Valerij Szpiridonovon hajtották volna végre az első fejátültetést

Forrás: RIA Novosti/Kirill Kallinikov -
műtét transzplantáció Valerij Szpiridonov fejátültetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
2015-ben jelentette be Dr. Sergio Canavero olasz sebész, hogy két éven belül sor kerülhet az első emberi fejátültetésre. A hír hatalmas vitát váltott ki szakmai körökben és etikai szempontból is támadták. Mindezek ellenére egy fiatal orosz férfi, Valerij Szpiridonov önként vállalta, hogy aláveti magát a szokatlan operációnak.

A módszer kiötlője, Sergio Canavero a kínai Harbini Orvostudományi Egyetem kutatóival kísérleteztek patkányokon, egereken és kutyákon, amelyek a beavatkozás után rövid ideig éltek csak. Az orosz Valerij Szpiridonovot mindez azonban nem riasztotta el, önként vállalta, hogy aláveti magát a szokatlan operációnak - írja az Origó. A számítógépes szakember úgy döntött, nem szeretne tovább mozgásképtelen testben élni.

Valerij Szpiridonov Forrás: RIA Novosti/Kirill Kallinikov

A fiatalember egy ritka betegségben, az úgynevezett Werdnig–Hoffmann-kórban (gerincvelői izomsorvadás) szenved. Az is csoda, hogy 30 évesen még él, a legtöbben pár éves korukban meghalnak.

A műtétet decemberre tervezték, ám Dr. Sergio Canavero és orvoscsoportja elbizonytalanodott. Úgy gondolják, egyáltalán nem biztos, hogy Szpiridonov a beavatkozás után képes lesz járni, aki pedig ezért úgy döntött, hogy mégsem vállalja az operációt. Most egy kínai önkéntest keresnek a beavatkozáshoz, amelynek esetleges ám kétséges sikere forradalmasítaná az orvostudomány e területét.

Az elhunyt férje arcát látta viszont az arcátültetett férfin az özvegyhttp://www.life.hu/drlife/20171111--az-elhunyt-ferje-arcat-latta-viszont-az-arcatultetett-ferfin-az-ozvegy-aki-meghatodott.htmlMost először találkozott egy arcátültetetett férfi azzal a nővel, akinek elhunyt férjétől kapta új arcát. Az özvegy meghatódott mikor felismerte fiatalon meghalt szerelmének vonásait az idegen férfin. Dr. LifeOrigoKomoly sérülést szenvedett Szandihttp://www.life.hu/drlife/20171110-komoly-serulest-szenvedett-szandi-reszleges-terdszalagszakadasa-van.htmlAz énekesnő maga tudatta a hírt rajongóival. Dr. LifeOrigoWonder Tracy agyműtétje elmaradt (18+)http://www.life.hu/drlife/20171021-wonder-tracy-edes-elet-szereplo-agymutetje-elmaradt.htmlWonder Tracy nemrég a Facebookon jelentette be, hogy agydaganata van. Az Édes élet-szereplőnek azonban elmaradt a műtétje. Dr. LifeOrigoAz ötéves Emily Dover Addison-kórban szenved, akkora mint egy kamaszlányhttp://www.life.hu/drlife/20171015-az-oteves-emily-dover-addison-korban-szenved-akkora-mint-egy-kamaszlany.htmlAz ötéves Emily Dover történetéről az Independent számolt be. A kislányon már első ránézésre látszik, hogy más, mint a korabeliek, ugyanis a hormonháztartása endellenesen működik. Nagyobb is a többieknél, nemileg olyan fejlett, mint egy kamaszlány: megnagyobbodtak a mellei, szeméremszőrzete nőtt és elkezdett menstruálni. Dr. LifeThinkstockKivettette a petefészkeit Christina Applegatehttp://www.life.hu/drlife/20171015-kivettette-a-petefeszkeit-christina-applegate-a-rak-megelozese-miatt.htmlChristina Applegate-nél korábban emlőrákot diagnosztizáltak, ezért a melleit el kellett távolítani. A 45 éves színésznő felépült, ám most újabb nagy lépésre szánta el magát. Dr. Life--Nem törődtek vele gyerekei, meghalt a miskolci asszonyhttp://www.life.hu/drlife/20171015-gyermekei-nemtorodomsege-vezetett-egy-asszony-halalahoz-miskolcon.htmlHiába élt két gyereke együtt a miskolci asszonnyal, annyira nem törődtek vele, nem ápolták, hogy meghalt. Az elhunyt nő gyermekeit védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emeberöléssel vádolják. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.