Hol úgy érzed, akár a maratont is képes lennél lefutni, hol pedig alig bírsz többet három felülésnél? Ha te is az edzés közben állandóan változó energiaszintre panaszkodsz, akkor jó, ha tudod: valószínűleg a hormonjaid űznek tréfát veled.

Egy nemrég készült új-zélandi vizsgálat szerint a nők menstruációs ciklusa sok más egyéb mellett a fizikai aktivitásukra és az edzés alatti teljesítményükre is kihat, ám a kutatást vezető dr. Stacy Sims szerint emiatt felesleges aggódniuk a gyengébbik nem képviselőinek.

Feleslegesen ne aggódj!Forrás: Thinkstock

Csak annyit és abból, ami jólesik

A ciklus a menstruáció első napján kezdődik, ekkor az ösztrogén és a progeszteron szintje is a legalacsonyabban van. A szervezet számára ilyenkor a legkönnyebb hozzájutni a glikogénhez, ami egy jóval könnyebben és gyorsabban elérhető energiaforrás, mintha a zsírsavakat kellene lebontania. Ezzel magyarázható, hogy ilyenkor nagyobb intenzitású mozgásra is képesek vagyunk – kivéve persze akkor, ha a menzesz erős fájdalmakkal jár.

Nekik a könnyebb kardiomozgások ajánlottak, mint az úszás vagy a jóga, illetve ilyenkor különösen fontos figyelni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is. A kiegyensúlyozott étrend, a megfelelő alvás és a napközbeni pihenés elengedhetetlen ebben az időszakban.

Ebben az időszakban a jóga különösen jól fog esni!Forrás: Thinkstock

Most jöhet minden

A menstruáció elmúltával az ösztrogén és a progeszteron szintje emelkedésnek indul. Ez az az időszak a hónap során, amikor a legerősebbnek érezhetjük magunkat. Ezért nem is érdemes kímélni magad: adj bele mindent! Mássz hegyet, menj el egy izzasztó spinningórára, vagy próbáld ki az úgynevezett HIIT-edzést, azaz a magas intenzitású intervallumtréninget.

Az izzasztó spinning különleges energiákat szabadít fel!Forrás: Dreamstime

Vegyél vissza a tempóból!

Az ovuláció előtti néhány napon, illetve az ovuláció idején az ösztrogén szintje a csúcson van, hogy utána erőteljes csökkenésnek induljon. Ilyenkor egy kicsit több alvásra vagy pihenésre van szükséged, és fel kell rá készülnöd, hogy edzés közben megnőhet a lesérülés veszélye. Ilyenkor jobb, ha visszaveszel a tempóból: kényeztesd magad egy fürdővel, egy finom vacsorával, a csoportos edzések helyett pedig válaszd inkább a futást.

Ilyenkor figyelj magadra!Forrás: Thinkstock

Maradj kíméletes!

Közvetlenül a menstruáció előtt a szervezet már a ciklusra készíti fel magát. Ilyenkor egy nagy progeszteronlöket éri, emellett olyan tüneteket tapasztalhatsz, mint a menstruációs görcs, mellfeszülés, hőhullám.

A legtöbben ilyenkor egyáltalán nem vágynak az edzőterembe. Arra is oda kell figyelni, hogy a progeszteron megnöveli a szervezet nátriumelvonását, ezért edzés után fontos pótolni a fehérjét és a folyadékot, az ételekhez pedig érdemes egy kis sót adni.

Pótold a folyadékot!Forrás: Dreamstime

Edzés alatt légy kíméletes magaddal, mivel ilyenkor lassabban regenerálódik a szervezet, de a sportot semmiképpen sem érdemes kihagyni már csak az utána felszabaduló endorfin miatt sem.

A legfontosabb tehát, hogy figyelj a tested jelzéseire, és ennek megfelelően igazítsd az edzéseidet is, így biztos lehetsz abban, hogy jót tettél magaddal.