Életveszélyes is lehet a tüdőgyulladás – Vedd komolyan a tüneteket!

Forrás: Thinkstock -
betegség tüdőgyulladás Dr. Life tüdő2016 életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan nincsenek vele tisztában, pedig a tüdőgyulladás egy nagyon komoly betegség, ami akár halállal is végződhet. Minden korosztályt érint, de a legtöbb halálesetet a gyermekek körében okozza a tüdőgyulladás szerte a világon. A téli hónapok beköszöntével érdemes jobban odafigyelni a betegségre. Ismerd fel és előzd meg a tüdőgyulladást – ehhez adunk most tippeket szakértő segítségével.

Egyértelmű tünetek nincsenek

Sok más betegséggel ellentétben a tüdőgyulladás azért is kifejezetten alattomos, mert nincsenek egyértelmű tünetei, ezért a diagnózishoz mindenképp szükséges az orvosi vizsgálat.

„Általánosságban a láz, a köhögés, a mellkasi fájdalom, a szapora lélegzetvételek, a nehéz légzés utalhatnak tüdőgyulladásra, de vannak különleges esetek is

– számol be a betegségről Dr. Novák Hunor orvos. – Egyedi esetekben jelentkezhet hányinger, hányás, hasmenés is a tüdőgyulladás miatt. Bár ez sokak számára megdöbbentő lehet, de bizony előfordulhat akár az is, hogy egy tüdőgyulladás csak hasmenéses tüneteket okoz. De létezik az úgynevezett »walking pneumonia«, azaz a »lábon sétálós tüdőgyulladás«, amikor olyan enyhék a tünetek, hogy a beteg akár észre sem veszi, hogy tüdőgyulladása van, és lábon kihordja.”

Forrás: Thinkstock

„Összességében tehát azt lehet mondani, nincs biztos recept: ha kétely merül fel, fokozódnak, vagy nem enyhülnek a tünetek, rossz az általános állapot, minél előbb érdemes orvos segítségét kérni, aki tetőtől talpig megvizsgálja a beteget.”

Figyelj az életmódodra!

Dr. Novák Hunor azt is hangsúlyozza, hogy a tüdőgyulladást maximálisan nem lehet kivédeni, de változatos, vitaminban gazdag étrenddel, egészséges életmóddal, a dohányzás mellőzésével és sok mozgással igenis tehetünk a kialakulása ellen. „

a multivitaminok, csodagombák nem oldanak meg semmit.

Forrás: Thinkstock


Fontosak a védőoltások


A betegség nagyon sok kisgyermeket sújt, néhány éve azonban már itthon is ingyenes és kötelező a a pneumococcus elleni védőoltás a kicsik számára. Ez azért is fontos, mert ők vannak talán a legnagyobb veszélyben, az oltás azonban képes a pneumococcus okozta tüdőgyulladást megelőzni.

A pneumococcus elleni védőoltást számos felnőttnek is javasolt beadni, kiváltképp 65 év felett; erősen ajánlott a cukorbetegeknek, krónikus szív- vagy tüdőbetegséggel küzdőknek, dohányzóknak.

Forrás: Thinkstock

Télen fokozottabban figyelj a testedre!

A hideg idő beköszöntével egyre ritkábban fogyasztunk zöldséget, gyümölcsöt, így kevesebb vitamint viszünk be a szervezetünkbe. Pedig épp ezekben a hónapokban kellene fokozottabban odafigyelni a testünkre.

Bakteriális és vírusos eredetű tüdőgyulladások egész évben előfordulhatnak, de télen a leggyakoribbak. Ezeknek valószínűleg főként az az oka, hogy télen a zsúfolt körülmények, köhögős emberek kedveznek a cseppfertőzéssel terjedő kórokozók terjedésének”

Árulkodik az egészségedről a székleted! - Ez a normális, ez a kóroshttp://www.life.hu/drlife/20161101-erdemes-odafigyelni-a-belmozgasra-es-a-szeklet-szinere-hiszen-mindez-rengeteget-elarul-altalanos.htmlÉrdemes odafigyelni a bélmozgásra és a széklet színére, hiszen mindez rengeteget elárul általános egészségi állapotunkról.Dr. LifeThinkstockOkok, amelyek miatt fájdalmas lehet a menstruációdhttp://www.life.hu/drlife/20161020-ezert-lehet-fajdalmas-a-menstruaciod.htmlÉlete során minden harmadik nő megtapasztalja a menstruációs fájdalmat, amely sokszor elviselhetetlen formában is jelentkezhet, és nem egy komoly betegség tünete is lehet. Dr. LifeOrigoMég mindig kritikus Kara Tünde állapotahttp://www.life.hu/drlife/20161028-meg-mindig-kritikus-kara-tunde-magyar-szineszno-allapota.htmlValamivel több, mint egy évvel ezelőtt a színpadon állt le Kara Tünde szíve, és azóta is kritikus a színésznő állapota. Kollégája, Kautzky Armand nyilatkozott a színművésznő egészségéről, ami még továbbra sem kielégítő. Dr. Life--Ők sem tökéletesek! Sztárok, akik valamilyen csúf bőrbetegségben szenvednekhttp://www.life.hu/drlife/20161018-sztarok-akik-valamilyen-borbetegsegben-szenvednek-cameron-diaz-morgan-freeman-seal.htmlBár első pillantásra úgy tűnhet, mindig makulátlan a külsejük, a bőrt elcsúfító különféle megbetegedések sajnos a hírességeket sem kímélik – az ő esetükben inkább egy jó kezű sminkes vagy valamelyik képretusáló program jelenthet egyedüli megoldást. A Life.hu most összegyűjtötte a celebeket, akik tudják, mit jelent együtt élni valamilyen bőrt elcsúfító elváltozással. Dr. LifeNorthfotoEgy éve nem használ dezodort, és a hónalját sem szőrteleníti a lányhttp://www.life.hu/drlife/20161031-a-22-eves-hawaii-lany-tavaly-oktober-ota-sem-golyos-dezodort-sem-sprayt-nem-hasznal.htmlA Hawaiin élő Elyse Brautigam úgy döntött, lemond a dezodorokról, és egészséges életmódja segítségével eléri, hogy a mesterséges izzadásgátlók nélkül se legyen büdös. A 22 éves lány rendszeresen jár edzőterembe, és szembemenve a trenddel, a hónalját sem borotválja. Dr. LifeOrigo3 dolog, amit minden reggel megtehetsz, hogy jól induljon a napod!http://www.life.hu/drlife/20161027-3-dolog-amit-megtehetsz-minden-reggel-hogy-jol-induljon-a-napod.htmlMinden egyes napot már a reggeli ébredésnél kell megfogni. Ha esetleg nem aludtál jól, ha rossz közérzettel ébredsz, máris vedd elejét a dolgoknak, és tegyél érte, hogy szuper napod legyen! Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.