Uralkodók súlyos betegségei

Forrás: AFP -
betegség uralkodó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az uralkodókat sem kímélik a betegségek. Némelyikük beleőrült a sorsába, mások szifiliszt szedtek össze, míg volt olyan királynő, aki többször volt álterhes.

A legismertebb

Viktória királynő hordozója volt a vérzékenységnek, és ez bizony megannyi európai uralkodót is érintett. A királynő nyolcadik gyermeke, Lipót is ezzel a kórral született. Viktória több utódjánál nem, viszont unokáinál szintén jelentkezett a betegség. Az egyik Frederick herceg volt, aki háromévesen halt meg kór szövődményeiben. A királynő Alexandra nevű lányánál sem jelentkeztek a tünetek. Ő II. Miklós orosz cárhoz ment feleségül, akitől 4 egészséges lánya és egy fia született. Alekszej cárevicsnél azonban már szintén felléptek a vérzékenység tünetei.

Viktória királynő vérzékenységben szenvedett Forrás: AFP

Mitől őrült meg III. György?

III. György angol király betegségét leggyakrabban csak úgy írják le, hogy megbomlott az elméje. Uralkodásának utolsó éveiben György teljesen beszámíthatatlan volt. Egy 2003-as tanulmány szerint, a király örültségének okozója az lehetett, hogy folyamatosan mérgezték, méghozzá arzénnal. Ezt a maradványaiból vett mintákkal támasztották alá.

III. Györgyöt arzénnal mérgezték Forrás: AFP

Titkolózó III. Richárd

Kínosan ügyelt megjelenésére III. Richárd. Mindezt hiúsági okokból tette, valamint azért, hogy tekintélyét megtarthassa. Az uralkodó ugyanis súlyos gerincferdülése volt. Sokáig csonka kezű, ferde csípőjű, púpos alaknak írták le, akinek igazi külsejét csak halála után ismerhették meg az emberek. Csakhogy ezek a leírások nagyrészt túlzóak voltak. Modern vizsgálatok kiderítettek, hogy III. Richárdnak súlyos gerincferdülése volt, amit remekül rejtett el a ruháival.

III. Richárdnak súlyos gerincferdülése volt Forrás: AFP

Szifiliszes Henrik

VIII. Henrikre csak úgy emlékszünk, mint az uralkodóra, akinek hat felesége volt, ebből kettővel ő végzett. De mit látna most az egykori uralkodó háziorvosa, ha belenézne a kartonjába? Nos VIII. Henrik híres volt még állandó hangulatingadozásáról is, ami mögött néhány tanulmány szerint a McLeod-szindróma állt. Mindezek mellett az idős uralkodó küzdött az elhízással, a köszvénnyel és a szifilisszel is.

VIII. Henrik többek között McLeod-szindrómával és a szifiliszzel küzdött Forrás: Wikipédia/Hans Holbein

I. Mária, aki 11 hónapig volt terhes

I. Mária angol királynő, vagyis Véres Mária VIII. Henrik egyik lánya volt. Mivel spanyol herceghez ment feleségül, így nemcsak az angolok, de a spanyolok is várták, hogy életet adjon első gyermekének. 1555. áprilisában Mária nagy pocakkal integetett a Szent György napján összegyűlt tömegnek Hampont Courtban. Néhány nappal később az a hír járta, hogy a királynő már életet is adott egy egészséges fiúgyermeknek, csakhogy Mária továbbra is úgy nézett ki, mintha terhes volna. Állapota 11 hónapig tartott. A legvalószínűbb, hogy Máriának álterhessége volt.1558-ban Mária ismét úgy vélte, hogy állapotos, ám 10 hónap után sem adott életet gyermekének. Újabb álterhességről lehetett szó.

I. Mária álterhességektől szenvedett Forrás: Wikipédia/Antonis Mor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.