Neked is nehézséget jelent elfogyasztani az ajánlott napi vízmennyiséget? A tudomány jelen állása szerint ez nem véletlen: mindezért a szervezet védekezőmechanizmusa okolható.

Annyit igyál, amennyi jólesik, és akkor, amikor jólesik – nagyjából ezt a következtetést lehet levonni abból a friss ausztrál kutatásból, amelyben a szervezet folyadékbevitelét szabályozó mechanizmust vizsgálták. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratának internetes kiadásában közölt tanulmány szerint túlzott folyadékbevitel eseténaz agy gátolja a nyelési reflexet, hogy fenntartsa a szervezet pontosan szabályozott vízháztartását.

Forrás: Thinkstock

A szakemberek egy korábbi tanulmány eredményeire támaszkodva azt kérték a vizsgálatukba bevont résztvevőktől, hogy értékeljék, mekkora erőfeszítésükbe telt vizet inni azután, hogy testmozgást végeztek és szomjasak voltak, valamint jóval később, amikor kötelezően meg kellett inniuk nagy mennyiségű vizet.

Az eredmények szerint az alanyoknak háromszor nagyobb erőfeszítésükbe telt a folyadékbevitel azután, hogy túlitták magukat.Elsőként sikerült kimutatnunk, hogy a túlzott vízfogyasztás után nagy erőfeszítést igényel a nyelés, ami azt jelenti, hogy az alanyoknak bizonyos fokú ellenállást kellett legyőzniük– fejtette ki a szakember.

Hogy a túlzott vízivás mihez vezethet, arról bővebben a Napidoktor.hu-n olvashatsz.