Herpesz okozhatja a krónikus székrekedésed

kutatás herpesz székrekedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egészen meglepő összefüggésre derült fény a székrekedés és a herpeszfertőzés között.

A Cell Host and Microbe című szaklapban publikált kutatás arról számol be, hogy látszólag össze nem függő tünetek kísérik sokaknál a herpesz megjelenését: ezek között szerepel a székrekedés és a vizeletürítési nehézség (amikor a hólyag nehezen ürül). Sokáig nem létezett tudományos magyarázat a problémák egyidejű jelenlétére, de a Howard Hughes Orvosi Intézet kutatása most rávilágított az összefüggésekre.

Forrás: Dreamstime

Kiderült, hogy a nemi szerveket megtámadó herpesz-vírus a gerincvelő idegeibe kerül, majd a vastagbél neuronjaiba jut, és azokat elpusztítja. A vastagbél neuronjainak károsodása megakadályozza az étel szabad mozgását az emésztőtraktuson keresztül, aminek hatására a vastagbél megnagyobbodik, és különféle betegségek alakulhatnak ki.

„Egyelőre csupán egérkísérlet segítségével sikerült bizonyítani a jelenséget, de bizonyos folyamatokat így sikerült megértenünk, amelyek az embernél is relevánsak. A kulcsfontosságú felfedezés itt az, hogy a a vastagbél falán a herpesz-fertőzést követően a neuronok is megfertőződnek, és ez krónikus szorulást okozhat . Amikor tehát az orvosok nem látják át, mi okozza a székrekedést, érdemes megvizsgálni, lehet-e szó herpesz-fertőzésről" – összegzi a lényeget a kutatást vezető Akiko Iwasaki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.