken, ha lehunyjuk a szemünket és megpróbálunk szundítani.

„Én vagyok az, aki szúrja magát"http://www.life.hu/drlife/20160623-milyen-az-elet-cukorbetegen-interju.htmlReznák Róbert 26 éves, mentős, aki imádja a hivatását, megjárta az El Caminót, szeret utazni – és 1-es típusú cukorbeteg immár 5 éves kora óta. Vajon hogyan éli meg mindezt egy fiatal, élettel teli férfi? Hogyan áll hozzá a környezete? Mi az az állapotára irányuló kérdés, amivel ki lehet kergetni a világból? Miért érzi magát mégis erősebbnek bárki másnál? A cukorbetegek világnapja alkalmából készült interjúnkból minden kiderül. Dr. LifeOrigoElváltozott a hangod? Ez állhat a háttérbenhttp://www.life.hu/drlife/20160623-az-elvaltozott-hangszin-szamos-betegsegre-utalhat.htmlEgy-egy légúti megbetegedés vagy annak szövődményei gyakran az ember hangszínének megváltozásával járnak. Ám mi van akkor, ha rövid idő elteltével sem múlik a panasz? Most kiderül. Dr. Life--Mentő vitte kórházba a magyar hírességet - Interjú közben lett rosszulhttp://www.life.hu/drlife/20160627-lajsz-andras-sulyos-rosszullete-utan-meg-nem-tert-vissza-dolgozni-szivinfarktus-gyanujaval.htmlSokat kell pihennie a mixerkirálynak, akihez egy interjú közben kellett kihívni a mentőket. Az állapota már sokat javult, de még otthon kell lábadoznia. Dr. Life--Kiderült: így hat a munkád arra, hogy mennyit edzelhttp://www.life.hu/drlife/20160622-igy-hat-a-munkad-arra-hogy-mennyit-edzel.htmlTe is nehezen szánod rá magad arra, hogy munkaidő után az edzőterem felé vedd az irányt? Egy friss tanulmány kiderítette, mely munkakörökben dolgozók sportolnak a legtöbbet, és melyek mellett jut a legkevesebb idő a mozgásra. Dr. LifeOrigoVigaszt nyújtanak, felkavarnak, vagy depresszióssá tesznek a szomorú zeneszámok?http://www.life.hu/drlife/20160626-a-szomoru-zeneszamok-is-hathatnak-vigasztaloan.html Kutatók annak jártak utána, milyen hatással vannak az emberek hangulatára a különféle típusú zenék. Abban bíznak, hogy megfigyeléseik sokat segíthetnek a zeneterápiával foglalkozó szakembereknek is.Dr. LifeThinkstockDühös vagy? Visszahúzódó? Zárkózott? - Ilyen betegséged lehethttp://www.life.hu/drlife/20160626-a-hazastarsak-veszekedese-osszefugg-a-testi-betegsegeikkel.html A legújabb kutatás szerint az, ahogyan a házastársak veszekednek egymással, előre jelezeti, milyen valószínűséggel alakulhatnak ki bennük később testi betegségek.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.