A hideg időjárás hatással van a testedre: íme, 5 dolog, ami megtörténhet

Forrás: AFP/Thomas Kienzle -
hideg időjárás test
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Visszafordíthatatlanul közeledik a tél, a fagyos, szürke, borongós idő pedig nemcsak az emberek kedvére van hatással, hanem a szervezetre is. A hideg idő furcsa dolgokat művelhet a testtel, íme, 5 dolog, ami megtörténhet a szervezetünkkel a mínuszok alatt.

Sötét van, amikor felkelünk, és mielőtt hazaérnénk, már szintén besötétedik, de napközben sincs feltétlenül világos. A gyakori ködös idő miatt folyton szomorkásnak és fáradtnak érzi magát az ember, de nemcsak mentálisan hat a hideg az emberekre, hanem fizikailag is. Furcsa változások következhetnek be a testben.

A fagy a testünkre is hatással van - Képünk illusztráció Forrás: AFP/Thomas Kienzle


1. Több kalóriát égetünk

Hogy ne mindig csak a negatívumokkal párosítsuk a téli időjárást, íme a fagy egy kellemes hatása. Bár nem gondolnánk, hogy a tél a legmegfelelőbb időszak a fogyókúrára, annak, aki le akar adni néhány kilót, jó barátja lesz ezentúl a hideg. Ez az idő ugyanis kissé felpörgeti az anyagcserét, hiszen a test többet dolgozik a melegen tartáson.

2. Összezsugorodnak az ujjak

Aki rendszeresen visel gyűrűt, az talán már meg is figyelte, hogy fagyok idején kissé lazábbnak érzi az ujján az ékszert. Ez azért van, mert hidegben több vér áramlik a belső szervekbe, hogy azok megfelelően működjenek.

3. Sérülhet a látás

Szemkárosodást okozhat, ha tartósan extrém hidegnek van kitéve a látószervünk. Ez persze főként csak akkor következik be, ha erős, fagyos szél esetén is nyitva tartjuk a szemünket, vagy nem viselünk védőszemüveget síelés közben. „Ritka esetben a szaruhártya megfagyhat, ami homályos látást, fényérzékenységet és fájdalmat okoz" – mondták a szakértők.

4. Nagyobb esélye van egy szívrohamnak

A hideg időben a szív még erősebben dolgozik, és ha van valamilyen alapbetegség, akkor abból könnyen baj lehet. Az idősebb betegekre ez fokozottan igaz, rájuk télen nagyon nagy figyelmet kell fordítani.

5. Rossz közérzet

Eddig csak a hideg fizikai hatásait vettük számba, de bizony mentális változásokat is okozhat az időjárás. Sokan a depresszióhoz közeli érzésekről számolnak be télen. Ez az érzelmi zavar általában ősszel kezdődik, és egyre múlik, ahogy az időjárás melegebbre fordul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.