16 nap 1600 kilométer – ennyit futnak le váltóban az egészségért dolgozók. Szombaton rajtolnak Budapesten, és körbefutják Magyarországot. A futásról és a célokról kérdeztük Gui Angélát, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet kommunikációs vezetőjét, az ötletgazdát.

Mi volt a célotok a futással? Persze nagyszerű, hogy mozgásra akarjátok csábítani az embereket, de mit szeretnétek elérni?

Azért futunk, hogy meghallják az üzenetünket! 1 700 000 egészséges évet veszít el Magyarország egy esztendő alatt a dohányzás, mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás miatt. Ez azt jelenti, hogy ha összeadjuk az idő előtti halálozásokat és betegségben, korlátozottságban eltöltött éveket, akkor a közel 10 milliós lakosság 1 év alatt 1 700 000 egészséges életévet veszít el. Ez borzasztó! De miért halunk bele azokba a betegségekbe, amelyek megelőzhetőek lennének?

Gui AngélaForrás: nefi

Sokkolóak az adatok.

Igen, a dohányzás következtében 21 percenként, a mozgásszegény életmód miatt 35 percenként, az egészségtelen táplálkozás miatt pedig 10 percenként veszítünk el valakit. A korai halálozás közel fele megelőzhető lenne, ha másképpen élnénk.  Azért szervezzük ezt a futást, hogy felhívjuk erre a figyelmet.

Akkor tulajdonképpen azért futtok, hogy bekerüljetek a hírekbe!

Igen, számunkra a futás egy kommunikációs eszköz. Azért futunk, hogy minél több helyen mondhassuk el az üzenetünket. Bár nem mondunk semmi újat, mert tulajdonképpen szinte mindenki tudja, hogy mi az egészséges, és mivel „öljük" meg magunkat. Csak nem akarjuk meghallani ezeket az üzeneteket.

Mi szeretnénk úgy és annyiszor elmondani, hogy meg is hallják azt. Itt az ideje, hogy ne a betegségekből akarjunk kigyógyulni, hanem egészségesek akarjunk maradni. Az egészség a legnagyobb értékünk. Ha mindenki csak annyit tesz majd az egészsége megőrzése érdekében, amennyit aztán a betegségéből való felépülésére fordítana, akkor nem fogunk meghalni idő előtt. 

Forrás: nefi

Mozgásba lendülnek Magyarország nagyvárosai szeptember 17. és október 2. között.

1. nap: Előzd meg a jövőd! - Budapest

A legtöbbet mi magunk tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében. Mindennap megmenthetjük az életünket. A rajt időpontjában indítjuk útjára az „Előzd meg a jövőd!" kihívást, ez lesz az 1600 kilométeres futás alatt a stafétánk!

2. nap: Mozdulj meg! - Győr

A mozgásszegény életmódba közel annyian halnak bele, mint a dohányzásba, pedig rendszeres testmozgással például 13 féle rák kialakulásának a kockázata csökkenthető, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedésekről ne is beszéljünk! A legsportosabb városban, Győrben ezt jól tudhatják. 

Fotó: Mudra László/nefi

3. nap: Ne parázz, tartsd életben! - Szombathely

Magyarországon évente mintegy 25 000 ember esik a hirtelen szívhalál áldozatául. Az esetek 90 százalékában felkészületlenségünk és félelmünk miatt meg sem próbálunk segíteni. Szombathelyen nincs ez így, ott már több mint 30 ezren tudják, hogyan kell helyesen újraéleszteni. Mert Szombathely a segítés városa.

4. nap: Az vagy, amit megeszel! - Nagykanizsa

Európában mi vagyunk a legkövérebbek. Sajnos a kilók már fiatalon ragadnak ránk, minden negyedik gyermek túlsúlyos. Az elmúlt esztendőkben Nagykanizsán csökkent leginkább a túlsúlyos gyermekek száma. Odafutunk, hogy megnézzük, mi a titkuk!

5. nap: Védd magad! - Kaposvár

A méhnyakrák védőoltással megelőzhető, rendszeres szűréssel pedig időben felfedezhető, mégis közel 500 nő hal bele évente ebbe a betegségbe. A 12-13 éves korban beadott védőoltás biztosítja a legnagyobb védettséget a humán papillomavírus ellen. Somogy megyében a 7. osztályos lányok több mint 85 százaléka kérte az ingyenes HPV elleni védőoltást. Ők már védve lesznek ettől a rákos megbetegedéstől. 

Forrás: Dreamstime

6. nap: Tőled függ a jövőd! - Pécs

A drog és az alkohol poklából nehéz a visszatérés. Az INDIT Közalapítvány az egyik szervezet, amely segít a megelőzésben, a kezelésben és visszailleszkedésben is. Hozzájuk futunk el Baranya megyében.

7. nap: Te meddig akarsz élni? - Baja

A dohányzásnak elrettentő következményei lehetnek: szájüregi, gége-, nyelőcső-, tüdő-, húgyhólyag-, vese-, hasnyálmirigy- és méhnyakrák, ráncosodás, kihulló fogak, vakság, súlyosabb asztma, agyvérzés, szívinfarktus, impotencia és merevedési zavar, koraszülés, hirtelen csecsemőhalál, gyomorfekély, lábamputáció... A leszokásban segítséget nyújtanak az Egészségfejlesztési Irodák is, mi a Bajai EFI-nél megnézzük, hogyan.

8. nap: Kezedben a sorsod! - Hódmezővásárhely

Minden 11. nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat. Az időben felfedezett mellrák 80 százaléka gyógyítható! Magyarországon minden 45 év feletti nő ingyenes mammográfiai szűrésre kap meghívót, az életet mentő lehetőséggel mégsem él még az érintettek fele sem. Nincs ez így Hódmezővásárhelyen, ahol az Egészségfejlesztési Irodának köszönhetően kétszer annyi nő vesz részt az emlőszűrésen, mint az ország más részein. 

Forrás: Dreamstime

9. nap: Viseld szíveden az egészséged! - Gyula

Amit megeszünk, megiszunk, elszívunk, ha nem mozgunk, az mind-mind megbetegítheti a szívünket. A kardiovaszkuláris megbetegedések vezetik a hazai halálozási statisztikákat. A szív világnapján a kardiológusok futva mondják el, hogy a szív- és érrendszeri betegségeket hogyan előzheted meg.

10. nap: Kezdd az alapoknál! - Berettyóújfalu

Ugye nem csak akkor mész háziorvoshoz, amikor már beteg vagy? Az alapellátók abban is segíthetnek neked, hogy miként maradj egészséges. Berettyóújfaluban gyógytornász, dietetikus és pszichológus csatlakozott a háziorvosokhoz, hogy az egészségmegőrzésben segítsenek. Keresd fel te is a háziorvosodat, hogy felmérje az egészséggel kapcsolatos kockázataidat, és segítsen az egészséged megőrzésében is. Legyen neked is egészségterved!

11. nap: Az élő bolygó visszavág! - Tokaj

Minden évben egyre többen halnak bele a környezeti szennyeződés, a globális felmelegedés következményeibe. Az élő bolygó, amit mi szép lassan elpusztítunk, visszavág. A Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnáziumában és Szakközépiskolájában nagy hangsúlyt helyeznek a felnövekvő generációk szemléletformálására, hogy környezettudatos állampolgárok legyenek. Ezért is lett az iskola 2016-ban az UNESCO-Japán „Oktatás a Fenntartható Fejlődésért Díj" magyarországi jelöltje. 

Forrás: Dreamstime

12. nap: Véredben az egészség! - Miskolc

Évek óta Miskolcon és környékén adják a legtöbb vért a vidéki városok között. Akik ott élnek, tudják, hogy vérük az egészséget jelentheti azok számára, akiknek minden csepp fontos a gyógyuláshoz. Akik egészségesek, azok vért is adhatnak.

13. nap: Előzd meg a magányt! - Eger

A Facebookon mindenki boldog, nagy társaság veszi körül, vagy éppen világ körüli úton van? Te pedig azt érzed, hogy magányos vagy, és nincs értelme a mának? Merj segítséget kérni, mert akkor lesz valaki, aki segít. A magány ellen pedig nagyon jó védőháló a család!

14-15. nap: Légy jól mindhalálig! – Mátra, Cserhát, Bükk

Ha a saját jól-létedet másoktól várod, akkor mindig rosszul fogod érezni magad. A testi-lelki feltöltődésedért neked kell tenned, mindennap. Rekreálódni sokféleképpen lehet. A természetben például nagyon jó. Ott lelkileg és testileg is feltöltődhetsz. 

Forrás: Dreamstime

16. nap: Fuss magadért egy kört! - Budapest

Gyere, és fusd le velünk az utolsó maratoni szakaszt, vagy állj be egy félmaratonra. Nem futottál még soha? Akkor kezdd el most, és életed első 6 kilométerét fusd le magadért, vagy toborozhatsz akár egy csapatot is, és teljesíthetitek az egész napot váltóban. Mi ott leszünk, amikor célba érsz! Keress minket a neten Itt és Itt!

"Tudtad, hogy te tehetsz a legtöbbet az egészségedért? Tőled függ, hogy meddig élsz tovább egészségesen! A legtöbb betegség, amiben a magyarok szenvednek, amibe belehalnak, az megelőzhető lenne. Kezünkben a sorsunk! Itt az ideje, hogy ne a betegségekből akarjunk kigyógyulni, hanem egészségesek akarjunk maradni. Ha mindenki csak annyit tenne az egészsége megőrzése érdekében, amennyit aztán a betegségéből való felépülésére fordít, akkor a korai halálozás közel fele megelőzhető lenne. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet egy 1600 kilométeren át tartó 16 napos futással kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet az egészségünk megőrzéséért. Az egészségfejlesztők az egészségügyben dolgozókkal közösen futják körbe az országot váltóban. Kövesd őket a Facebookon, hogy megtudd, miként előzheted meg te is a jövőd!"

 Támogatott tartalom