Kern András igazi arcát nagyon kevesen ismerik: a színpadon, ha kell, megnevetteti, ha kell, megríkatja a nézőt, de őt kevesen tudnák kacagásra bírni. A színész ugyanis évtizedek óta depresszióval küzd, ő maga nem is tud felhőtlenül örülni, még az antidepresszánsok mellett sem, amiket már nagyon régóta szed.

A színház és a filmek szerelmesei sok szerepben láthatták már Kern Andrást, de azt kevesen tudják, hogy milyen is ő valójában. Erről beszélt Kadarkai Endre műsorában, ott vallotta be, hogy évtizedek óta küzd a depresszióval. 

Kern András évtizedek óta küzd depresszióvalFotó: Pozsonyi Janka

"Depresszióra való hajlam, ha van, és bennem van. Ez is anyai örökség egyébként. Én hiszek abban, hogy ezek öröklődnek, családi dolog" – vallotta be Kern András. Azt is elismerte, hogy járt szakembernél ezzel kapcsolatban, méghozzá Popper Péternél. „Végighallgatta az én depresszióra való hajlamom történetét, és azt mondta, »Nézze, két változat van: vagy ide lefekszik erre a díványra, és kicsit beszél magáról, én meg hallgatom, és akkor ezt úgy hívják pszichoanalízis, (..) megállapítjuk, hogy magának mi az oka, az ön depressziójának«" - idézte fel Kern András Popper szavait.

A színésznek egyből az volt az első kérdése, hogy mennyi idő, mire kiderült. A választ megkapta: 1-2 év, de ez nem igazán tetszett neki. „Mondom, 1-2 évig itt feküdjek, amíg maga rá fog jönni arra, hogy én anyámba vagyok szerelmes, vagy látens homoszexuális vagyok? Mondom, és mi a másik opció? Azt mondja, elmegy egy pszichiáterhez, aki nem pszichológus, és kér egy kis gyógyszert, amivel megoldják ezt. Hát, mondom, én a másodikat választom. És átmentem és aztán azt választottam. És azóta is szedek, azt hiszem, vagy talán nem azóta, de sokat szedtem antidepresszánst" – mondta Kern aki azt is elmondta, hogyan viselkedik, amikor rátör a depresszió. Olyankor aludni szeretek. Befordulni a falnak és aludni. Ezt nem váltja ki semmi, az a furcsa, hogy egyszer csak úgy jön. Van, amikor kiváltja, de nagyon sokszor semmi, csak úgy jön. Nehéz, nem jó" – vallotta be a színész, és azt is elmondta, ő csak épphogy tud önfeledten örülni bárminek. „Nem vagyok egy nagy örülős típus" – mondta Kern, akinek az édesanyja is depressziós volt. „Érzékeltem, voltak nagy botrányok. Volt ő a hűvösvölgyi diliházban, sok kellemetlenség volt ebből. Érzékeltem én azt, kiskamasz és nagykamasz koromban. Szerencsére nem vezetett tragédiához, de néha majdnem" - árulta el a színész.