törölköző mosás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minek mosni a törülközőt, ha tiszták vagyunk fürdés után? - gyakran vetődik fel ez a kérdés, ami persze csak vicc, mivel nem vagyunk tiszták fürdés után, éppen ezért sokkal gyakrabban kellene mosni a fürdőlepedőt, mint ahogy az átlagember teszi.

Szinte biztos, hogy az épp fürdőszobádban lógó törülköződ koszos, nem is kicsit. Kivétel, ha épp most cserélted, egyébiránt tele van baktériumokkal, amik ráadásul gyorsan szaporodnak. A nedves és meleg környezet - ami általában a fürdőszoba sajátja - kedvez az osztódásnak, így ahogy telnek-múlnak a napok, csak egyre koszosabb lesz a törülköző akkor is, ha hozzá sem érsz.

A törülközőt sokkal többször kellene mosni - Képünk illusztráció Forrás: Flickr/Diesel Demon

Pedig - jó esetben - az ember naponta fürdik, tehát legalább ennyiszer újabb és újabb baktériumokkal árasztja el fürdőlepedőjét mindenki, amíg le nem cseréli. A rossz hír az, hogy túl későn váltunk tisztára, ezt állítja legalábbis Philip Tierno mikrobiológus. A legjobb az lenne, ha három használat után újat vennénk elő, és jó alaposan kimosnánk a régit. Persze nem 30 fokon, mert ahogy arról korábban a Life.hu is beszámolt, az szinte semmit nem ér, sőt!

3 használat után a szennyesbe vele Forrás: Thinkstock

Jó hír azonban, hogy ezek a baktériumok, hámsejtek, gombák és váladékok többnyire nincsenek veszéllyel a törülköző használójára, mivel eleve róla kerültek a fürdőlepedőre. Máris

más a helyzet viszont, ha direkt vagy véletlenül történik egy törülközőcsere,

abban az esetben ugyanis már lehetnek rossz hatással a másodlagos használóra a baktériumok. Persze senki sincs, aki szeretné 3 naponta mosni a törülközőjét, legkésőbb hetente azonban

érdemes tisztára váltani, főként akkor, ha a vécé nem külön helyiségben van.

Ugyanis a fröccsenő vízből származó baktériumok - egy házibuli esetén elég sok és sokféle lehet - könnyedén rátelepszenek a fürdőlepedőre, ami gusztustalan, és veszélyes is.

Hollywoodi sztárok, akik diszlexiával küzdenekhttp://www.life.hu/drlife/20170403-diszlexiaval-kuzdo-sztarok-jennifer-aniston-tom-cruise-salma-hayek.htmlHíresek, gazdagok, és nagyon sikeresek abban, amit csinálnak – mindezt pedig úgy érték el, hogy egy kis hátránnyal indultak el a csúcsig vezető úton. A Life.hu most összegyűjtötte azokat az ismert filmsztárokat, akiknél korábban diszlexiát állapítottak meg. Dr. LifeAFPVeszélyes főzési tanácsokat osztogat Gwyneth Paltrow?http://www.life.hu/drlife/20170404-gwyneth-paltrow-szineszno-receptjei-szalmonellat-es-gyomorrontast-okozhatnak.htmlIsmét áll a bál Gwyneth Paltrow körül. A szőke színésznőt ezúttal receptjei miatt kezdték kritizálni a szakértők, mivel a szakácskönyveiben nem tér ki azokra az alapvető élelmiszer-biztonsági óvintézkedésekre, amelyekkel csökkenthető a szalmonellafertőzés és a Campylobacter nevű baktérium által okozott megbetegedések kockázata. Dr. LifeAFPFöldön, vízen, levegőben - Pénisztérképpel a rák ellenhttp://www.life.hu/drlife/20170404-peniszterkeppel-emlekeztetnek-minket-a-rakveszelyre.htmlÉrdekes kísérletet tettek arra, hogy felhívják mindenki figyelmét a rákmegelőzés fontosságára. Íme az óriási pénisztérkép! Dr. LifeThinkstockKim Kardashian gyereket szeretne, pedig nem lenne szabadhttp://www.life.hu/drlife/20170403-kim-kardashian-ujabb-kisbabat-szeretne.htmlA szexi híresség ismét gyermekvállaláson töri a fejét, pedig az orvosai egyértelműen megmondták: veszélyes. Dr. Life--7 kérdés az egészségről: Kocsis Korinnahttp://www.life.hu/drlife/20170328-kocsis-korinna-szepsegkiralynotol-es-modelltol-7-kerdes-az-egeszsegrol.htmlMennyire fittek a sztárok? Vajon voltak-e már súlyos betegek? És mi a helyzet a plasztikával? A Life.hu legújabb sorozatában most hétről hétre kikérdezünk egy hírességet, aki megosztja veletek a legjobb egészségtippjeit, és azokat a titkait, amelyekről eddig még talán sohasem beszélt. Ezúttal a gyönyörű szépségkirálynőt, Kocsis Korinnát faggattuk. Dr. Life--Az életmódváltás leggyakoribb buktatói: így küzdheted le őkethttp://www.life.hu/drlife/20170330-az-eletmodvaltas-buktatoit-igy-kuzdheted-le.htmlEgészségesen táplálkozni, rendszeresen mozogni és eleget pihenni – nagy vonalakban ezt jelenti a helyes(ebb) életmódra való törekvés. Ha már megszületett benned az elhatározás, netán bele is vágtál már, segítünk, hogy ne add fel rögtön az első nehezebb pontnál. Összegyűjtöttük a leggyakoribb buktatókat és azt, hogyan keveredhetsz ki belőlük győztesként. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.