A Budapesten született sziámi ikrek a szívüknél nőttek össze

sziámi ikrek Budapest szív
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sziámi ikrek születtek a SOTE I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. A kislányok 2000 grammal jöttek a világra, és sajtóértesülések szerint a szívüknél nőttek össze. Az orvosok kemény harcot vívtak az életükért.

Ahogy azt a Life.hu is megírta, sziámi ikerpár született Budapesten, sajtóértesülések szerint a lányok a 30. héten jöttek a világra, 2000 grammal. A SOTE I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján láttak napvilágot, és az orvosok mindent megtettek az életükért. A sziámi ikrek állítólag a mellkasuknál nőttek össze,

közös burokban dobog a két szívük, két fejük, két kezük, és két lábuk van.

Sziámi ikrek születtek - Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

Orvosi mulasztás nem történt, minden valószínűség szerint a szülők előre tudták, hogy gyermekeik sziámi ikrek lesznek, ami nagyon ritka rendellenességnek számít. "A kettős torzok, köznapi nevükön sziámi ikrek nagyon ritka fejlődési rendellenességben szenvednek: mindössze egy ilyen eset jut 200 ikerpárra.

Megelőzni nem nagyon lehet, legfeljebb idejében kiszűrni, és akkor megszakítani a terhességet.

Az egypetéjű ikrek fejlődésénél az embriók osztódása nem fejeződik be a terhesség 15. napjáig, és így, félig-meddig összenőve folytatják tovább a fejlődésüket. Leggyakrabban a törzs különböző részein nőnek össze. Ez az elváltozás már igen korán, a 12., de legkésőbb a 18. heti genetikai ultrahanggal kiszűrhető, és a legtöbb esetben az abortusz mellett döntenek a szülők. Mivel ezek a vizsgálatok kötelezőek, így

kizártnak tartom, hogy nem lehetett előre tudni azt, hogy a babákkal probléma van"

mondta a Blikknek dr. Hollósy János szülészorvos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.