Bár a petárda tiltott, még most is rengetegen durrogtatnak az év utolsó és az új év első napján. Azonban nemcsak a petárdák, de a legálisan kapható, otthoni tűzijátékok is súlyos sérüléseket okoznak. Azonkívül, hogy baleset esetén azonnal hívjuk a mentőket, mit tehetünk még?

Néhány egyszerű szabályt betartva, megelőzhetőek a pirotechnikai eszközök okozta sérülések. Az egyik legfontosabb, hogy csakis a hivatalosan kijelölt helyeken vásároljuk, ne az utcán, az aluljáróban vagy a piacon. Azt pedig már nem is kell mondanunk, hogy petárdát egyáltalán ne vegyünk sehol. Bár szilveszterkor szinte mindenki iszik, legalább egy pohár pezsgőt, de ha valaki nagyobb tűzijátékot tervez fellőni a Himnusz után, az lehetőleg a társaság leginkább józan tagja legyen. „Majd én tudom, hogyan kell ezt használni!" - hangzik el a legtöbb családban a csatakiáltás, majd megtörténik a baj. Mindig olvasd el a használati utasítást, mielőtt meggyújtanád az eszközöket. Bármilyen pirotechnikai kütyüt is akarsz bevetni, mindig tartsd a lehető legtávolabb az arcodtól, mikor meggyújtod azt. Semmiképpen ne engedd, hogy a gyerekek gyújtsák meg a petárdát vagy a tűzijátékot, szinte hihetetlen, hogy mennyi gyermek sérül meg emiatt.

Bármilyen pirotechnikai kütyüt is akarsz bevetni, mindig tartsd a lehető legtávolabb az arcodtól, mikor meggyújtod azt!Forrás: Giphy

Ha megtörténik a baj!

A legfontosabb, hogy hívd a 112-t vagy a 104-es telefonszámot. Sok embernek fogalma sincs arról, hogy mit mondjon, amikor felhívja a mentőket. A legfontosabb, hogy ne ess pánikba, és ne ismételgess olyan információkat, amelyek nem hasznosak a diszpécser számára. Mutatkozz be, mondd el, hogy hol vagy (ha van kapucsengő, vagy nem egyértelmű, hogyan jutnak el oda a mentősök, akkor azt is közöld), és röviden foglald össze a problémát (pl. petárdát/tűzijátékot használtatok, amely idő előtt felrobbant valaki kezében, és a kézfeje megsérült). Mondd el, hogy hány éves a sérült, hogy magánál van-e, és mennyire vérzik.

Mit csinálj, és mit ne csinálj!

Amíg megérkezik a mentő, te is segíthetsz a sérültnek! Az ilyen jellegű baleseteknél a leggyakrabban égési sérülések keletkeznek. Amennyiben ezt látod az ismerősödön, úgy fájdalmát csillapíthatod, hidegvizes hűtéssel. Ha viszont a robbanás nemcsak égési sérülést okozott, hanem erősebb vérzést is, akkor nem biztos, hogy jó ötlet a hidegvizes hűtés, mivel az gátolja a véralvadást. Ilyenkor egy steril anyagot nyomhatsz a sebbe. Szörnyű, de a petárda és tűzijáték okozta balesetek egyik következménye lehet az is, hogy a robbanástól leszakad valakinek az ujja. A fertőtlenítés után azonnal nyomj a sebbe valamilyen steril anyagot. Ha van rá mód, akkor a leszakadt testrészt is fertőtlenítsd és helyezd lezárt jeges zacskóba. A mentősök fognak gondoskodni a steril kötésről és a további ellátásról.