Az utóbbi évben közel 2 milliárd dollárnak megfelelő összegű botoxot értékesítettek szerte a világban – hivatkozik a The Guardian egy amerikai gyógyszeripari vállalat összegzésére. A botoxkezelést általánosságban véve biztonságosnak tekintik a szakértők, az orvosok pedig alkalmazzák is, mivel az eddigi vizsgálatok alapján viszonylag ártalmatlan eljárásnak gondolják. Az University of Wisconsin-Madison nemrég készült tanulmánya szerint azonban ez nem igaz.

A kutatók szerint ugyanis az eddigi vélekedésekkel ellentétben a szervezetbe fecskendezett botox nem marad a helyén: az állatokon végzett kísérletek szerint a hatóanyag képes volt mozogni az idegsejtek között, ami felveti a hasonló jellegű mozgás lehetőségét az emberi szervezetben is.

Forrás: Dreamstime

Maga a felfedezés nem új keletű. 2009-ben az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA) a biztonsági figyelmeztetésében arról számolt be, hogy a toxin átterjedhet az injekció helyéről más testrészekre is, ezáltal pedig a botulizmus tüneteit okozhatja, mint például ideggyengeség és légzési nehézségek léphetnek fel akár néhány órával, akár egy héttel az injekció beadása után.

Szépülni és gyógyulni mindenáron?

A botox az A típusú botulinum toxint jelenti. Ez a neurotoxin az egyik kiváltó oka a botulizmus nevű betegségnek, amely lebénítja az izmokat, és akár végzetes is lehet. Maga a botox először olyan betegségek kezelésében volt engedélyezve, mint az izomgörcsök, a hónalj túlzott izzadása vagy a szemhéjrángás. Az amerikai hatóság 2002-ben hagyta jóvá alkalmazását kozmetikai célú kezelésekre, amely során elsősorban az arc ráncait és a szarkalábakat tüntették el vele. Mára az egyik leggyakrabban használt kozmetikai beavatkozásként tartják számon az Egyesült Államokban.

Forrás: giphy.com

A botoxkezeléseken átesett páciensek statisztikáit nézve biztonságos eljárásnak számít. 1989 és 2003 között az FDA-nak mindössze 36 olyan esetet jelentettek, amely során súlyos károsodást szenvedtek a beavatkozás során, olvasható egy 2005-ös tanulmányban. Közülük 13-nál valamilyen társbetegséget állapítottak meg, amely miatt valószínűsíthető a szervezetük szerre adott válasza. A szakvélemény szerint minden gyógyszeres kezelésnek lehetnek kockázatai, a botox továbbra is az egyik legbiztonságosabb eljárások közé tartozik.

Lehetnek szövődmények, de ritka

Az University of Wisconson-Madion tudósai által készített kutatás során azt vizsgálták meg, hogy a befecskendezett botox valóban a helyén marad-e. A kutatók egereken végzett kísérletek során mutatták ki, hogy a toxin molekulái képesek voltak a mozgásra a különféle idegsejtek között a laboratóriumi edényben. Ami továbbra sem világos, az az, hogy milyen messzire képesek eljutni.

Az orvosok szerint azonban nincs ok az aggodalomra: a The Guardian által megkérdezett bőrgyógyász, Kathleen Souzzi, a Yale Orvostudományi Egyetem bőrgyógyászati osztályának oktatója szerint, még ha a botox molekulái képesek is a mozgásra az idegsejtek között, nem valószínű a szövődmények kialakulása.

Forrás: Dreamstime

Ritkán fordulnak elő szövődmények, ha fel is lépnek, akkor jellemzően lokálisan terjed szét a toxin, így eredményezhet olyan nemkívánt hatásokat, mint például a lógó szemhéj – fogalmazott Souzzi.

Ez a megállapítás akkor sem bizonyíték

Mivel a kísérletet egerekkel végezték, a kutatók megkérdőjelezik a botox emberekre kifejtett hasonló hatását.Mivel az emberre gyakorolt hatását nem tanulmányozták, így a megállapításokat nem feltétlenül lehet kivetíteni a laboratóriumon túlra.És ha van is mozgás az idegsejtek között, tudnunk kell, hogy milyen mértékű, és fontos, avagy veszélyes-e” – mondta el Hayley Goldbach, a kaliforniai UCLA egyetem bőrgyógyász rezidense.

A kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megbizonyosodjanak a botox idegsejtek közötti mozgásáról, a krónikus fájdalmakkal küzdő betegek, például a krónikus migrénesek esetében azonban továbbra is a botox az egyedüli módszer, amely enyhülést hozhat.

Forrás: Dreamstime

Ebben az esetben a mellette szóló érvek felülírhatják az esetleges kockázatokat is.Egyes betegeknek nincs más választásuk – magyarázta Ewa Bomba-Warczak, a tanulmány társszerzője.

Egyelőre nem áll rendelkezésre egyéb alternatíva, amely ugyanolyan hatékony lehet, mint a botox. A hatás azonban csak ideiglenes, a toxinok nem maradnak örökre a szervezetben. Kevésbé ijesztő, hogy a szer élettartama korlátozott. A legtöbb betegnél előbb-utóbb megsemmisül függetlenül attól, hogyan használják a botoxot – mondta el Edwin Chapman, a Howard Hughes Orvosi Intézet kutatója, és az University of Wisconsin-Madison neurológus professzora.