Múlt hét óta ismét Szürke-lázban ég az egész világ. Tovább folytatódik Anastasia Steele és Christian Grey románca E. L. James folytatásos regényének második része alapján. De miért nem tündérmese A sötét ötven árnyalata? Hogyan befolyásolja mindez a női szexualitást, és idealizálja a bántalmazó kapcsolatban élést? 

Két évvel ezelőtt ért véget E.L. James Szürke-trilógiájának első része. A zárójelenetben a főszereplőnő, Anastasia Steele szakított az őt bántalmazó Christian Grey-jel. A fiatal lány tulajdonképpen úgy próbálta meg megérteni Christian Grey „sötét” oldalát, hogy engedett a férfi kérésének, aki a hatalmában tartotta őt, és bevonta őt furcsa, sok esetben a másik megalázásán és fájdalmat okozáson alapuló szexuális játékaiba. Anastasiának végül elege lett, a film pedig ott ért véget, hogy megmondta: soha többé nem akarja látni a férfit. 

Leszögezném: ez az írás nem a BDSM-et és annak aspektusait firtatja. Sokkal inkább azt, hogy a Szürke-trilógia első, illetve második részét is főképp fiatal nők és lányok nézik meg a mozikban (vagy a négy fal között). Ami már csak azért is veszélyes lehet, mert a film körüli hájp miatt úgy marad meg képzeletükben Christian Grey, mint a vágyott ideális férfi, aki titokzatos, szexi, és mindeközben kőgazdag. Miközben ez a férfi a messzebbnél is messzebb áll az ideálistól. Hiszen éppen ő az, akitől úgy óvtak bennünket anyáink,  éppen azért, mert veszélyes, mert kontrollmániás, mert manipulatív és agresszív. A szürke ötven árnyalata azonban romantizálta a bántalmazást, idealizálta ezt a férfitípust, és állítja, hogy teljesen rendben van egy ilyen kapcsolatra vágyni, a beteljesedést pedig a vele való együttlét jelenti. 

A film folytatása is ugyanezt erősíti meg. Christian Grey visszaédesgeti magához Anastasiát, és azzal áltatja a lányt: sokkal fontosabb, hogy Ana mellette legyen, mint az, hogy kiélje vele a szexuális fantáziáit. Azt ígéri, megnyílik a lány előtt, és végre hajlandó lesz beszélni traumákkal teli múltjáról. Azt akarja, hogy Ana hozzá költözzön, menjen hozzá feleségül, miközben a lányt szexuálisan zaklatja a főnöke, előbukkan Christian Grey korábbi „bántalmazottja”.  

Every fairy tale has a dark side”  – vagyis minden tündérmesének van egy sötét oldala. Ezzel a szlogennel népszerűsítik a Sötétet. Ám valóban nevezhető tündérmesének egy olyan történet, amelyben egy szadista, kontrollmániás férfi azt ígéri, hogy meg akar változni a szerelme miatt? Hogy cserébe mindent megad neki, amire a lány vágyik? 

Nevezhető tündérmesének egy olyan történet, amelyben egy szadista, kontrollmániás férfi azt ígéri, hogy meg akar változni a szerelme miatt?Forrás: Thinkstock

A valóságban a nők azért maradnak benne egy bántalmazó kapcsolatban, mert a másik fél fizikailag, lelkileg vagy anyagilag sakkban tartja őket. Azért, mert azt gondolják, illetve szeretnék hinni, hogy a partnerük megváltozik. Mind a Szürke, mind pedig a folytatása, a Sötét tündérmeséje ott ér véget, hogy a nőket abba a hitbe ringatja, hogy ha hagyják magukat elcsábítani, szabályozni, miközben semmiféle tiszteletet nem kapnak a másiktól, hagyják, hogy a másik fél rendelkezzen felettük, a szerelemben bízva meg tudják változtatni a másikat. 

Ha mind a nő, mind pedig a férfi számára ez jelenti a szexuális vágyálmok beteljesülését, akkor nincs ezzel gond. Amint az egyikükben, jelen esetben Anastasiában felmerül bármiféle averzió ezzel kapcsolatosan, a férfinak (avagy fordított esetben a nőnek is) tiszteletben kell tartania és megadnia neki a döntés jogát és a szabadságot, hogy elutasítsa mindezt.  A szex nem csupán a másik kielégítéséről szól, hanem arról is, hogy ismerjük és szeretjük magunkat és a testünket, tisztában vagyunk azzal, hogy mi a jó nekünk, és mindezt meg tudjuk osztani a partnerrel, aki figyel ránk, és tiszteletben tartja a határainkat, a döntésünket. 

Az ausztrál Monash Egyetem kutatói által megkezdett felmérésben 18 és 30 év közötti nők tapasztalatait és gondolatait vizsgálják a pornófilmek aspektusában. A felmérés első eredményei szerint a nők szemszögéből nézve a felnőttfilmek nagy részében a férfiak irányítják a történéseket, ők a szexuálisan aktív fél, míg a nők ezt elfogadják anélkül, hogy kísérletet tennének arra, hogy beleszóljanak, és megváltoztassák az együttlét menetét. Ráadásul mindezt élvezik is. Néhányan úgy gondolták, hogy nemet mondani a férfinak egyszerűen nem opció, mert az később kellemetlenségeket szülhet. 

A film tündérmeséje ott ér véget, hogy a nőket abba a hitbe ringatja, hogy minden jó lesz, ha hagyják magukat elcsábítani, szabályozni, miközben semmiféle tiszteletet nem kapnak a másiktólForrás: AFP

Egy szó, mint száz: ha szexuális egészségről és párkapcsolati kiteljesedésről beszélünk, akkor annak része kell, hogy legyen a nemet mondás, annak elfogadása, az őszinte és nyílt kommunikáció, az, hogy megadjuk és megkapjuk a másiktól a választás lehetőségét, illetve biztosítjuk a másik számára a teret, amire és amennyire szüksége van. 

A sötét ötven árnyalata tehát nem tündérmese, Christian Grey pedig a legkevésbé sem nevezhető mesehősnek. Ő nem az a férfiideál, akire minden nő vágyik, és aki mellett egy valódi, húsvér nő megtapasztalhatja, milyen egy egészséges és boldog kapcsolatban élni. 

Butapornó pornó nélkül

A Life.hu újságírója egyike volt azoknak, akik az elsők között látták A sötét ötven árnyalatát. A filmről szóló kritikáját ide kattintva olvashatod.