Havas Henriket mindenki a csípős stílusáról ismeri, azonban ez csak egy kényelmes kabát, amit magára öltött: így kevesebb embernek tűnik fel ingadozó kedélyállapota, amit bevallása szerint mániás depresszió, más néven bipoláris zavar okoz. 

Havas Henrik sokáig egyáltalán nem beszélt betegségeiről, pedig a rákkal is meg kellett küzdenie. Azon a kóron sikerült felülkerekednie, de mentális problémája végigkíséri az életét. Kiderült, hogy a Tanár úr olykor bántó stílusa is a depresszió miatt alakult ki. Elmondása szerint ez egy olyan kényelmes kabát, amit magának választott, és így senkinek nem tűnik fel változó hangulata.

Havas Henrik depresszióval küzdFotó: Zsigmond László/Life.hu

"Utólag jöttem rá, hogy az apám is depressziós volt, talán örököltem tőle. Ami engem illet, kiderült, hogy a mániás és a bipoláris depresszió határán mozgok, de megmondom őszintén, nincs időm arra, hogy ezt komolyan vegyem" – mondta Havas Henrik. Hozzátette, ő életében csak egyszer járt pszichológusnál, egy pánikroham után. "Egy egyetemi előadás közben pánikrohamom lett. Csak úgy a semmiből jött, és azt hittem, infarktusom van. Később kivizsgáltak, kiderült, hogy pszichés probléma, és el is mentem orvoshoz. Ott a dokinak tíz perc alatt vázoltam, hogy mi történt, mit éreztem, majd elmondta a diagnózist, közölte, hogy depressziós vagyok, és felírt egy marék gyógyszert" – árulta el a Tanár úr, majd hozzátette, sosem váltotta ki a pirulákat, mert neki a munka a gyógyszere. Azóta sem járt orvosnál. "Nekem nincs időm arra, hogy eljárjak beszélgetni egy orvossal. Rengeteg teendőm van, a munka a gyógyszerem. A feleségem már tizenhét éves korom óta ismer, ötven éve vagyunk együtt, nem nagyon lepi meg semmi velem kapcsolatban. Már fiatalon is kicsit depresszívebb alkat voltam, és így is hozzám jött" – mondta nevetve a Lokálnak a Tanár úr.