Összefügg a fejfájás és a hipertónia? Rossz hatással van a testmozgás a magas vérnyomásra? Számos tévhit kering a hipertóniáról – ezeket járjuk most körül.

Nem fáj a fejem, ezért nem lehet magas a vérnyomásom

Az egyik leggyakoribb tévhit a magas vérnyomással kapcsolatban az, hogy tünetekkel, ezen belül is fejfájással, szédüléssel jár– ismerteti Dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája.

Forrás: Dreamstime

Tény, hogy ezek a gyakori orrvérzés, a rossz közérzet és a remegés mellett gyakran előfordulnak a betegség során, ám nem ritka az sem, hogy semmilyen panasz nem hívja fel rá a figyelmet, csupán vérnyomásmérés során veszi észre az illető, hogy magasabbak az értékei.

Még fiatal vagyok a hipertóniához

Igaz, hogy a hipertónia általában a 60 év felettieket sújtja, ám ugyanúgy előfordulhat fiatalabbaknál, sőt gyerekeknél is! A stressz, a túlsúly, a mozgáshiány, az egészségtelen étkezés ugyanis mind elősegítik a magas vérnyomás kialakulását, ezért a 60 év alattiak is kénytelenek orvoshoz fordulni. Ráadásul kutatások szerint bizonyos esetekben már az úgynevezett prehipertóniát is kezelni szükséges!

Forrás: Tumblr

A testmozgás csak feljebb viszi a vérnyomásom

Sokan nem mernek magas vérnyomással mozogni, mivel attól tartanak, hogy a sportolás még inkább megemeli az értékeket. Ez viszont a legrosszabb, amit egy hipertóniás beteg elkövethet, ugyanis a testmozgás nem csupán a betegség kialakulását elősegítő túlsúlytól szabadít meg, de a rendszeres laza testmozgás csökkenti is a vérnyomást, és megakadályozza az állapot romlását.

Nem ezek az egyedüli tévhitek a magas vérnyomással kapcsolatban. Még több megdöbbentő infóért kattints a Szívderítő.hu oldalára!