pszichológia évszak ősz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aki Instagramon vagy Facebookon aktív, könnyen belefuthat olyan fotókba, amelyeket tipikusan az őszhöz kötünk: a nagy, kötött pulóverek gondos ölelésében gőzölgő tea, a sütőtökös latte, vagy a sárga, bordó és barna levelek között megtett séta. De mi olyan különleges az őszben, ami miatt mindenki rajong érte? A tudomány persze erre is tudja a választ. 

A meleg nyári napok után már te is repesve vártad, hogy végre beköszöntsön az igazi őszi idő, ami már önmagában is elég indok ahhoz, hogy begubózz a kedvenc meleg takaród alá, ahol békésen olvasgathatsz és sorozatot nézhetsz valamilyen finom étel vagy ital társaságában? Nem vagy egyedül: Kathryn Lively, a Dartmouth College szociológiaprofesszora szerint

a hűvösebb évszak iránti szeretetünk gyermekkorunkból gyökerezik.

Forrás: Thinkstock

A gyerekek esetében az iskolakezdés egyet jelent az új felszereléssel, ruhákkal és cipővel – vagyis egy teljesen új kezdettel.

Az ősz tehát egy időbeli határvonal is egyben, és a tiszta lappal kezdést is jelenti az új szezonnal együtt.

Egy korábbi kutatás szerint az idő, jelen esetben az évszakváltások és a motiváció közötti kapcsolat szorosabb, mint az elsőre gondolnánk.

Forrás: Dreamstime

Az ősz a tavaszhoz hasonlóan egy úgynevezett tájékozódási pontot jelent:

míg a tavasz a megújulás lehetőségét hordozza magában, addig az ősz az elcsendesedés, a befelé figyelés időszakát jelenti.

Ezek az időbeli mérföldkövek lehetővé teszik számunkra, hogy fejlesszük magunkat, hogy napról napra jobbak lehessünk.

Az őszt sokan megnyugtatónak találják – vélekedik Lively, aki szerint nem csupán az évszak attribútumai, mint például a melegebb takaró vagy a forró levesek miatt kedveljük jobban az őszt, hanem az ünnepek, a különféle dátumok és események miatt is (mint a halloween, a születésnapok vagy az egyre közeledő karácsony).

Nincs tehát semmi meglepő abban, hogy szereted az őszt – egyszerűen csak erre lettél nevelve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.