Zuckerbergék 3 milliárd dollárt adnak a betegségek felszámolására

betegség adomány kutatás gyógyítás Priscilla Chan Mark Zuckerberg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A következő tíz évben hárommilliárd dollárral (821 milliárd forinttal) támogatja az alapkutatást Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan, hogy a 21. század végére fel lehessen számolni a betegségeket a világon.

Az a cél, hogy "meggyógyítsunk, megelőzzünk és kezelni tudjunk minden betegséget" a következő nyolcvan évben - jelentették be szerdán Zuckerbergék. Hozzáfűzték: ez talán őrültségnek tűnhet, de annak tükrében, hogy a múlt században mekkorát lépett előre a tudomány és a gyógyítás, ezen az úton haladva az évszázad végére elérhetőnek tűnik ez a cél.

Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan Forrás: AFP/2014 Getty Images/Scott Olson

"Jelenleg csupán négy betegségcsoport okozza a legtöbb halálozást, a rák, a szívbetegségek, a fertőző betegségek és az idegrendszeri betegségek. A megfelelő technológiával mindegyiknél előrehaladást érhetünk el a gyógyításukban" - írta Facebook oldalán a közösségi háló alapítója.

A The Chan Zuckerberg Initiative (CZI) elnevezésű filantróp szervezet 2015 decemberében, a Zuckerberg házaspár kislányának születése alkalmából kezdte meg működését. A szervezet új programja, a Chan Zuckerberg Science (CZS) tudóscsoportok és mérnökök hadát mozgósítja, hogy olyan új eszközöket hozzanak létre, amelyek elősegíthetik az orvosi alapkutatásokat.

A projekt nem bizonyos betegségek meggyógyítására helyezi a hangsúlyt, hanem az alapkutatást támogatja. Például egy olyan sejtatlaszt akarnak létrehozni, amely a test minden sejtjét feltérképezi, ugyanis ez segíthet a kutatóknak különböző típusú gyógyszerek megalkotásában.

A programban 600 millió dollár (164 milliárd forint) jut egy új San Franciscó-i kutatóközpont, a Biohub alapítására, ahol a Stanford Egyetem és a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) tudósai dolgoznak majd.
A CZS vezetőjévé Cori Bragmann neurobiológust nevezték ki, aki hangsúlyozta, hogy a szervezet által támogatott kutatások eredményei minden orvos és kutató számára elérhetők lesznek.

Harmadik gyermekét vesztette el a világsztár: Mia Farrow fia 27 évesen öngyilkos letthttp://www.life.hu/drlife/20160923-27-evesen-ongyilkos-lett-mia-farrow-adoptalt-fia-thaddeus-wilk-farrow.htmlCsászármetszés után fotózta a hasát egy fiatal édesanya: fotó! http://www.life.hu/drlife/20160923-csaszarmetszes-foto-igy-meg-nem-lattad-az-edesanya-hasat-foto.htmlKiderült: kisgyermekes édesanyák értenek az egészséghez a legjobbanhttp://www.life.hu/drlife/20160920-az-edesanyak-egeszsegtudatossagi-szintje-a-legmagasabb-egy-kutatas-szerint.html"A héten fel se ismert. Még most is zavart" - Balesetet szenvedett Kefir édesanyjahttp://www.life.hu/drlife/20160922-balesetet-szenvedettkefir-edesanyja-az-idos-asszony-tizenot-metert-zuhant.htmlPokorny Lia heves csókjával betegítette meg Bereczkithttp://www.life.hu/drlife/20160922-pokorny-lia-a-szinpadon-adta-at-a-betegseget-bereczki-zoltannak-a-csokolozos-intim-jelenetek-alatt.htmlSebestyén Balázs: "Negyvenéves koromra eljutottam oda, hogy mindennap iszom"http://www.life.hu/drlife/20160922-sebestyen-balazs-az-rtl-klub-musorvezetoje-minden-nap-iszik-alkoholt.html





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.