Gondoltad volna, hogy csak a kezeden milliónyi baktérium él? Hogy akár reggel, a munkába menet elkaphatsz különféle fertőzéseket? Most összegyűjtöttünk néhány tényt a fertőzésekkel kapcsolatban, amelyekről valószínűleg még nem is hallottál.

Pofonegyszerű a leghatékonyabb fegyver ellenük

Elsőre talán banálisnak tűnik, pedig nagyon fontos: a fertőzések megelőzésére az első és legfontosabb lépés a rendszeres és megfelelő kézmosás elsajátítása. Ha jól csináljuk, csökkenthetjük a baktériumok számát a kezünkön, és így kevesebb esélyt adunk a megbetegedéseknek is.

Legfontosabb lépés a rendszeres és megfelelő kézmosás elsajátításaForrás: Thinkstock

Nem is gondolnád, hány millió baktérium él rajtad

Tudósok megállapították, hogy csak a kezünkön nagyjából 200 különféle baktérium él, méghozzá milliós példányszámban. A legtöbbjük a kézfejen található, de az alkaron is magas a számuk. Nem kell megijedni: ezek közül nagyjából ezerre tehető azok száma, amelyek veszélyt jelentenek az egészségünkre nézve.

Helló, fesztiválszezon, sziasztok, fertőzések!

A nyár a bulik és a fesztiválok időszaka, ami nem csupán a hirtelen kötött ismeretségekkel jár együtt, hanem bizony a nemi betegségekkel is. Ebben a szezonban általában jelentősen megugrik a nemi fertőzések száma, ami a védekezés nélküli szexuális kapcsolatokkal magyarázható.

A nyári szezonban általában jelentősen megugrik a nemi fertőzések számaForrás: Thinkstock

Az orális szex veszélyesebb, mint gondolnád

A 25 év alatti fiatalok fele gondolja úgy, hogy a gumi óvszer véd a nemi betegségek ellen – miközben a legtöbb szexuális úton terjedő fertőzés és megbetegedés orális szex útján terjed.

Akár a buszon is elkaphatod

A tömegközlekedés valóságos melegágya lehet a különféle kórokozóknak, amelyek leggyakrabban cseppfertőzés útján terjednek egyik emberről a másikra. A legtöbb, amit tehetsz, ha a metrón, buszon vagy villamoson történő utazás után azonnal kezet mosol. Amíg ez nem történik meg, addig ügyelj rá, hogy ne érintsd meg a kezeddel az arcod, vagy ne vedd a szádba az ujjaid!

A tömegközlekedés valóságos melegágya lehet a különféle kórokozóknakForrás: Thinkstock

Nem a vécé és nem a szemetes a legkoszosabb pontja a lakásodnak

Talán nem is gondolnád, de a kórokozók legtöbbje nem azokon a helyeken telepszik meg, amiket a legszennyezettebbeknek gondolnánk. Már csak azért sem, mert ezek tisztán tartására a legtöbbször sokkal jobban odafigyelünk. És itt rejlik a kulcs is: a lakás legkoszosabb pontjai általában azok, amelyek tisztításáról és takarításáról elfeledkezünk. Ilyenek lehetnek például a mosogatószivacs, a távirányítók vagy a kilincs.