A spontán vetélésről őszintén – mit mondj, és mit ne mondj!

Forrás: Shutterstock -
spontán vetélés vetélés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elveszíteni egy magzatot soha nem könnyű. A spontán vetélések általában a terhesség 20. hete előtt történnek. Ilyenkor környezete is próbálja lelkileg erősíteni a megtört kismamát, csakhogy néhány mondattal többet ártunk, mit gondolnánk.

Spontán vetélésről akkor beszélünk, amikor a kezdődő terhesség a várandósság 20. hete előtt, vagy az 500 grammos születési súly elérése előtt megszakad. Ezekben az esetekben az embrió korai elvesztése bármilyen megfigyelhető külső behatás nélkül következik be. Ez nem azt jelenti, hogy a spontán vetélésnek nincsen oka, viszont azt sokszor már nem tudják megállapítani az orvosok. Fontos azonban tudni, hogy a szakemberek által megállapított terhességek, közel 15-20%-a végződik vetéléssel. A spontán vetélések 50-70%-ánál úgynevezett kémiai terhesség tapasztalható, vagyis a megtermékenyített petesejt beágyazódott a méhbe, és már elég fejlett ahhoz, hogy HCG-t termeljen, vagyis a teszt kimutatja a terhességet, valami oknál fogva mégis megáll a fejlődésben. Az esetek nagy százalékában az embrió ilyenkor vérzéssel távozik az anya szervezetéből. A vetélések több mint kétharmada a várandósság első 12 hetében történik, ha pedig a 24. hetet követő vetélésről beszélünk, akkor már halvaszületésről van szó.

A vetélések több mint kétharmada a várandósság első 12 hetében történik Forrás: Shutterstock

Egy kutatásban olyan nőket kérdeztek meg, akik már átélték a spontán vetélést. Arra kérték őket, hogy szedjék össze azokat a „segítőnek" szánt mondatokat, amelyek lelkileg többet ártottak nekik, mint amennyit használták. De arra is megkérték őket, hogy írják le, mit szerettek volna hallani a spontán vetélésük utáni napokban.

Mit ne mondj egy vetélésen átesett nőnek!

1. Ez a természet rendje.
2. Ne aggódj! Hamarosan újra próbálkozhatsz.
3. Ez azt jelenti, hogy valami baj volt a babáddal.
4. Nem terveztétek a babát.
5. Minden okkal történik.
6. Nem jött még el a te időd, hogy anya legyél.
7. Ebben a helyzetben ez a legjobb, ami történhetett.
8. Jól leszel.
9. Lépj túl rajta.
10. Az én időmben ezt csak úgy kezeltük, mint egy erősebb menstruációt.
11. Legalább már tudod, hogy teherbe eshetsz.
12. Mit tettél, hogy ez történt?

Mit mondj egy vetélésen átesett nőnek!

1. A kisbabád mindig ott él majd a szívedben.
2. Még ha néhány hetes is volt, ő a te kisbabád volt.
3. Nem a te hibád, ami történt.
4. Ez borzalmas érzés. Ez borzalmas érzés lesz még sokáig, de idővel a fájdalom enyhül.
5. Itt vagyok neked, ha beszélgetni szeretnél.
6. Részvétem a veszteségedért.
7. Ő egy kisbaba volt, akit nagyon szerettek.
8. Ne ostorozd magad!
9. Rendben van, ha sírsz!
10. Rendben van, ha mérges vagy!
11. Rendben van, ha szomorú vagy.
12. Szeretlek!

„Rendben van, ha sírsz!" Forrás: Shutterstock

Híres kismamák, akik vetélésen estek át.

Som-Balogh Edina ma már két csodás gyermek anyukája. A Barátok közt egykori színésznője számára azonban fájdalmas emlék, amikor 2015-ben elvesztette kisbabáját. „Noel születése óta álmodoztunk arról, hogy bővül a család, mindig is sok gyerkőcöt szerettünk volna. De 2015-ben úgy tűnik, erre még nem álltunk készen. Szinte már a fogantatástól éreztem, valami nincs rendben a terhességgel. Sajnos így is lett: nem értük el a 12. hetet sem, és a baba úgy döntött, nem akar világra jönni. Azért mondom így, mert hiszem, hogy a babák döntenek, ha meg akart volna születni, megszületik" – nyilatkozta akkor a csodaszép színésznő, műsorvezető.

Niki Belucci idén júliusban beszélt arról, hogy három vetélést követően vár kisbabát. „Már szinte mindent tudok a testemről, de arra senki nem tudott felkészíteni, milyen elveszíteni egy, aztán még egy, és még egy babát... Mindig mondták a barátaim, hogy ne akarjam görcsösen, és akkor majd jön – ölni tudtam volna ezért a mondatért"- nyilatkozta a lemezlovas.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.