Ha valaki allergiától szenved, akkor érdemes odafigyelnie az étkezésére. Bizonyos gyümölcsök, zöldségek fogyasztása nem ajánlott, mert reakcióba lépnek a szervezettel.

A tünetekért a fehérjék a felelősek, amik ugyanúgy előfordulnak az allergiát okozó növényben, mint az ételekben, amit elfogyasztunk. Ez a keveredés teljesen megbolondítja az immunrendszerünket, és az étel hasonlósága miatt beindul egy allergiás folyamat, ami hisztamin felszabadulását eredményezi. Ennek tünetei nyálkahártya duzzanat, ajak, nyelvviszketés, torokbizsergés.

Allergiás reakciót válthat ki a zöldség, gyümölcsForrás: Thinkstock

A keresztreakció például észrevehető azoknál, akik a nyírfapollenre érzékenyek. Nekik gondot okozhat az alma, őszibarack, cseresznye, szilva, sárgarépa, dió, mandula, kivi, zeller. (Az almánál függ a fajtától is. Ha saját magunkon észlelünk bizonyos tüneteket az ételek elfogyasztásakor, akkor legalább a pollenszezonban érdemes azokat elkerülni. A főzés némelyik allergénnél beválik, de pl. a dió, zeller, mogyoró esetében hatástalan. A keresztreakciók allergiadiagnosztikával könnyen kideríthetőek.