A kínos helyzetek elkerülése végett a gyerekek inkább a világhálóról tájékozódnak az őket érdeklő témákról, kérdésekről, semmint a szüleiktől. Ám nem csupán emiatt törhet ki veszekedés a családban – derül ki egy nemrég készült felmérésből.

Az internet térhódításával átalakult a mindennapi élet, ezzel együtt pedig a családok hétköznapjai is.

Forrás: Dreamstime

A Kaspersky Lab és az iconKids & Youth piackutató intézet által végzett felmérés szerint például egyre több konfliktust okoz a digitális világ a szülők és a gyerekek kapcsolatára nézve: a megkérdezett szülők egynegyede (23%) szerint csemetéjük szívesebben tájékozódik az internetről, mintsem őket kérdeznék meg ezekről a sokszor kínos kérdésekről, és 31%-uk véli úgy, hogy a online világ elszigeteli őket egymástól.

Bár az internethasználat problémákat okozhat néhány családban, az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának friss tanulmánya egy új trendre is felhívta a figyelmet, amely szerint a rokonok és a család távolabbi tagjai egyre nagyobb szerepet játszanak a gyermekek online aktivitásában – vélekedett Janice Richardson, a European Schoolnet vezető tanácsadója. Hozzátette: egyáltalán nem meglepő, hogy a gyerekek inkább ahhoz fordulnak segítségért, akikről úgy gondolják, tanácsot tudnak adni a technikai és biztonsági eszközökkel kapcsolatos kérdésekre, avagy választ tudnak adni a kényesebb témákban is. Ez hangsúlyozza annak a fontosságát, hogy a szülők és gondviselők folyamatosan fejlesszék technikai tudásukat, hogy bizalommal lehessen hozzájuk fordulni.

De miért lehet még konfliktusforrás az internet? A választ a Napidoktor.hu-n olvashatod el ide kattintva.