A csontritkulást csendes gyilkosnak is szokták nevezni. Nem véletlenül: a legtöbb esetben tünetmentes, és csak egy-egy törés után elvégzett vizsgálatkor derül fény erre a betegségre, amely a hírességeket sem kíméli. A csontritkulás világnapja alkalmából összegyűjtöttünk néhány sztárt, akiknél korábban csontritkulást állapítottak meg.

Varga Győző 

Az Irigy Hónaljmirigy énekese a csapat többi tagjával együtt vett részt tavaly egy közös orvosi vizsgálaton, ekkor állapították meg nála a már előrehaladott állapotban lévő csontritkulást. Győzőt akkor nagyon meglepték az eredmények. 

Forrás: Eva

Ha nincs ez a közös vizsgálat, akkor most ezt sem tudnám. Sok kalcium, sok mozgás, és semmi sör, akarom mondani, szénsav. Illetve sok tejterméket kell fogyasztanom, aminek örömmel teszek eleget, hiszen a sajtokat imádom, de meghízni sem szeretnék. Egyébként anyukám is csontritkulással küzd, és amikor elmeséltem neki, hogy nálam már előrehaladott a dolog, csak annyit mondott: »Inkább egy házat hagytam volna rád!«” – fogalmazott akkor a tőle megszokott humorral az énekes. 

Gwyneth Paltrow

Az Oscar-díjas színésznő többek között a vélekedése szerint egészséges, ám a szakértők által inkább szélsőségesnek nevezett étrendjéről és életmódjáról híresült el: a glutént száműzte étrendjéből, nem fogyaszt tejtermékeket, rendszeresen beiktat magának egy-egy méregtelenítő kúrát, szaunázik, és persze sportol is. 

Forrás: AFP

Bár a helyes étkezés és a mozgás valóban elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez, Chris Martin exénél valami mégis nagyon félresiklott, hiszen néhány évvel ezelőtt, viszonylag fiatalon csontritkulást diagnosztizáltak nála. Az orvosok megvizsgálták a D-vitamin-szintemet, és mint mondták, ennél alacsonyabbat nem is láttak még. Ez nem túl jó hír  – nyilatkozott akkor betegségéről Gwyneth, akit erős D-vitamin kúrára fogtak akkor az orvosai.

Sally Field

Az immár 69 éves színésznőnél nem sokkal a 60. születésnapja előtt diagnosztizálták csontritkulással. 

Tudtam, hogy nálam is fennáll a kockázat. Vékony, gyenge csontozatú, kaukázusi voltam, közel a hatvanhoz. 

De csak csodálkozni tudtam, hogy egy nő milyen gyorsan válhat veszélyeztetettből valóban beteggé” – mondta el korábban az Oscar-díjas színésznő, aki igazi sportmegszállott volt, ennek ellenére a csontsűrűségének mérésekor kiderült, hogy a csípőjénél és a gerincénél is nagyon elvékonyodott a csont. 

Forrás: AFP

Úgy tűnik, hogy a csontjaim minden jel és tünet nélkül egyre vékonyabbak és vékonyabbak lesznek”  – fogalmazott a színésznő.

+1: Nicole Kidman

A gyönyörű színésznő annak idején a Moulin Rouge forgatásán két bordáját is eltörte, ennek nyomán fordult orvoshoz, aki a biztonság kedvéért csontsűrűségi vizsgálatot végzett nála. Nicole később tagadta ezt a vizsgálatot, és biztosította rajongóit arról, hogy remek egészségnek örvend. 

Forrás: AFP

A súlyom miatt el kellene végeztetnem ezt a tesztet, és azt valószínűleg majd kórházban fogom megcsináltatni”  – mosolygott a színésznő, amikor a bulvárlapok akkor a vizsgálat eredményéről faggatták.