Már 5 hónapos az a kisfiú, akinek tulajdonképpen három szülője van. Ennek az új DNS-technikának köszönhetően a súlyos genetikai mutációkkal rendelkező szülőknek is lehet egészséges gyermeke.

Teljesen egészséges az a kisfiú, akinek három szülője van, vagyis három ember DNS-ének az egyesítésével született. Ez az új technika arra ad lehetőséget, hogy a súlyos genetikai mutációkkal rendelkező szülőknek is lehessen egészséges gyermeke.

John Zhang orvos és a kisfiúForrás: New Hope Fertility Center

A fiú édesanyja a Leigh szindróma nevű végzetes betegség génjeit hordozta magában, ugyan ő egészséges volt, de több kisbabáját vesztette el emiatt, ezért fordult John Zhang orvoshoz és csapatához, a new york-i New Hope Fertility Centerhez. A háromszülős eljárásnak egy elfogadott módját a pár muzulmán vallása miatt nem tudta vállalni, ugyanis ez két felhasznált embrió megsemmisülésével jár - írja a New Scientist.

Képünk illusztrációForrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Callista Images

Ezért John Zhang orvosnak egy másik utat kellett találnia. Végül sikerült megoldania embriók megsemmisülése nélkül is, azonban, mivel ez az eljárás nem volt elfogadott az Egyesült Államokban, Mexikóban kellett elvégeznie a műveletet. A sok felmerülő probléma ellenére a csapat sikerrel járt: a gyermek megszületett, és már 5 hónapos. A Leigh szindrómára vonatkozó tesztje pedig kimutatta, hogy a kisfiú mitokondriumának csak egy százaléka hordozza a mutációt, ami nagyszerű eredmény. Ennek ellenére a csapatnak figyelemmel kell kísérnie a kisbaba állapotát és fejlődését.