A mentális erő nem valamiféle privilégium, avagy a szerencsés csillagzat alatt születettek kiváltsága, sokkal inkább döntés és fegyelem kérdése. Most összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amelyeket érdemes eltanulni a mentálisan edzett emberekről. 

Tudják, hogy a sikerhez vezető úthoz nem elég az ész 

A mentálisan erős embereknek fejlett az úgynevezett érzelmi intelligenciájuk (EQ). Ez az érzelmi intelligencia az alapja annak, hogy szellemileg erősek tudnak maradni. Az IQ-val ellentétben az EQ nem egy fix, hanem egy alakítható képesség. Érdemes időt és energiát szánni a fejlesztésére: egy korábban végzett felmérés szerint a magasabb EQ-val rendelkezők átlagosan 28 ezer dollárral többet keresnek évente, mint az alacsonyabb EQ-jú társaik. 

A magasabb EQ-val rendelkezők átlagosan 28 ezer dollárral többet keresnek éventeForrás: Thinkstock

Egészséges önbizalmuk van 

És itt most nem arról a fajta látszat-magabiztosságról beszélünk, amelyet sokan álarcként viselnek magukon, hanem arról a belülről fakadó önbizalomról, amellyel a mentálisan edzettek rendelkeznek. Ez bizalmat ébreszt másokban is, és segíti őket abban, hogy elérjék a céljukat. 

Ha szükség van rá, akkor nemet mondanak

Egy korábban végzett kutatás során megállapították: minél nehezebben mond valaki nemet, annál inkább fenyegeti őt a stressz, a depresszió vagy a kiégés veszélye. A mentálisan erősek tisztában vannak a lehetőségükkel és a jogukkal, hogy bármikor nemet mondhatnak, és van akkora önbecsülésük és előrelátásuk, ami alapján el tudják dönteni, mikor, milyen körülmények között teszik ezt meg. 

Tudják, hogyan kezeljék a nehezebb természetűeket

Vannak bizonyos kapcsolatok és emberek, amiket, illetve akiket a legszívesebben elkerülnénk. Frusztráló, kimerítő és nehéz velük együtt lenni vagy együtt dolgozni, valamilyen oknál fogva – például egy munkahelyi viszony miatt – mégis rákényszerülünk. A mentálisan erősek nem engedik, hogy érzelmeik, jelen esetben ellenszenvük átvegye az irányítást, és tisztában vannak azzal, hogy a harag és a frusztráció csak tovább táplálja a káoszt. 

A mentálisan erősek nem engedik, hogy érzelmeik átvegyék az irányítástForrás: Thinkstock

Folyamatosan alkalmazkodnak

A mentálisan edzettek tudják, hogy a változás lendíti előre a dolgokat, a félelem pedig megbénít, és egyben a sikerüket és boldogságukat fenyegeti. Minden új dolog egy-egy új lehetőséget jelent, és ha felismerik és megragadják, esélyük lehet valami másra és sokkal jobbra. 

Nem rágódnak a hibákon

Nincs olyan sikerhez vezető út, amelyet ne tarkítanának akadályok – ezzel a mentálisan erős emberek is tisztában vannak. Bár igyekeznek elkerülni a hibákat, tudják, hogy olykor elkerülhetetlen, hogy elkövessék őket. Ami megtörtént, az megtörtént: tanulnak belőle, majd el is engedik. 

Nem mérik magukat másokhoz 

A féltékenység, az irigység és a harag mind olyan érzések, amelyek teljesen feleslegesen szívják ki belőlünk az energiákat. A mentálisan erősek nem vesztegetik ilyesmire az idejüket és erejüket: velünk együtt örülnek a sikereinknek, hiszen tudják, hogy ebből ők is rengeteg pozitív energiát és érzést kaphatnak. 

A mentálisan erősek velünk együtt örülnek a sikereinknekForrás: Thinkstock

Igyekeznek mindent megadni a testüknek, amire szüksége van 

Ép testben ép lélek – tartja a mondás. A mentálisan erős emberek szeretik magukat annyira, hogy igyekeznek minden jót megadni a szervezetüknek: elegendő alvást, pihenést, edzést, egészséges táplálékokat, illetve orvoshoz és szűrővizsgálatokra is rendszeresen járnak.