Vedd ki a füledből a fülhallgatót vagy halkítsd le a zenét! - Előzd meg a halláskárosodást

Forrás: Thinkstock -
zene halláskárosodás fülzúgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre több kamasz találkozik a fülzúgással, ami a hallásvesztés egy gyakori tünete is lehet. Az ok abban keresendő, hogy a fiatalok napi több órán keresztül, fülhallgató segítségével hallgatnak zenét, ráadásul szívesen járnak zajos klubokba, diszkókba, koncertekre is – derül ki egy friss brazil kutatásból.

A fülzúgás, más néven tinnitus olyan hanghallás, amelynek során nincs külső hangforrás. Sokan úgy írják le, mint amikor cseng az ember füle, de sokak visító, fütyülő, zúgó, esetleg suhogó hangról számolnak be. A Scientic Report című szaklapban publikált anyag kimondottan a serdülőkorban megjelenő fülzúgás jelenségével foglalkozik.

Forrás: Thinkstock

„A kamaszok körében a fülzúgás meglehetősen gyakori, ami egyfajta figyelmeztetés is, hogy ezek a fiatalok igen korán elveszíthetik a hallásukat. Ha ez a generáció továbbra is extrém zajhatásnak teszi ki magát, jó eséllyel súlyos halláskárosultak lesznek meg 30-40 éves korukra" – mondja a kutatást vezető Tanit Ganz Sanchez, a Sao Paulo-i Egyetem adjunktusa.

A szakemberek fültükör segítségével 170 diák fülét vizsgálták, akik 11 és 17 év közöttiek voltak. A tinik kérdőívet is kitöltöttek, amely azt vizsgálta, hogy tapasztaltak-e felzúgást az elmúlt 12 hónapban. Ha igen, ennek milyen volt a hangereje, az időtartama és a frekvenciája. Kiderült, hogy a kamaszok 54,7 százaléka tapasztalt már fülzúgást.

„Ez a szám elképesztően magas. Korábban a fülzúgás csupán az idősek problémája volt, de most itt egy generáció, amely már tizenévesen szembenézhet a hallásvesztés korai tüneteivel" – teszi hozzá a szakember.

Másként lesznek rosszul a hidegtől és a melegtőlhttp://www.life.hu/drlife/20160719-a-hidegfront-es-a-melegfront-sulyos-szivproblemakat-okozhatnak.htmlMíg a melegfront növelheti az infarktusok számát, addig a hidegfront ritmuszavarokat okozhat az erre érzékenyebbeknél. Dr. Life--Tehetsz érte, hogy ne gyötörjön korán a klimaxhttp://www.life.hu/drlife/20160723-ez-hatarozza-meg-ki-mikortol-erzekeli-a-menopauza-tuneteit.html40 éves elmúltál? Hőhullámok? Éjszakai izzadás? Ez bizony a menopauza lesz. Az azonban, hogy mikor jelennek meg ezek a tünetek és meddig tartanak, elég sok különböző tényezőtől függ. Egy friss kutatás szerint a nők négy csoportba sorolhatók ez alapján.Dr. Life--Sportolj a ciklusod szerint! Így befolyásolja az erőnlétedet a menstruációhttp://www.life.hu/drlife/20160722-a-menstruacios-ciklus-igy-befolyasolja-az-eronletedet-igy-sportolj-alatta.htmlHol úgy érzed, akár a maratont is képes lennél lefutni, hol pedig alig bírsz többet három felülésnél? Ha te is az edzés közben állandóan változó energiaszintre panaszkodsz, akkor jó, ha tudod: valószínűleg a hormonjaid űznek tréfát veled. Dr. LifeThinkstockPisipara: ezért nem kell szégyellned magad, ha felnőtt létedre bevizelszhttp://www.life.hu/drlife/20160722-az-emberek-harmada-vizelte-mar-ossze-magat-nevetteben.htmlEgy kutatás összesen 2 ezer felnőttet vizsgált, és kiderült 35 százalékuknak van valamilyen húgyhólyag problémája. Megkérdezettek fele azonban túlzottan is szégyelli a problémát ahhoz, hogy orvoshoz merjen fordulni vele, de még a szeretteinek sem számol be a gondról. Dr. LifeThinkstockHujber Ferenc kórházba került? - A színész azt nyilatkozta, jól vanhttp://www.life.hu/drlife/20160722-elkepeszto-hujber-ferenc-ismet-korhazba-kerult.htmlLapinformációk szerint Hujber Ferenc újra kórházba került. A hírek szerint csütörtökön éjjel lett rosszul. A színész a Life.hu-nak nyilatkozott: azt állítja, jól van. Dr. Life--A drogfüggő kiskutya végre újra tiszta!http://www.life.hu/drlife/20160722-bubba-a-drogfuggo-terrier-keverek-kiskutya-vegre-ujra-tiszta-leszokott.htmlMetamfetamin és egyéb kemény drogok rabja volt már két hónaposan is Bubba, a terrier-keverék kiskutya, akire egy motelszobában találtak rá a rendőrök, amikor tulajdonosát letartóztatták. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.