Az érettségi alatt kikészül a kamaszok idegrendszere

Forrás: Thinkstock -
szorongás stressz érettségi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még alig léptek be a felnőttek világába, de máris úgy stresszelnek, annyit idegeskednek, mint egy menedzser. A sikeres érettségihez nemcsak tudásra van szükség, hanem kiegyensúlyozott lelkiállapotra. Csakhogy a mi kamaszaink agyonstresszelik magukat.

A serdülőkorban lezajló idegrendszeri változások miatt a gimnazista korú gyerekek egyébként is gyakran szoronganak, a hangulatuk ingadozik, a lelki változások pedig csak fokozzák bennünk az instabilitást. Mindezek mellett az iskolai elvárások, a vizsgák növelik a stressz-szintjüket. „A szorongás vészcsengőszerepet tölt be a lelki életben, cselekvésre, megoldások keresésére sarkall" – mondja dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus. „A teljesítménykövetelmények és ezek tétjei /továbbtanulás/ növelik a helyzeti feszültségeket, a kockázat növekedésével együtt nő a szorongás. Mivel pedig a tudományosan „szeptohipokampális stop"-nak nevezett szorongásban a memóriaközpont /hipokampusz/ erősen aktivált, előáll az úgynevezett debilizáló szorongás állapota, azaz „elbutulunk", olykor „se kép, se hang" állapota jön létre. A szorongás blokkolja a felidézést."

A teljesítménykövetelmények és ezek tétjei /továbbtanulás/ növelik a helyzeti feszültségeket, a kockázat növekedésével együtt nő a szorongás Forrás: Thinkstock

Ezt csináld, ha leblokkolsz a stressztől, miután kihúztad a tételt!

Tehát nem kell sem a vizsgabizottságnak, sem a szülőknek azonnal arra gondolniuk, hogy ez a gyerek megint nem tanult semmit. Nem feltétlenül erről van szó. Lehet, hogy a stressztől leblokkolt. Ilyenkor is lehet mit tenni, ami több, egy „nyugodj meg" sablonnál. „Ilyenkor a stresszkezelésnek óriási szerepe van. A leggyorsabb feszültségoldás a mozgásos aktivitás, az úgynevezett aktív relaxáció /pl. Jacobson progresszív relaxációja/, amelyben végig kell feszíteni rendre a test izmait, majd a spontán ellazulásban magától előáll a testi-lelki feszültségcsökkenés. Tudnunk kell, hogy minden mozgásos aktivitás feszültségoldó, a futás, úszás, kerékpározás, stb..." - mondja a szakember.

Hogyan segít a sport?

A testmozgás minden formája hasznos, a szoros értelemben vett sportolás /rendszeres edzéssel folyó testmunka/, amelyet nem a vizsgaidőszakban kezdünk el, hanem az életünk része, ez csodálatos erőnléti állapotot hoz létre és tart fenn. Kardinális edzettséget ad, praktikusan ügyessé tesz az ellazításban, lehetővé teszi a szimpatikus idegrendszeri gerjesztettség /stresszeltség/ gyors leszerelését és az idegrendszeri, lelki egyensúly gyors helyreállítását. Ha pedig képessé válunk a belső feszültségeink kontrollálására, a keletkező szorongás mértéke is kisebb. A rendszeres mozgás iránti igény akkor tud beépülni a gyerekek életébe, ha megtalálják azt a mozgásformát, sportot, amelyet szívesen végeznek, amelyben sikeresek. Fontos, hogy a szülők segítsék gyermeküket a megfelelő sportág kiválasztásában. Ebben nyújthat segítséget a Magyar Diáksport Szövetség által rendezett Diákolimpia Fesztivál Debrecenben, június 24-én.

Kedves szülők! Ezeket ne tegyétek!

A legrosszabb, amit egy szülő elkövethet, ha ilyenkor azt kezdi sorolni, hogy egyszer ő is vizsgázott, és nem szorongott annyit, mint most a gyerek. Nem szabad összehasonlítgatni, és megparancsolni a tanulást, ha láthatóan a gyerek rossz mentális állapotban van. „Alakítsanak ki egy napirendet, és ha a szülők tehetik, akkor fussanak együtt a gyerekkel egy-egy kört az utcában két tétel megtanulása között. A segítő-megértő-támogató viszonyulás a legelőnyösebb."

A stressz is okozhat refluxot: minden, amit tudnod kell erről a betegségrőlhttp://www.life.hu/drlife/20170116-igy-lesz-a-stresszelesbol-reflux.htmlÁrthat a stressz Donald Trump egészségénekhttp://www.life.hu/drlife/20161126-donald-trump-nem-eli-meg-a-jovo-evet-ezt-josoljak-az-orvosok.htmlHonnan tudhatod, hogy túl sokat stresszelsz? Ezek lehetnek a tüneteihttp://www.life.hu/drlife/20161108-ezek-lehetnek-a-jelei-a-tul-sok-stressznek.htmlTe is stresszevő vagy? Így tehetsz ellenehttp://www.life.hu/drlife/20160907-stresszeves-ellen-igy-tehetsz.htmlJakupcsek Gabriella svédcseppekkel és nyugtatókkal küzdött a stressz ellenhttp://www.life.hu/drlife/20160421-jakupcsek-gabriella-bevallotta-amikor-a-koztevenel-kezdett-svedcseppeket-es-nyugtatokat-szedett-a.htmlA Pszichológus Pasi: „A szex nem egy harctér” - Így kapcsolódik össze a szex és a stresszhttp://www.life.hu/drlife/20160428-szex-es-stressz-tegyunk-magunkert-nincs-vege-az-elvezeteknek-husz-evesen-pszichologus-pasi.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.