drfHonnan tudhatod, hogy túl sokat stresszelsz? Ezek lehetnek a tünetei

tünet kutatás stressz szervezet test
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több évet vehetnek el az életünkből a stresszel töltött percek - nem is sejtenéd, mennyit. De mi történik ilyenkor a szervezetükben? Mely dolgok miatt aggódunk és idegeskedünk a legtöbbet? Mit lehet tenni a stressz ellen? Íme, a válaszok.

Gondoltad volna, hogy nagyjából 5 évet csak azzal töltesz el az életedben, hogy stresszelsz? Egy nemrég készült kutatás megdöbbentő adatai szerint pontosan így van. Egy gyógynövényekből készült gyógyszereket forgalmazó cég felmérésében kétezer brit felnőttet kérdeztek meg arról, hogy melyek azok a mindennapi dolgok, amelyeket nem úsznak meg aggodalmaskodás és idegeskedés nélkül.

Az eredmények szerint a legstresszesebb életkor a 36. év – ezt találták a vizsgálatban a stresszelés csúcspontjának. A megkérdezettek válaszai alapján

a leggyakoribb okok az idegeskedésre a késés, a közlekedési dugó és az egészségügyi problémák voltak.

Forrás: Thinkstock

Hasonlóan sok aggodalomra ad okot a határidők betartása, vagy az, hogy bizonyos dolgokat – például pénzhiány miatt – nem tudnak megengedni maguknak, valamint a súlygyarapodás és az adósság is. A válaszadók 63%-a saját bevallása szerint még a szabadnapjain is stresszesnek érzi magát. Meglepő módon még az olyan örömteli ünnepek is rengeteg idegeskedéssel járnak, mint a születésnapok vagy a karácsony.

A stressz nem elhanyagolható probléma: mint a kutatás is kihozta,

a megkérdezettek 81%-ának alvási problémái voltak miatta, kétharmaduknak pedig az egészségükön is nyomot hagyott.

Nyomot hagy rajtunk és bennünk

Nézd meg, hogy ténylegesen miként is hat a stressz a szervezetedre!

Kihagy a szív, hamarabb megbetegszel

A szervezet azonnal jelzi számunkra, ha nem tud megbirkózni az őt ért stresszel. Ilyen tünetek lehetnek például a heves szívdobogásérzet, vagy ha nehezen követhetővé válik a munka utáni hazatérés után megnézett sorozat vagy film cselekménye.

Forrás: Thinkstock

Nyugtalanságot jelez, ha nehezünkre esik egy helyben ülni,

a szex kerülése, a hányinger, a gyomorproblémák, az alvászavarok, a hangproblémák, az ingerlékenység, a túlterheltség érzete, valamint az is, ha nehezen gyógyulunk egy-egy megfázásból.

Mi történik valójában a testedben?

Stressz közben az agy, a tüdő, a szív és az izmok megtelnek vérrel. Pont úgy, mintha veszélyben lennél: a tested mindent elkövet azért, hogy szükség esetén menekülőre foghasd a dolgot. Ennek következtében a szívverés szaporábbá válik, és felgyorsul a légzés is, hogy az izmok a lehető leggyorsabban tudjanak reagálni.

Az izzadás megakadályozza, hogy túlhevüljön a test, a vércukorszint pedig az egekbe szökik, hogy glükózzal lássa el az agyat és az izmokat.

„Nem teszek mást, mint tolmácsolok önmaga meg önmaga között" – Exkluzív interjú Jeffrey Allennelhttp://www.life.hu/nagydontes/20170123-jeffrey-allen-energiagyogyasszal-exkluziv-interju.htmlTöbb sikertörténet áll a szoftvermérnökből lett energiagyógyász, Jeffrey Allen mögött, aki immár 10 éve tanítja másoknak, hogyan fordíthatják a javukra a saját energiájukat. Exkluzív interjú az elismert oktatóval, életvezetési tanácsadóval és szerzővel. Nagy DöntésOrigoFélénk vagy dadog a kicsi? A stressz miatt lehethttp://www.life.hu/nagydontes/20130911-a-stresszes-gyermek-tunetei-lelki-bekejenek-helyreallitasa.htmlNemcsak a felnőttek, de a gyerekek is lehetnek túlterheltek, stresszesek. Elsősorban az olyan új, szokatlan vagy tartósan fennálló, megterhelő helyzetek okoznak stresszt, amivel a gyermek képtelen megküzdeni. A gyermekkori stresszforrásokat ezért két alapvető csoportra osztják: a hirtelen fellépő hatásokra és a tartósan fennálló tényezőkre. Nagy Döntés--Testünk jelzi, hogy baj van a lelkünkbenhttp://www.life.hu/nagydontes/20130318-a-stressz-fizikai-tunetei-hasfajas-fej-es-vallfajdalom-magas-vernyomas.htmlAz egyik legnagyobb tévhit az, hogy büntetlenül túlterhelhetjük magunkat. A mindennapos mókuskerék, a családi, munkahelyi stressz mindenkit megvisel, s csak idő kérdése, hogy a feloldatlan lelki feszültség mikor tör ki valamilyen betegség vagy fájdalom formájában. Nagy Döntés--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.