Sokan nincsenek vele tisztában, pedig a tüdőgyulladás egy nagyon komoly betegség, ami akár halállal is végződhet. Minden korosztályt érint, de a legtöbb halálesetet a gyermekek körében okozza a tüdőgyulladás szerte a világon. A téli hónapok beköszöntével érdemes jobban odafigyelni a betegségre. Ismerd fel és előzd meg a tüdőgyulladást – ehhez adunk most tippeket szakértő segítségével.

Egyértelmű tünetek nincsenek

Sok más betegséggel ellentétben a tüdőgyulladás azért is kifejezetten alattomos, mert nincsenek egyértelmű tünetei, ezért a diagnózishoz mindenképp szükséges az orvosi vizsgálat. „Általánosságban a láz, a köhögés, a mellkasi fájdalom, a szapora lélegzetvételek, a nehéz légzés utalhatnak tüdőgyulladásra, de vannak különleges esetek is – számol be a betegségről Dr. Novák Hunor orvos. – Egyedi esetekben jelentkezhet hányinger, hányás, hasmenés is a tüdőgyulladás miatt. Bár ez sokak számára megdöbbentő lehet, de bizony előfordulhat akár az is, hogy egy tüdőgyulladás csak hasmenéses tüneteket okoz. De létezik az úgynevezett »walking pneumonia«, azaz a »lábon sétálós tüdőgyulladás«, amikor olyan enyhék a tünetek, hogy a beteg akár észre sem veszi, hogy tüdőgyulladása van, és lábon kihordja.”

Forrás: Thinkstock

„Összességében tehát azt lehet mondani, nincs biztos recept: ha kétely merül fel, fokozódnak, vagy nem enyhülnek a tünetek, rossz az általános állapot, minél előbb érdemes orvos segítségét kérni, aki tetőtől talpig megvizsgálja a beteget.”

Figyelj az életmódodra!

Dr. Novák Hunor azt is hangsúlyozza, hogy a tüdőgyulladást maximálisan nem lehet kivédeni, de változatos, vitaminban gazdag étrenddel, egészséges életmóddal, a dohányzás mellőzésével és sok mozgással igenis tehetünk a kialakulása ellen. „Bár mindez valószínűleg lerágott csontnak tűnik, de nem közhely: ez a legfontosabb, a multivitaminok, csodagombák nem oldanak meg semmit.A D-vitamint érdemes kiemelni, amely tulajdonképpen nem is vitamin, hanem egy hormon előanyaga, ami a bőrben képződik napsütés hatására. Télen ebből kifolyólag novembertől áprilisig mindenkinek szednie kellene. A napi ajánlott bevitel gyerekeknek 500-1000 Nemzetközi Egység (NE), felnőtteknek 1500-2000 NE naponta. D-vitamin-hiányos állapotban számos betegség gyakrabban fordul elő” – vallja a szakértő.

Forrás: Thinkstock


Fontosak a védőoltások
A betegség nagyon sok kisgyermeket sújt, néhány éve azonban már itthon is ingyenes és kötelező a a pneumococcus elleni védőoltás a kicsik számára. Ez azért is fontos, mert ők vannak talán a legnagyobb veszélyben, az oltás azonban képes a pneumococcus okozta tüdőgyulladást megelőzni. A pneumococcus elleni védőoltást számos felnőttnek is javasolt beadni, kiváltképp 65 év felett; erősen ajánlott a cukorbetegeknek, krónikus szív- vagy tüdőbetegséggel küzdőknek, dohányzóknak. Fontos az influenza elleni védőoltás is, hiszen az influenzavírus egyik fő szövődménye a tüdőgyulladás lehet. Az influenza elleni védőoltás mindenkinek javasolt, kiemelten azoknak, akik valamilyen állandó betegséggel élnek együtt – ilyenek a vese-, tüdő-, szív-, idegrendszeri betegségek.”

Forrás: Thinkstock

Télen fokozottabban figyelj a testedre!

A hideg idő beköszöntével egyre ritkábban fogyasztunk zöldséget, gyümölcsöt, így kevesebb vitamint viszünk be a szervezetünkbe. Pedig épp ezekben a hónapokban kellene fokozottabban odafigyelni a testünkre. Bakteriális és vírusos eredetű tüdőgyulladások egész évben előfordulhatnak, de télen a leggyakoribbak. Ezeknek valószínűleg főként az az oka, hogy télen a zsúfolt körülmények, köhögős emberek kedveznek a cseppfertőzéssel terjedő kórokozók terjedésének” – vallja a szakértő. Így ha teheted, próbálj odafigyelni a helyes táplálkozásra, és a hideg ellenére is iktass be sétákat a mindennapokba: így nemcsak a zsúfolt tömegközlekedési járműveket kerülöd el, de magadat is fitten tartod!