Az energiaitalok úgy tűnik nem csak közvetlenül, fizikailag hatnak a fogyasztókra. 

Az Amerikai Egyesül Államokban, a marylandi egyetemen végeztek egy kutatást a fiatalok energiaital-fogyasztási szokásaikról. Az eredményt a Drug and Alcohol Dependence nevű lap is publikálta, ugyanis különleges összefüggésekre jöttek rá. 

Dr. Amelia Arria hosszas vizsgálódás után megállapította, hogy azok a fiatalok, (21-25 éves kor között) akik rendszeresen energiaitalt fogyasztanak, nagyobb eséllyel lesznek más addikciós tevékenység függői is. Például nagyobb eséllyel lesznek kokainfüggők, rendszeresebben szednek stimuláns gyógyszereket, és gyakrabban lesznek gyakori alkoholfogyasztók is. 

Ennyire ártalmasak az energiaitalok? 
Képünk illusztráció
Forrás: Thinkstock

Azt is kimutatták már korábban, hogy a folyamatos energiaital-fogyasztás közvetlenül is egészségkárosító, hiszen a rengeteg műanyag rendkívül megterheli a májat és a vesét, nem beszélve arról, hogy a stimuláns anyagok pörgetik a szívet, emelik a vérnyomást. 

"Tovább kell vizsgálódnunk a fiatalok miatt, mert ők az a potenciális célközönség, akik rendszeresen isszák ezeket az üdítőket" - mondta a kutató az Umbrightnownak

Még egy ok, amiért nem érdemes energiaitalt innunk
Egy kis számú, mindössze 25 önkéntesből álló kis csoportban a kutatók, köztük Dr. Anna Svatikova (Mayo Clinic, Rochester) különböző változókat mértek 30 perccel azután, hogy a vizsgálati alanyok egy népszerű energiaitalból ittak egy dobozzal, mely 240 mg koffeint tartalmaz a 480 milliliternyi folyadékban. Olvass tovább itt...