Aki 35 éves kor felett kezd intenzívebben mozogni, netán maratonra készülni, figyeljen a jelekre: a kezeletlen szívproblémák és az orvosi kontroll hiánya akár súlyos megbetegedésekhez vezethetnek.

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségre tettek szert a maratoni futóversenyek, amelyeket – jobbik esetben – minden esetben gondos előkészületek, vagyis edzések előznek meg. A testmozgás jótékony hatásairól már sokat lehetett olvasni, 35 éves kor felett azonban érdemes körültekintőbben eljárni a futóedzések intenzitását illetően.

Forrás: Thinkstock

Ilyen esetben ugyanis lehetséges, hogy van valami olyan kóros eltérés vagy veszélyfaktor, ami mindaddig rejtve marad, amíg nem kezdünk el sportolni, terhelés hatására azonban jelentkezhet"  – mondta dr. Sztancsik Ilona, a Sportorvosi Központ kardiológus-sportorvosa, aki szerint a futóedzések során tapasztalt heves szívdobogás, a mellkasi fájdalom, a túl hamar történő kifulladás és a rövid eszméletvesztés mind-mind olyan tünet, amelyet komolyan kell venni, és azonnal orvoshoz kell fordulni.

Még több érdekes információért kattints a Szívderítő.hu oldalára!

Világsztárok, akik lefutották a maratont
A futás az egyik legjobb módja annak, hogy fitten tartsd magad, nemcsak csodás alakod lesz tőle, hanem a szíved, a tüdőd és az ereid egészségét is megőrzi, ráadásul szellemileg is frissen tart. Ha eddig nem futottál hosszú távon, bizonyára úgy tűnhet, hogy a bizonyos 42 km szinte már emberfeletti teljesítmény. A maraton valóban a kitartás szimbóluma, de annyira nem elérhetetlen cél egy ilyen verseny, hiszen rövidebb távokra is be lehet nevezni. Nézd meg a sztárokat, akik már megcsinálták: kattints ide a cikkért!