Nemesné Béda Csilla saját kislányának történetét osztotta meg a napokban a Facebookon. A kétéves csöppség kezét pirosas foltok, pöttyök borítják egy vele született rendellenesség miatt. Ám sokan, az ismeretek hiányában ragályos kiütésnek vélik, pedig teljesen másról van szó!

„Amit itt láttok, egy haemangióma. Ismertebb nevén éranyajegy. Ez egy kapilláris értágulat, ami nem fájdalmas. A kislányom így született. Nem vertem meg, nem rúgtak hasba, amikor terhes voltam, és nem szorongatták meg a karomat, mikor vele voltam kismama... Nyugodtan játszhatnak együtt a gyerekeink, nem fertőző. Ez az ő szexepilje" – írta ki Facebook-oldalára a kétgyermekes anyuka, aki a Life.hu-nak elmesélte az egész történetet. „Sok módon hívják ezt a rendellenességet, talán a legismertebb az éranyajegy. Voltam én is olyan ultrahangos vizsgálaton, ahol a magzat teljes érhálózatát megnézték, de nem mutatta ki, hogy a kislányom haemangiómával jönne a világra. Mikor megszületett, akkor derült ki" - meséli Csilla, aki fontosnak tartja, hogy az emberek megfelelő információval rendelkezzenek erről a rendellenességről.

Ez olyan bőrbetegség, mint a pigmenthiány vagy a májfolt. Ettől még lehet normális életet élni!Forrás: Facebook/Nemesné Béda Csilla

Mitől halványulhat?


„A lányom már kétéves, nem panaszkodik, nem fáj neki. Amit tudunk, hogy ahogyan nő, úgy fog arányosan nőni a testén ez a folt. Jártunk a Heim Pál Kórházban, ahol remek szakemberek kezelték. A gyógyszerek és a krémek hatására már most halványodtak az éranyajegyei" – folytatja az anyuka. Idő és türelem, leginkább ez a két csodaszó, amit minden szülőnek ismernie kell, akiknek a gyermeke hasonló rendellenességben szenved. Csilla közel 200 üzenetet kapott az után, hogy nyilvános lett a Facebook-posztja. Azt mondja, rengeteg pozitív történettel találkozott, olyan szülők keresték meg, ahol a gyerekeknél már teljesen elmúlt, vagy alig látszik a betegség jele. „Sokan választották a lézeres és a fagyasztó beavatkozásokat is" - mondja.

Szörnyű az emberek reakciója

Mivel Csilla kislányának nagyon fehér a bőre, így csak kevés időt tölt a napon, akkor is legalább 50 faktoros krémmel keni be az édesanyja. Általában beköti a karján lévő piros részt, ha, mondjuk, strandra mennek, de már elég nagy ahhoz, hogy leszedje.

Mivel Csilla kislányának nagyon fehér a bőre, így csak kevés időt tölt a napon, akkor is legalább 50 faktoros krémmel keni be az édesanyjaForrás: Thinkstock

"Azért beszélek a történetünkről, mert sajnos felnőtt emberek bántó és sértő megjegyzéseket tettek, illetve úgy néznek a kislányomra, mintha legalábbis leprás volna. Szörnyű azt látni, hogy amit nem ismernek az emberek, megijednek tőle, és rögtön előítéletekkel élnek. Ez nem terjed sem testnedvvel, sem érintéssel. Nem lehet továbbadni, és nem ütöttem meg a gyerekemet. Ez olyan bőrbetegség, mint a pigmenthiány vagy a májfolt. Ettől még lehet normális életet élni!"