Cukorbetegség és asztma – ezek nehezítik Erdős Viola mindennapjait. Amit kevesen gondolnának, hogy a cukorbetegségének egyes szövődményei kihatással vannak a hangjára is. A lány azt mondja, gyakran érzi magát úgy, mintha egy ördögi körbe került volna.

Viola saját bevallása szerint is rettentően izgul a fellépések alkalmával. 

Ráadásul, ha izgulok, a stressztől mindig felmegy a cukorszintem. Ilyenkor pedig kiszárad a torkom és nem találom el a hangokat  

– meséli az X-Faktor női versenyzője. ByeAlex mentoráltja ugyanis cukorbetegséggel küzd, aminek tünetei gyakran meghatározzák az előadását is. „Az orvosok azt mondják, hogy az inzulinhoz mérten tartsam a diétát. Viszont annyira szigorú diétát írták elő, amit képtelen vagyok betartani. Ha így teszek, akkor az inzulin ellenére is hányingerem van, éhes vagyok és fizikailag is rosszul vagyok. Viszont ha összevissza eszem és nemet mondok az előírt étrendre, akkor a cukorbetegség súlyos szövődményeivel kell szembenéznem" – folytatja Viola, aki nem titkolja, gyakran érzi azt, hogy egy ördögi körbe került.

Erdős Viola: "Ha izgulok, a stressztől mindig felmegy a cukorszintem."Forrás: RTL Sajtóklub
Mindent a cukorbetegségről!

A cukorbetegségnek három típusát különböztetjük meg: a főként autoimmun eredetű 1-es típusú diabéteszt, a helytelen életmóddal szorosan összefüggő 2-es típusú diabéteszt, illetve a terhesség alatti (gesztációs) diabéteszt. Ma a diabétesz közel félmilliárd embert érint világszerte az egészségtelen táplálkozás és a mozgáshiány miatt pedig már kisgyermekkorban is egyre gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség.

Mit javasolnak a szakemberek?

- Napi ötszöri étkezés, minőségi élelmiszerekből.
- Hagyjuk el a nassolást, kezdjünk el rendszeresen mozogni, és fogyasszunk több zöldséget és gyümölcsöt.

Viola szeretné, ha az állapota nem befolyásolná az énekhangját, ugyanakkor ott lebeg előtte egy kedves korábbi zenésztársa sorsa.

Harmincéves volt a gitárosunk, amikor a cukorbetegség szövődményeibe belehalt. Elkapott egy vírusos betegséget, ez kihatással volt a cukrára. 76-ra ment fel a vércukorszintje, tönkrementek a szervei és meghalt. Szinte ma is felfoghatatlan számomra az ő sorsa  

– meséli a fiatal előadó, aki naponta négyszer ad be magának inzulint. „Vagy éhes vagyok és kóválygok a színpadon. Vagy eszem, de az felborítja a vércukorszintemet és rosszabbul éneklek. Néha azt érzem, nincs jó út." Viola számára a folyadékbevitel és annak mennyisége is problémát okoz. „A cukorbetegség miatt fontos, hogy sokat igyak, viszont az élő show előtt nem akarok a mosdóba rohangálni, mert megittam 2 liter vizet. Szóval még erre is ki kell találnom valamit.”

Viola naponta négyszer ad be magának inzulintForrás: RTL Sajtóklub

Asztma is nehezíti a felkészülését

Emellett jelen van a lány életében az állandó izgulás is. „Alex a próbák alatt rengeteget segített nekem. Érezte, hogy abban a percben, hogy belépett a terembe én befeszültem és már máshogyan jött ki az a hang. Különböző gyakorlatokat csinálunk, hogy legalább az izgalom nem érződjön az előadásomon. Ráadásul asztmás is vagyok, a stressz hatására pedig néha fulladni szoktam. Szóval össze kell szednem magam”- zárja le Viola.