Interjú egy 22 éves hölggyel, aki egy budapesti pszichiátrián kapott kezelést

Forrás: Shutterstock -
öngyilkos Nyírő Gyula Kórház interjú mentális betegség öngyilkosság Budapest pszichiátria
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pszichiátria szó hallatán sokakban a lekötözött, begyógyszerezett elmebetegek képe villan be. Pedig egy depresszió, enyhébb idegösszeomlás is vezethet ilyen jellegű kezelésig. A 22 éves Dominika álmában sem gondolta volna, hogy valaha pszichiátriai kezelésért fog küzdeni. Őszinte vallomás egy fiatal nőtől, aki pár hónap leforgása alatt odáig jutott, hogy már saját magát sem ismerte fel a tükörben, és attól rettegett, hogy kiugrik az erkélyről. Nevét és történetét vállalja ugyan, de arcát nem merte, a társadalomban még mindig megbúvó, mentális betegségekkel kapcsolatos előítéletek miatt.

Az egész rémálom tavaly szeptemberben kezdődött. Dominika barátja külföldre ment dolgozni, neki költöznie kellett, és még az állását is elvesztette. Ez, a benne szunnyadó feszültség, valamint a további belső, még előtte is rejtve maradt lelki gondok megtették a hatásukat.

Mit léptél, miután felmérted, hogy egy kis depressziónál nagyobb lehet a baj?

Január elején felkerestem egy ismerős pszichológus hölgyet, akivel először azt hittük gyógyszerek nélkül is karbantartható és javítható az állapotom, de a harmadik találkozásunkkor - annak ellenére, hogy valamelyest tudtam javítani az állapotomon - mégis azt tanácsolta, hogy forduljak pszichiáterhez. A pszichiátriai intézményekbe azonban beutaló kellett, így az utolsó erőmet összeszedve elmentem a háziorvosomhoz. Azt hittem, ő orvosként meg fogja érteni a problémámat, és sürgősen beutal a megfelelő intézménybe. Ennek ellenére szinte közönyös hozzáállással fogadott. Azt mondta, szerinte nem olyan súlyos az állapotom, mint én azt gondolom. Kisírt szemekkel léptem ki a rendelőjéből, a fejemben pedig visszhangzott az utolsó hozzám intézett mondata: „Az élet lényege, hogy ne legyünk mindig egy lépéssel lemaradva". Kaptam tőle egy beutalót a helyi ideggondozóba ahová azonnal elmentem, de csak időpontot adtak egy hónappal későbbre, hogy egyáltalán felmérjék az állapotomat.

Ott álltam, és nem akartam elhinni, hogy nincs senki se, aki azonnal tudna nekem segíteni.

A benne szunnyadó feszültség, valamint a további belső, még előtte is rejtve maradt lelki gondok megtették a hatásukat - Illusztráció Forrás: Shutterstock

Beszéltem a pszichológusommal, ő ajánlotta a Nyírő Gyula Kórházat. Őket még aznap délután felhívtam. Mondták, hogy minden délelőtt van felvétel, lakcímkártyát és orvosi beutalót kell vinni. Nem akartam visszamenni a háziorvoshoz, hogy még egyszer kapjak egy ilyen negatív megnyilvánulást, de elhatároztam, hogy összepakolok a sporttáskámba, másnap odamegyek a kórházba, mondjanak, amit akarnak, én itt vagyok.

Mi történt a kórházban? Hiszen nem volt beutalód.

Hihetetlenül kedvesen fogadtak, mondták, hogy nyugodjak meg, nincs semmi baj, üljek le, és várjak. Mint később kiderült, a vizit közepén érkeztem. Az első benyomás iszonyú rémisztő volt. A legrosszabb állapotban lévő betegek jártak-keltek körülöttem. Átfutott az agyamon, hogy kész vége, le fognak szedálni, és egész életemre bezárnak ide. Másfél óra telt el így, majd behívott egy nagyon kedves doktornő. Elmondtam neki a panaszaimat és egyből fel is vett – nyitott osztályra, ami azt jelentette, hogy akár az udvarra is lemehettem.

Jól tudom, hogy teljesen egyedül voltál ebben a szituációban, nem csak fizikailag, de érzelmileg is?

Igen. A szüleimnek nem mertem elmondani, mert ők csak megpróbáltak volna lebeszélni róla. Én tudtam, hogy nekem erre van szükségem, ez kell nekem, de a külső megítélés miatt ezt nem mondtam senkinek, így nekik sem. A páromnak is csak akkor, amikor már ott voltam. A folyamat kezdetétől csak azt kaptam, hogy ez hiszti, szedjem össze magam. Egyedül a pszichológusommal tudtam erről nyíltan beszélni, ő volt az, aki ezt a kórházat is javasolta.

Ott a pszichiátrián, ahogy vártam, egyszer csak hangosan elkezdtem sírni, nem akartam elhinni, hogy ez velem történik.

Miért érezted ennyire sürgetőnek azt, hogy a lehető leghamarabb befeküdj egy kórházba? Milyen tüneteket tapasztaltál?

Egyik napról a másikra minden értelmetlen és zavaros lett. Pánikrohamok és kényszergondolatok kezdtek gyötörni, amik teljesen maguk alá gyűrtek. Csak rossz érzések voltak bennem, és valami ősi zsigeri félelem, hogy nem vagyok biztonságban.

Pánikrohamok és kényszergondolatok kezdtek gyötörni, amik teljesen maguk alá gyűrtek - Illusztráció Forrás: Shutterstock

Sosem éreztem magam öngyilkos hajlamú embernek, de már féltem egyedül otthon, és féltem attól, hogy egy mélypontom alkalmával esetleg megteszem, és kiugrok az erkélyről. Nagyon erős derealizációs érzés lett úrrá rajtam, gyakran nem tudtam, hogy épp fent vagyok, vagy álmodom.

Képzelem-e, az adott helyzetet, vagy valóban megtörténik-e. Ilyen volt, amikor hazajött a párom decemberben, és nem tudtam eldönteni, hogy most valóban ott van-e a lakásban, vagy csak álmodom. Direkt mondtam neki, hogy menjünk étterembe, menjünk olyan helyre, ahol emberek vannak körülöttünk, mert, ha más is látja, akkor tényleg nem képzelem. Amikor egyszerűen nem bízhatsz az érzékeidben, az egy agyrém.

Ami nagyon megrémített, hogy gyakorlatilag két hét alatt egy vidám, szabad, önálló emberből, egy nagyon befordult valaki lettem.

Nem tudtam örülni semminek, csak félelmet éreztem. Már attól is megijedtem, hogy miért élek egyáltalán. Belenéztem a tükörbe, és nem ismertem fel saját magam. Folyamatosan ellenőriztem, hogy még itt vagyok, nem haltam-e meg. Tehát egyszer csak a teljes káoszban találtam magam. A végére már olyan volt, mintha egy buborékban lettem volna, aminek a falán semmi nem jön át, se a pozitív, se a negatív dolgok. Én például félek a pókoktól, megláttam egyet, és semmilyen reakciót sem váltott ki belőlem. Amikor elértem ebbe a rezignált állapotba, éreztem, hogy komoly segítségre van szükségem.

Belenéztem a tükörbe, és nem ismertem fel saját magam - Illusztráció Forrás: Shutterstock

Egy hónapot töltöttél a kórházban. Miként kezdődött a kezelés, milyen benyomások értek?

Február 14-én, Valentin napon vonultam be a kórházba. Már első este elkezdtek minimális gyógyszert, antidepresszánst adagolni. Néhány nappal később kaptam szorongásoldót is. Az első pár napban egyedül voltam a szobában, utána kaptam szobatársat, aminek az elején még nem igazán örültem. Egészen addig ki se mozdultam a szobámból, utána viszont egész nap a folyosón üldögéltem. Először senkivel sem mertem beszélgetni, attól féltem, hogyha valakivel ott szóba állok, beszélgetni kezdek, azzal elismerem, hogy nekem valóban itt, a pszichiátrián van a helyem.

Valóban így érezted? Nagyon érdekes, hogy ez a sztereotípia téged is képes volt valamelyest befolyásolni, annak ellenére, hogy tudtad, szükséged van az ottani orvosok segítségére.

Igen. Mikor elmondtam a családtagjaimnak, hogy hol is vagyok, először mindenki úgy reagált, hogy „tényleg,", „ne szórakozz már, nincs neked semmi bajod". A párommal két hétig ment a harc. Sokáig tartotta magát ahhoz, hogy csak össze kellene szednem magam, elmennem dolgozni. Hiába mondtam neki, hogy én csinálnám, de egyszerűen olyan, mintha egy fal lenne előttem.

Lapozz, hogy megtudd, milyen kezelésekben és felismerésekben volt része a pszichiátrián Dominikának!

Milyen kezeléseken vettél részt a pszichiátrián?

Az első héten még csak a gyógyszereket állították be. Egyébként ez egy kicsit elbizonytalanított. Nem ugyanezt csináltam otthon? De nem. Ott biztonságban éreztem magam, tudtam, hogy, ha bármi lenne, tudnék kihez fordulni. Szombaton haza is mentem anyukámhoz, de annyira rosszul éreztem magam, hogy másnap már reggel visszamentem a kórházba.

A következő héten küldtek el pszichológushoz, és onnantól kezdve már az orvosommal is volt heti két személyes beszélgetésem.

Ezeken tudtam arról beszélni, hogy hogy érzem magam, és elkezdtük átvenni, mi vezethetett az állapotomig. Ezeken kívül voltak csoportos terápiák is, majdnem minden napra jutott egy. Mondjuk nekem már az nagyon sokat segített, hogy elkezdtem beszélgetni a többi beteggel. Az orvos is megértő, de aki volt ilyen helyzetben, az még jobban.

Nekem már az nagyon sokat segített, hogy elkezdtem beszélgetni a többi beteggel - Illusztráció Forrás: Shutterstock

Milyen foglalkozásokra jártál?

Volt biblioterápia, ahol történeteket dolgoztunk fel, színhangcsoportba is jártam, ahol klasszikus zenék szóltak, és emlékeket kellett megfesteni. Én nem hittem volna, de a zene és a koncentráció olyan régi emlékeket hozott felszínre, melyekre már nem is emlékeztem. Ezek közt voltak jók és rosszak is. Volt még egy színezős rajzolós csoport is, a neve nem jut eszembe. Sok foglakozás volt még, de nekem ezeket ajánlották. Ezek mellett rengeteg, több száz kérdésnyi tesztet kellett kiöltenem, hogy kiszűrjék nincs-e például személyiségzavarom. Mondták, hogy semmi ilyesmiről nincsen szó.

Ettől megkönnyebbültél?

Igen. Amíg nem tudtam, a legrosszabbra gondoltam, mint például a skizofrénia.

Az irányított kezelések mellett, voltak egyéb felismeréseid?

Voltak, persze. Engem a pszichoterápiás csoport mellé tettek. Köztük volt, aki bent feküdt, a többsége azonban bejárt, ők mind egy szinttel gyógyultabbak voltak. Először azt hittem látogatók, mert mindig utcai ruhában voltak, beszélgettek egymással. Amikor megtudtam, hogy ők is ugyanúgy betegek, tudatosult bennem, hogy ez a dolog nem válogat, bárkivel megtörténhet. Nagyon vegyesen voltak bent az emberek, köztük rengeteg fiatal, ami engem teljesen megdöbbentett.

Elkezdtük feltérképezni, hogy mi válthatta ki ezeket a tüneteket. Mindent nulláról el kellett mesélnem – párkapcsolat, iskolák, szülő-gyerek kapcsolat. Adtak feladatokat, hogy rájöhessek, mi volt az a motívum, ami a pánikrohamokhoz kapcsolódott. Egyébként ilyen már korábban is volt, de akkor nem igazán foglalkoztam mélyebben ezzel a dologgal. 17 évesen költöztem el otthonról, messze a szüleimtől, és most is a költözés környékén jött elő, így ezt tudtam meghatározni, mint ismétlődő motívum.

De arra jöttünk rá, hogy a fő kiváltó ok nem is maga a költözés, inkább annak módja - erőszakosan, az én beleszólásom nélkül történt – valamint a biztonságérzet elvesztése volt.

A fő kiváltó ok nem is maga a költözés, inkább annak módja - erőszakosan, az én beleszólásom nélkül történt - Illusztráció Forrás: Shutterstock

És szeptemberben pontosan ez történt, a párom kiment külföldre dolgozni anélkül, hogy ezt átbeszélte volna velem, nekem pedig egyedül kellett egy költözést lebonyolítanom, amit egyébként nem én akartam. Egyikre se volt ráhatásom, csak a következményeket viseltem. Amire eddig ketten voltunk, arra egyedül maradtam. A munkámat is elvesztettem, pedig nagyon szerettem. Bébiszitterként dolgoztam, egy kisfiúra vigyáztam, akit imádtam, de a szülők bölcsődébe adták. Egyenként ezek nem lettek volna megterhelőek, de így egyszerre igen.

Amire még rájöttünk, hogy nagyon rosszul viselem a konfliktusokat, nagyon nehezen tudok magamért kiállni. Épp ezért, minden dühömet magamba fojtottam, ami szépen lassan elkezdett bennem dolgozni. A bébiszitterkedés alatt sokszor fordult elő, hogy megkérdezték, nem-e baj, ha később jönnek a megbeszéltnél, ráérnék-e szombaton is. Én pedig sosem tudtam nemet mondani, sosem álltam ki a pihenőidőmért.

Volt egy meghatározó eset is ezzel kapcsolatban, ugye?

Igen. Egy három hónapos kisbabára vigyáztam, és ott az anyuka bezárt a lakásba, ráadásul később is jött egy órával. Ott volt először pánikrohamom. Nekik ugyanolyan erkélyes lakásuk volt, mint nekem. Ott jutott eszembe először, hogy mit csinálok, ha nem tudunk kijutni, és le kell onnan ugrani? Hogy menekítem ki onnan a babát? Iszonyatosan rossz volt.

Ez az erkélyes motívum, a „nincs kiút" aztán felfokozódott benned.

Pár hónapja még takarítottam az ablakot, kimentem az erkélyre minden gond nélkül. Utána már kicsit szorongtam tőle, aztán már nem mertem kilépni se. Kieshetek, de mégse tudok kiesni, mi van, ha kiugrok – ezek a gondolatok lettek úrrá rajtam.

Hogyan változtatta meg az életedet a kórházban töltött idő? Hiszen most itt ülünk egy zsúfolt kávézóban, mosolyogsz. Senki sem mondaná meg, hogy nemrég még a pszichiátrián voltál.

Köszi, próbálom feszegetni a határaimat, hogy minél előbb meggyógyuljak. A kórházban mindenki nagyon kedves volt velem, a nővérek és az orvosok is. Mindig tudtam hozzájuk fordulni, segítettek, amiben csak tudtak.

A kórházban mindenki nagyon kedves volt velem - Illusztráció Forrás: Shutterstock

A második héttől elkezdték mondogatni, hogy próbáljak a kórházon kívülre is menni. Akkor ettől még nagyon féltem, elképzelhetetlennek tűnt, hogy egyáltalán az út túloldalára átmenjek.

Aztán szépen lassan elkezdtem: először csak a szemben lévő boltba, aztán kicsit arrébb az újságoshoz. Második hétvégén otthon aludtam, de feljöttek hozzám a szüleim, ők a nappaliban én a szobámban aludtam. Apukámmal együtt már ki mertem menni az erkélyre is. Tehát fokozatosan javulgatott a helyzet.

Három és fél hét után, egyedül is otthon aludtam egy éjszakát, mert mondták, hogy csak így derül ki, hogy pontosan hogyan leszek, ha kikerülök a kórházból. Ez egészen jól sikerült, az erkély melletti nappaliban ültem, ki mertem lépni, de fogtam a kilincset, aztán gyorsan visszamentem, és magzatpózban lefeküdtem a kanapéra. Ekkor még azért ez nagy stresszel járt.

A kórházban azt mondták, addig maradhatok, amíg akarok, de a cél az, hogy meggyógyuljak, és újból normálisan tudjam élni az életemet. Így 4 hét bent lét után végleg hazamentem.

Hol tartasz most? (A beszélgetésünkkor Dominika épp 3 hete hagyta el a pszichiátriát.)

Most már, ha jó idő van, akár fél órára is kiülök az erkélyre, és olvasgatok. Amikor hazajöttem, naponta 3-4-szer is kimentem, tréningeltem magam. Időnként jönnek még a kényszergondolatok, de már kezelhetőek. Az önmagamba vetett hitem kezd visszatérni, úgy érzem, megint nálam van az irányítás.

Találtam munkát egy pékségben – a kórházból mentem állásinterjúra. Gyerekekkel, mióta pánikrohamom volt, nem merek foglalkozni, pedig a bébiszitterkedés előtt kisgyermekgondozóként dolgoztam. A terveim közt szerepel a továbbtanulás is. Mindig érdekelt a pszichológia, és most, hogy testközelből is megtapasztaltam, szeretnék később ezzel foglalkozni.

Amikor kijöttem a kórházból, elküldtem a jelentkezésemet pszichoterápiára. Ez már a kezelésem alatt célommá vált. Azóta be is kerültem a következő csoportba, de ehhez 2-3 hétre be kell feküdnöm az osztályra. Erre azért van szükség, mert ott egy nagyon intenzív munka folyik, és nem lehet tudni, hogy mit vált ki az emberből. Ezért kell a terápia elején egy védett környezetben lenni. A munkahelyemen túl rövid ideje dolgozom, hogy ilyen hosszú szabadságot kapjak, ezért fel is mondtam.

Úgy döntöttem, hogy inkább a munkámon változtatok, minthogy a pszichoterápiát kihagyjam. Még egyszer nem szeretnék idáig eljutni.

Miért vállaltad azt, hogy elmeséled a történetedet?

Az emberek fejében az él, hogy akit a pszichiátrián gondoznak, az csak öntudatlan bolond lehet, aki nincs tisztában a betegségével, és ön- vagy közveszélyes. Ez nem így van! A pszichiátria ugyanolyan hely, mint bármilyen másik kórház, csak épp nem valamilyen szervi elváltozást, hanem a pszichét gyógyítják.

Szeretném, ha az emberek nem félnének segítséget kérni, hisz a pszichiátria egyáltalán nem olyan rémisztő hely, mint azt sokan hiszik. A lelki egészség mindennél fontosabb, nem szabad elhanyagolni.

Dominika igazán büszke lehet magára, hiszen egyedül – szerettei legyintése mellett - ismerte fel mentális betegségét, és küzdött meg a megfelelő kezelésért. Nem adta fel, nem süllyedt a betegsége keltette örvénybe, és mindent megtesz azért, hogy végleg maga mögött hagyhassa ezt a nehéz időszakot. Ne feledd, hasonló bárkivel, bármikor megtörténhet.

A halhatatlanság létezik – Fordítsuk vissza az öregedést!http://www.life.hu/drlife/20180319-a-halhatatlansag-letezik-oregedes-sejt.htmlA halhatatlanság vizsgálatához fontos tisztázni, hogy pontosan mit is értünk ez alatt: sebezhetetlenség, örök fiatalság, betegségekkel szembeni immunitás, a lélek autonomitása? A következőkben egyaránt szó lesz a sejt, a DNS felelősségéről és az emberi halhatatlanság véges mértékéről. Ráadásul pedig mutatunk még olyan „halhatatlan” állatokat, amelyek talán előbb pusztulnak el, mint hinnéd. Dr. LifeOrigoBeszédképtelenség, bénulás; ilyen átélni 27 évesen a szélütésthttp://www.life.hu/drlife/20170814-beszedkeptelenseg-benulas-ilyen-atelni-27-evesen-a-szelutest-stroke.htmlSzilveszter este, amikor az óra elütötte az éjfélt, férjemmel úgy döntöttünk, az újévet a magunk intim módján köszöntjük. De nem ettől vált emlékezetessé a 2013-as év kezdete. Szex közben lényegében lebénultam; stroke-t kaptam 27 évesen! Dr. LifeThinkstockPszichiátriai betegségéről vallott a Modern család sztárja, Reid Ewinghttp://www.life.hu/drlife/20151120-reid-ewing-szinesz-pszichologiai-betegsege-a-test-diszmorfia-miatt-plasztikaztatott.htmlA 27 éves színész 8 évvel ezelőtt kezdte pályafutását a plasztikai sebészetben, mert utálta a külsejét. Mára kiderült, pszichiátriai betegségben szenved. Dr. Life--Drogosnak gondolták, pedig más baja volt a pszichiátrián kezelt Krisztinánakhttp://www.life.hu/drlife/20170825-drogosnak-gondoltak-pedig-mas-baja-volt.htmlA 38 éves Krisztina sikeres közgazdásznő volt, amikor néhány éve pánikrohamok kezdték megkeseríteni a napjait - írja a Blikk. A nő felkeresett egy pszichiátert és önszántából befeküdt egy kórházba... Dr. LifeThinkstockSúlyos autóbalesetet élt túl, büszkén vállalja heges hasát Neli Zuma: fotókhttp://www.life.hu/drlife/20180409-sulyos-autobalesetet-elt-tul-buszken-vallalja-heges-hasat-neli-zuma-fotok.htmlKét éve életveszélyes állapotban szállították kórházba Neli Zumát egy autóbaleset után. A lánynak teljesen összeroncsolódott a hasa, de túlélte a szerencsétlenséget. Immár nem takargatja hegeit, büszkén mutatja meg a világnak. Dr. Life--„Nem kínos több orvos véleményét kikérni, főleg, ha a gyermeked élete múlik rajta"http://www.life.hu/drlife/20180405-ket-gyermekuk-szuletett-mindkettonel-ugyanaz-a-betegseg-jelentkezett.htmlRendezett, takaros udvar fogad minket, amikor a főváros egyik külső kerületében megérkezünk a pozitív és szívós Dórához és Sándorhoz, akik két fiukkal élnek itt. Gergő már ötéves, Dani pedig kettő. A házba belépve, mindenhol puha szőnyegen lépkedve jutunk el a nappaliig. Ez nem véletlen, az ötéves Gergő ugyanis csak kúszva tud közlekedni a lakásban. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.