8 szokás, amit a mentálisan erős emberek gyakorolnak

szokás mentális egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mentális erő nem valamiféle privilégium, avagy a szerencsés csillagzat alatt születettek kiváltsága, sokkal inkább döntés és fegyelem kérdése. Most összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amelyeket érdemes eltanulni a mentálisan edzett emberekről. 

Tudják, hogy a sikerhez vezető úthoz nem elég az ész

A mentálisan erős embereknek fejlett az úgynevezett érzelmi intelligenciájuk (EQ). Ez az érzelmi intelligencia az alapja annak, hogy szellemileg erősek tudnak maradni. Az IQ-val ellentétben az EQ nem egy fix, hanem egy alakítható képesség. Érdemes időt és energiát szánni a fejlesztésére: egy korábban végzett felmérés szerint a magasabb EQ-val rendelkezők átlagosan 28 ezer dollárral többet keresnek évente, mint az alacsonyabb EQ-jú társaik.

A magasabb EQ-val rendelkezők átlagosan 28 ezer dollárral többet keresnek évente Forrás: Thinkstock

Egészséges önbizalmuk van

És itt most nem arról a fajta látszat-magabiztosságról beszélünk, amelyet sokan álarcként viselnek magukon, hanem arról a belülről fakadó önbizalomról, amellyel a mentálisan edzettek rendelkeznek. Ez bizalmat ébreszt másokban is, és segíti őket abban, hogy elérjék a céljukat.

Ha szükség van rá, akkor nemet mondanak

Egy korábban végzett kutatás során megállapították: minél nehezebben mond valaki nemet, annál inkább fenyegeti őt a stressz, a depresszió vagy a kiégés veszélye. A mentálisan erősek tisztában vannak a lehetőségükkel és a jogukkal, hogy bármikor nemet mondhatnak, és van akkora önbecsülésük és előrelátásuk, ami alapján el tudják dönteni, mikor, milyen körülmények között teszik ezt meg.

Tudják, hogyan kezeljék a nehezebb természetűeket

Vannak bizonyos kapcsolatok és emberek, amiket, illetve akiket a legszívesebben elkerülnénk. Frusztráló, kimerítő és nehéz velük együtt lenni vagy együtt dolgozni, valamilyen oknál fogva – például egy munkahelyi viszony miatt – mégis rákényszerülünk. A mentálisan erősek nem engedik, hogy érzelmeik, jelen esetben ellenszenvük átvegye az irányítást, és tisztában vannak azzal, hogy a harag és a frusztráció csak tovább táplálja a káoszt.

A mentálisan erősek nem engedik, hogy érzelmeik átvegyék az irányítást Forrás: Thinkstock

Folyamatosan alkalmazkodnak

A mentálisan edzettek tudják, hogy a változás lendíti előre a dolgokat, a félelem pedig megbénít, és egyben a sikerüket és boldogságukat fenyegeti. Minden új dolog egy-egy új lehetőséget jelent, és ha felismerik és megragadják, esélyük lehet valami másra és sokkal jobbra.

Nem rágódnak a hibákon

Nincs olyan sikerhez vezető út, amelyet ne tarkítanának akadályok – ezzel a mentálisan erős emberek is tisztában vannak. Bár igyekeznek elkerülni a hibákat, tudják, hogy olykor elkerülhetetlen, hogy elkövessék őket. Ami megtörtént, az megtörtént: tanulnak belőle, majd el is engedik.

Nem mérik magukat másokhoz

A féltékenység, az irigység és a harag mind olyan érzések, amelyek teljesen feleslegesen szívják ki belőlünk az energiákat. A mentálisan erősek nem vesztegetik ilyesmire az idejüket és erejüket: velünk együtt örülnek a sikereinknek, hiszen tudják, hogy ebből ők is rengeteg pozitív energiát és érzést kaphatnak.

A mentálisan erősek velünk együtt örülnek a sikereinknek Forrás: Thinkstock

Igyekeznek mindent megadni a testüknek, amire szüksége van

Ép testben ép lélek – tartja a mondás. A mentálisan erős emberek szeretik magukat annyira, hogy igyekeznek minden jót megadni a szervezetüknek: elegendő alvást, pihenést, edzést, egészséges táplálékokat, illetve orvoshoz és szűrővizsgálatokra is rendszeresen járnak.

Ritka betegségek a filmvásznonhttp://www.life.hu/drlife/20170411-ritka-betegsegekrol-szolo-filmek.htmlBetegnek lenni senki sem szeret – egy ritka, még az orvosok számára is rejtélyt jelentő kórkép azonban nem csupán az illető egészségét, hanem az egész életét megkeserítheti. Az alábbi filmek főszereplői ritka betegségeket hoznak közelebb a nézőkhöz, történetük pedig bárki számára példa lehet arra, hogy kitartással és elszántsággal bármit el lehet érni. Dr. Life--Lefogytam! De hogyan tovább?http://www.life.hu/drlife/20170405-mi-lesz-azutan-hogy-lefogytal.htmlJavában tart a nagy életmódváltásod: megreformáltad az étkezésed, rendszeresen eljársz edzeni, és motiváltabbnak érzed magad, mint valaha. Ám belegondoltál már abba, mi lesz akkor, ha elérted a kívánt testsúlyt? Ha végre jó érzéssel szemléled magad a tükörben? Mi lesz azután? Dr. LifeThinkstockMiért éppen Norvégia? Kiderültek a világ legegészségesebb országának titkaihttp://www.life.hu/drlife/20170404-norvegia-a-vilag-legegeszsegesebb-orszaga-ezek-a-titkai.htmlEgy nemrég készült felmérés szerint Norvégiában élnek a legegészségesebben az emberek. De vajon miért? És melyek azok a szokások, amelyeket érdemes eltanulni az északi ország lakóitól? Ennek jártunk utána. Dr. LifeThinkstockHollywoodi sztárok, akik diszlexiával küzdenekhttp://www.life.hu/drlife/20170403-diszlexiaval-kuzdo-sztarok-jennifer-aniston-tom-cruise-salma-hayek.htmlHíresek, gazdagok, és nagyon sikeresek abban, amit csinálnak – mindezt pedig úgy érték el, hogy egy kis hátránnyal indultak el a csúcsig vezető úton. A Life.hu most összegyűjtötte azokat az ismert filmsztárokat, akiknél korábban diszlexiát állapítottak meg. Dr. LifeAFP7 kérdés az egészségről: Kocsis Korinnahttp://www.life.hu/drlife/20170328-kocsis-korinna-szepsegkiralynotol-es-modelltol-7-kerdes-az-egeszsegrol.htmlMennyire fittek a sztárok? Vajon voltak-e már súlyos betegek? És mi a helyzet a plasztikával? A Life.hu legújabb sorozatában most hétről hétre kikérdezünk egy hírességet, aki megosztja veletek a legjobb egészségtippjeit, és azokat a titkait, amelyekről eddig még talán sohasem beszélt. Ezúttal a gyönyörű szépségkirálynőt, Kocsis Korinnát faggattuk. Dr. Life--Az életmódváltás leggyakoribb buktatói: így küzdheted le őkethttp://www.life.hu/drlife/20170330-az-eletmodvaltas-buktatoit-igy-kuzdheted-le.htmlEgészségesen táplálkozni, rendszeresen mozogni és eleget pihenni – nagy vonalakban ezt jelenti a helyes(ebb) életmódra való törekvés. Ha már megszületett benned az elhatározás, netán bele is vágtál már, segítünk, hogy ne add fel rögtön az első nehezebb pontnál. Összegyűjtöttük a leggyakoribb buktatókat és azt, hogyan keveredhetsz ki belőlük győztesként. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.